
 
 

 
 

  

   

  
  

 
  

  

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-86(41)S 

Sales TaxTechnical Services Bureau October 20, 1986 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S860528A 

On May 28, 1986, a Petition for Advisory Opinion  was received from Peat, Marwick, 
Mitchell Co., 74 North Pearl Street, Albany, New York 12207. 

The issue raised is whether a bank or its depositors  are liable for sales tax on certain 
promotional items. 

Petitioner describes the bank's transactions as follows: 

A commercial bank is contemplating a promotional "gift" program.  Under such program, depositors 
investing in certificates of deposit will receive a gift shortly after depositing funds.  The gifts will 
be chosen by the depositor from various distinct categories.  Within each category, all the gifts will 
be of relatively equal monetary value.  The categories will consist of a range of gift values, e.g. gifts 
in the lowest value category will be of relatively less value than gifts in the highest category.  The 
category of gifts from which the depositor might choose will be dependent upon both the dollar value 
of the certificate of deposit and the maturity date of the deposit.  For purposes of example only, 
deposits of $1,000 with a maturity of three years (here presumed to be the lowest dollar amount and 
shortest maturity period) would receive gifts from the lowest monetary value category while deposits 
of $100,000 with a maturity of seven years (here presumed to be the highest dollar amount and 
longest maturity period) would receive gifts from the highest monetary value category.  Deposits 
between those dollar amounts and maturity dates would receive gifts from categories falling between 
the highest and lowest. 

All of the gifts are tangible personal property.  Further, none of the gifts under this program are 
considered to be nominal in value. 

In determining the yield to depositors on such certificates of deposits, the bank will look at two 
elements. First, the value of the gifts (i.e., the bank's purchase price) will be factored into the yield 
calculation. Second, the actual cash interest earned on the certificate will be added to the value of 
the gift. These two elements, in combination, will represent the overall yield on the instrument. The 
bank will adjust its interest rate offered on the certificate so that the overall yield will be competitive 
in its geographic area. 

For purposes of Federal income tax (and therefore for the Article 32 NYS Franchise Tax) the value 
of the gifts will be treated as prepaid interest under Internal Revenue Code 461(g).  As such, the 
purchase price of the gift will not be deductible in full in the year in which it is transferred to the 
depositor. Rather, the cost of the gift will be capitalized and amortized over the life of the deposit 
and treated as interest expense. It is contemplated that should the depositor cash-in the certificate 
of deposit before its maturity date, that depositor will forfeit accrued but unpaid interest and possibly 
principal (if accrued but unpaid interest is insufficient) for the applicable prorated portion of the 
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bank's cost of the gift.  This pro rata portion would decrease over the life of the certificate. 

The proposed program will be administered with the assistance of an unrelated, third-party vendor. 
The vendor will provide certain necessary support services relative to the administration of the 
program including supplying the gifts, shipping gifts to the depositors, etc.  In exchange for services 
and product received the bank will pay to the vendor a price closely approximating the retail value 
of the items. There is not expected to be any discount available to the bank.  

Petitioner asserts that the bank should be considered the retail purchaser of the gift items. 
In support of its assertion, Petitioner relies on Sales Tax Regulation 526.6(c)(4)(i) and Example 2 
of such regulation.  In the alternative, Petitioner contends that the "gifts" lose their classification as 
tangible personal property upon transfer to the depositor since the "gift" is interest income to the 
depositor and interest expense to the bank. 

Law and Regulations 

Section 526.6(c)(4) of the regulations of the State Tax Commission provides: 

(i)	 Tangible personal property which is purchased and given away 
without charge, for promotion or advertising purposes is not 
purchased for resale.  It is a retail sale to the purchaser thereof, and is 
not a sale to the recipient of the property. 

(ii)	 Tangible personal property which is purchased for promotional or 
advertising purposes  and sold for a minimal charge which does not 
reflect its true cost, or which is not ordinarily sold by that person in 
the operation of his business, is a retail sale to the purchaser thereof, 
and not a sale to the recipient of the property. 

(iii)	 A resale certificate may not be used by the person making the 
purchases described in subparagraphs (i) and (ii) of this paragraph for 
such purchases: 

Example  2:	 A  bank  has  purchased premiums which will be given  to 
depositors upon the opening of an account in a new branch. 
As the bank is not in the business of selling  such items, and 
as it in fact does not sell such items to its customers, the sale 
to the bank of such items of  tangible personal property is a 
retail sale which is taxable at the time of purchase.  The bank 
has not purchased these items for resale.  20 NYCRR 526.6. 

Section 1101(b)(5) of the Tax Law provides: 



 

  
 

 

-3­
TSB-A-86(41)S 
Sales Tax 
October 20, 1986 

(5)	 Sale, selling or purchase.  Any transfer of title or possession or both, 
exchange or barter, rental, lease or license  to  use or consume, 
conditional or otherwise, in any manner or by  any  means whatsoever 
for a consideration, or any agreement therefor, including the 
rendering  of any  service, taxable under this article, for a consideration 
or any agreement therefor. 

Section 526.7(b) of the regulations of the State Tax Commission provides: 

(b)	 Consideration. The term consideration includes monetary 
consideration, exchange, barter, the rendering of any  service, or any 
agreement therefor.  Monetary consideration includes assumption of 
liabilities, fees, rentals, royalties or any other charge  that a purchaser, 
lessee or licensee is required to pay.  20 NYCRR 526.7. 

Conclusions 

Regulation  section 526.6(c)(4) is intended to show the effect of the Tax Law upon 
transactions where either no consideration is given or a minimal amount of consideration (not 
reflective of the value of  the item) is given in return for a specified item.  Such is not the case here. 
Petitioner states that "[n]one of the gifts under this program are considered nominal in value"; "the 
value of the gifts will be factored into the yield calculation," and "the value of the gift, will be added 
to the actual cash interest earned on the certificate".  Petitioner also indicates that the value of the 
gifts have a relationship to the amount deposited and its maturity value. 

Petitioner's reliance on regulation 526.6(c)(4) and Example 2 of that regulation is misplaced. 
Example 2 does not address the situations where interest is forgiven in an amount approximately 
equal to the value of the gift.  Rather, the example addresses the simple situation where a gift is 
given without consideration (other than the opening of the bank account) and there is no reduction 
in the amount of interest that a depositor earns. 

Petitioner states that all gifts are tangible personal property. The fact that the depositor will 
accept a reduced amount of interest in exchange for a gift cannot change the character of tangible 
personal property to that of an intangible. 

Accordingly, the transfer of a "gift" in exchange for the forbearance of interest is a sale within 
the meaning and intent of 1101(b)(5) of the Tax Law and is subject to sales and use tax.  The amount 
subject to tax is the actual amount of interest given in exchange for the "gift".  It should be noted that 
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the bank may purchase the "gifts" without payment of sales tax by providing to its supplier a properly 
completed resale certificate (form ST-120).  However, the bank must collect sales and use tax  upon 
transferring the "gifts" to its customers. 

DATED: October 20, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


