
 
 

  
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-86 (33)S 

Sales Tax Technical Services Bureau September 3, 1986 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S860422A 

On April 22, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from Master Furriers Guild 
of America, Inc., 101 West 30th Street, New York, New York 10001. 

Petitioner, a trade association, conducts one trade show of three days duration each year.  The 
issue raised is whether, pursuant to the Sales Tax Law and Regulations, Petitioner or the renter of 
the exhibition space (landlord) or both are promoters with respect to this show. 

Section 1131(5) of the Tax Law describes a "Promoter" as: 

...any person who, either directly or indirectly, rents, leases or grants a license to use 
space to any person for the display for sale or for the sale of tangible personal 
property or services subject to tax, at more than three shows during the calendar year, 
or who operates more than three shows during the calendar year.  For purposes of 
determining whether three shows have been held, the conduct of an activity described 
in subdivision six on one day alone or on a series of up to seven consecutive days 
shall be deemed to constitute a single show. 

In section 1131(6) of the Tax Law, a "Show" is stated to include: 

...a flea market, craft show, antique show, coin show, stamp show, comic book show, 
fair and any similar show, whether held regularly or of a temporary nature, at which 
more than one vendor displays for sale or sells tangible personal property or services 
subject to tax. 

Regulation Section 533.1(c) explains further: 

(2). . . . 

(i) For purposes of determining  the existence of a show, the permanent 
nature of the premises or structure in which the activity  is held is not relevant. 
Instead, it is the transient nature of the vendors which is relevant.  Accordingly, when 
there are two or more vendors operating on the same premises, and two or more 
vendors have leases or licenses to use such premises for a period of less than one year 
or where the leases or licenses to use may  be cancelled on notice of less than 30 days, 
then  a show is presumed to exist for all purposes of this Part.  Another fact  which 
indicates the existence of a show is  where  the vendors regularly remove their 
merchandise from the premises at the close of each business day. 
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(ii) If  no taxable tangible personal property or services are displayed for 
sale or sold, then the activity is not a show for purposes of this subdivision. 

(iii) Sales of food and drink  for consumption on the premises, although 
taxable, will not be considered for purposes of determining the existence of a show. 
Further, admission charges for games of chance or skill, like those typically operated 
on a carnival midway, although taxable, will not be considered for purposes of 
determining the existence of a show. 

(3). . . A person may be a promoter with respect to show vendors operating on his 
premises, and at the same time not  a promoter with respect to vendors who have 
permanent places of business on  the  same premises. . .If there is more than one 
person involved in the organization or  operation of a show who is within the 
definition of promoter, then  all  such persons must file a single notice of show and 
application for show permit as co-promoters. 

Example 1:	 A, the owner of the X shopping mall, leases an area in the mall to B 
for the purpose of holding a flea market on each of  five weekends 
during the year.  B intends to sublease space to individual  show 
vendors.  If neither A nor B is involved in organizing  or operating  any 
show other than at the X shopping  mall, then, after the third weekend 
the  flea market is held, both A and B are promoters subject to this 
subdivision. While A, the owner of the X mall, is a promoter with 
respect to the show vendors participating in the flea market, A is not 
a promoter with respect to the permanent vendors of the X mall. 

Example 2:	 A, the owner of the X shopping mall, leases area in the mall to B for 
the purpose of holding a flea market on the first weekend of July. B 
intends to sublease portions of the mall area to individual show 
vendors. A is not involved in organizing or operating any other show 
during the calendar year.  B, however, will operate similar shows on 
three weekends during June at a location other than the X shopping 
mall. With regard to the flea market at the X shopping mall, A is not 
a promoter, but B is a promoter subject to this subdivision. 

Promoters must file a notice of show and an application for show permit 10 
days prior to the opening of the fourth show. 

Publications of the Department of Taxation and Finance offer additional interpretations of 
the Tax Law and Regulations as follows:  "The promoter organizes or operates a show by granting 
the use of a location."  (Sales Tax Information for Show Vendors and Promoters, Publication 815 
[3/85]). 



 
 

 

 
 

-3­
TSB-A-86 (33)S 
Sales Tax 
September 3, 1986 

"Owners or renters of parking lots, shopping malls, hotels, or other real property at which shows are 
held and organizers of shows . . . are promoters."  (Information for Promoters, Form TP-375.3 
[3/84]). 

"After the third . . . show during the calendar year held at the same location or operated or 
sponsored by the same individual or organization, the operator, sponsor or site owner will be 
required to comply with the show promoter requirements of the Sales and Use Tax Law."  (Technical 
Services Bureau Memorandum, Show Promoter Requirements as They Apply to Farmers' Markets, 
July 10, 1980, TSB-M-80(8)S). 

Accordingly, a "Permit to Operate a Show" (Form PR-169.2 [12/84]) is required for the 
fourth and all subsequent shows held during a calendar year at the same premises, and for the fourth 
and all subsequent shows in a calendar year located at different sites, but managed by the same 
promoter. 

Inasmuch as Petitioner conducts only one trade show on three consecutive days during a 
calendar year, it is not a promoter for the purposes of  the Sales Tax Law.  The landlord, if he has 
provided space for at least three prior shows (see Regulation 533.1(c), supra,) in the year, is deemed 
the show promoter who must comply with the requirements stated in the Sales and Use Tax 
Regulations.  These are summarized as follows: 

1.	 To obtain a show permit for the fourth and each subsequent show in a calendar year (Permit 
to Operate a Show, Form PR-169.2), and to  prominently display it at the main entrance to 
the show. 

2.	 To allow only  registered vendors who have properly posted their certificate of authority at 
their show booth to display or sell goods subject to sales tax. 

3.	 To file  a  Report of Show (Form TP-375.2) listing names, addresses, New York sales tax 
identification numbers, and rental charges per month for each participant.  The report should 
list separately vendors claiming exclusively tax exempt sales. 

4.	 To maintain supporting records. 

20 NYCRR 533.1(c), (d); 533.2(e)(7); 533.3(i). 

To fulfill its obligations  under the law, the landlord must ask the Petitioner to furnish the 
show vendor information (item 3. above) necessary to file the Report of Show. 

Although an organization conducting  only  one yearly trade show is not required to perform 
any of the above quoted duties of a promoter, each  exhibitor of tangible personal property at the 
show must obtain and visibly post a Certificate of Authority  for Show Vendors, Form DTF-860C. 
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Vendors with a place of business in the State, where they regularly sell the type of 
merchandise to be displayed at the show, will be already registered as vendors with the Tax 
Department. Therefore, they can either request the issuance of a duplicate copy of their Certificate 
of Authority (Form TP-153A) or apply for a separate Certificate of Authority for Show Vendors. 

Vendors not already registered as sellers of the same type of goods they wish to display at 
the show, must obtain such a certificate by filing Form DTF-860ABC with the New York State 
Taxpayer Assistance Bureau. (20 NYCRR 533.2(b)).  Additionally, each exhibitor is required to give 
to the show promoter (here the landlord) its name, address and New York State sales tax 
identification number.  See New York State Department of Taxation and Finance Publication 815, 
(3/85), Sales Tax Information for Show Vendors and Promoters, for details. 

DATED: September 3, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


