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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S840719A 

On July 19, 1984, a Petition for Advisory Opinion was received from  Skyview Graphics, Inc., 
15 East Bethpage Road, Plainview, New York  11803. 

The issue raised  is  whether certain services provided by Petitioner are subject to state and 
local sales and use tax. 

Petitioner performs a bulk mailing service in Plainview, New York and within that context 
queries as to the taxability of the following services: 

(1)	 Glue address labels to material to be mailed (cheshiring); 

(2)	 Glue on seals to either media or mailing envelopes or both (tipping); 

(3)	 Glue on circular seals to self sealing envelopes in lieu of normal
 
envelope sealing;
 

(4)	 Imprint customer marketing codes on reply cards, etc; 

(5)	 Machine or hand affix U.S. postage stamps to mailing envelopes; 

(6)	 Run envelopes through postage meters, using either customers' or own postage; 

(7)	 Imprint indicia on insert (imprint legend "bulk fees paid", "postage permit #", etc); 

(8)	 Insert printed matter into mailing envelopes; 

(9)	 Zip code sort inserted pieces; 

(10)	 Bag and mail; and 

(11)	 Pack completed envelopes into cartons and ship  by  common carrier.  These items are 
either mailed from foreign countries (e.g. Canada) or become part of a finished 
product shipped or sold  by  Petitioner's customer (warranties, guarantees, proof of 
purchase, etc). 

Petitioner states that the mailings are made to points  within  and without New York State and 
that  most of the items processed are printed by others, however, a small amount is printed  by 
Petitioner. 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
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Section 1105(c)(2) of the Tax Law imposes a sales tax on the receipts from every sale except 
for resale of the services of "[p]roducing, fabricating, processing, printing or imprinting tangible 
personal property, performed for a person who directly or indirectly furnishes the tangible personal 
property, not purchased by him for resale, upon which such services are performed. 

The services performed by Petitioner constitute the services enumerated as taxable in section 
1105(c)(2) of the Tax Law.  However, in administering this provision of the Tax Law, the State Tax 
Commission has applied the following policy: 

All services required to put written or printed matter in a completed state are 
subject to tax.  However, when performed upon the property of an ultimate consumer, 
the receipts from the services of folding written or printed matter for insertion into 
envelopes, sealing, affixing stamps, metering and mailing, and the cost of postage are 
not subject to tax if the charges therefore are separately stated on any evidence of sale 
rendered to the customer. 

This policy was adopted from a portion of Article 78 of the Sales and Compensating Use Tax 
Regulations of the City of New York which expired August 1, 1965. 

Based on this policy, when separately stated on the invoice given to the customer, Petitioner's 
services listed as items (5) (6) (8) (9) (10) and (11) are not subject to state or local sales and use tax. 
Additionally, however, items (1) (2) (3) (4) and (7) are subject to state and local sales and use tax. 

The Collection and Reporting Instructions for Printers and Mailers [ST-152 (5/71)] state in 
part: 

A mailer or printer-mailer is required to collect the statewide and appropriate 
local sales taxes on his printing, addressing, and other taxable charges for printed 
matter mailed to persons in New York State.  The mailer or printer-mailer must 
maintain records showing the portion of the matter he mailed to persons outside New 
York State and destinations of all matter to persons in New York State. 

The statewide tax and local sales taxes at the rate in effect where delivery is 
made must be collected on the entire charge where printed matter is delivered to the 
customer in New York State even if the customer will subsequently send some or all 
of the matter to persons outside New York State. 

In recognition of the unique problems presented by the imposition of the sales tax within the 
mailing service industry, the Collection and Reporting Instructions for Printers and Mailers [ST-152 
(5/71)] provide for an alternative method of computing the tax on certain mailings which are sent 
to destinations both within and without New York State.  This method provides for a means of 
allocating the costs of the taxable mailing services between in-state and out-of-state destinations, as 
well as among the various jurisdictions within New York State.  [See ST-152 (5/71)] 
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However, the Collection and Reporting Instructions for Printers and Mailers [ST-152 (5/77)] 
contain a caveat restricting the extent to which the alternative method may be applied.  These 
instructions state the following: 

The alternative method set forth on Form ST-152 (5/71)] cannot be used with respect to 
printed matter upon which clerical, office typing or computer printing operations are required in 
order to prepare the printed matter in acceptable form for the individual recipient and to 
accommodate the senders usual use of such items.  Thus, printed items such as invoices, statement 
forms, payment notices, letterheads, envelopes for correspondence, and items which by their contents 
are not interchangeable with other recipients on the mailing list are subject to the New York State 
sales tax in effect at the point from which the actual mailing service occurs. 

In the absence of more explicit information as to the type of items mailed and the destinations 
to which they are mailed, the extent to which the alternative method may be used by Petitioner 
cannot be determined within the context of this advisory opinion. 

DATED:  December 4, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth herein. 


