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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S851212B 

On December 12, 1985, a Petition for Advisory Opinion was received  from Affordable 
Homes, Inc., Route 11, Cicero, New York  13039. 

The issues raised are (I) whether a modular home sold by Petitioner qualifies as a mobile 
home for purposes of section 1101(b)(10) of the Tax Law, (II) who is liable for collection of the sales 
and use tax on the sale of such a modular home and (III) how is the applicable tax to be calculated. 

Petitioner is a mobile home dealer who is about to commence selling modular homes.  The 
modular home in question is made in two pieces which are delivered to the installation site by truck 
and thereafter affixed to a permanent foundation.  The modular home is not built on a permanent 
chassis, comprised of a frame and wheels but rather on a returnable chassis upon which Petitioner 
has paid a deposit.  The manufacturer of the modular home will install it in its permanent location 
for Petitioner. 

Issue I 

Section 1101(b)(10) of the Tax Law sets forth the characteristics of a "mobile home" for 
purposes of the sales and use tax.  It provides: 

(10) Mobile home. (i) A structure which is: 

(A) A type of manufactured housing; and 

(B) Not self-propelled; and 

(C) Transportable in one or more sections: 

(I) that may be folded, collapsed or telescoped when being towed and 
expanded later to provide additional cubic capacity, or 

(II) that may be separately towable and designed to be joined into one 
integral structure capable of being again separated into  the  sections for repeated 
towing; and 

(D) Built on a permanent chassis, comprised of frame  and  wheels, that is to be 
connected to utilities; and 

(E) Designed to be used as a permanent dwelling, with or without permanent 
foundation; and 
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(F) Used for residential or commercial purposes. 

(ii) The term "mobile home"  shall also include structures commonly called 
"double wides". 

(iii) The term "mobile home" shall not include: 

(A) Structures designed and constructed primarily  for temporary living quarters, 
recreations, camping or travel; or 

(B) Furniture, fixtures, furnishings, appliances, attachments or similar tangible 
personal property not incorporated as component parts of a mobile home at the time of 
manufacture. 

Inasmuch as the modular home to be sold by Petitioner is not built on a permanent chassis, 
comprised of a frame and wheels, it does not meet the definition of "mobile  home"  and  does not 
come within the special provisions of the Tax Law applicable to mobile homes. 

Issues II & III 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax upon the receipts from every retail sale  of 
tangible personal property, except as otherwise provided. 

Section 1101(b)(4) of the Tax Law defines "retail sale" as "[A] sale of tangible personal 
property to any person for any purpose, other than for resale as such . . . (provide however) a sale of 
any tangible personal property to a contractor, subcontractor or repairman for use or consumption 
in erecting structures or buildings, or building on, or otherwise adding to altering, improving . . . real 
property . . . is deemed to be a retail sale regardless of whether the tangible personal property is to 
be resold as such . . . ." 

Section 1101(b)(9) of the Tax Law defines "capital improvement" as "[A]n addition or 
alteration to real property which:  (i) Substantially adds to the value of the real property, or appre­
ciably prolongs the useful life of the real property; and (ii) Becomes part of the real property or is 
permanently affixed to the real property so that removal would cause material damage to the property 
or article itself; and (iii) Is intended to become a permanent installation . . . ." 

Section 531.3(b)(1) of the sales and use tax regulations provides, in part, that "[A] 
compensating use tax is imposed on the use of any tangible personal property which was 
manufactured, processed or assembled by the user, if items of the same kind of tangible personal 
property are offered for sale by him in the regular course of business ....'(ii)Offered for sale in the 
regular course of business' means that a person sells in excess of 10 percent of his product for each 
12 month period beginning December 1st, measured by weight, volume, size or other unit on which 
the price is based, to persons other than organizations exempt under section 1116(a) of the Tax Law. 
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For the purpose of this calculation, the amount of product sold to all persons except exempt 
organizations will constitute the numerator of the fraction and the total amount of the product sold 
and used in performing work for others, with the exclusion of products sold to or used in performing 
work for exempt organizations, will constitute the denominator.  When it is determined that a person 
is selling in excess of 10 percent of his product in the regular course of business as defined herein, 
he will be considered a person required to pay compensating use tax on the basis set forth in 
paragraph (3) of this subdivision...." 20 NYCRR 531.3. 

Section 531.3(b)(3) of the sales and use tax regulations provides, in part, that "[W]here the 
user sells items of the same kind to other persons in the regular course of business, the basis of the 
tax on the use of tangible personal property which is manufactured, processed or assembled by the 
user is the price at which such items are sold as evidenced by a price list, catalog price or record of 
sale. In the absence of a catalog price or price list, the average of the prices charged various 
customers will be deemed the price which the user would sell such item to the persons during the 
regular course of business...." 20 NYCRR 531.3. 

Section 531.3(b)(5) of the sales and use tax  regulations provides, in part, that [W]hen it is 
determined that a person is not selling in the regular course of business, as defined in subparagraph 
(ii) of paragraph (1) of this subdivision, he is required to pay a tax on the cost of the materials he 
used in manufacturing, processing or assembling the product he used...." 20 NYCRR 531.3. 

In the instant case, Petitioner is acting  in the capacity of a general contractor.  The modular 
home manufacturer is  acting as Petitioner's subcontractor and is considered to be the user of the 
modular home since it is using the modular home in performing a capital improvement.  Petitioner, 
as general contractor, is not under any  duty  to collect sales tax.  However, the manufacturer, as user 
of the modular home within the meaning  of regulation section 531.3, is required to pay use tax.  If 
the manufacturer sells in excess of ten percent of its modular homes on an uninstalled basis as 
computed under regulation section 531.3(b)(1)(ii), the manufacturer's use tax will be calculated on 
the uninstalled price of such modular homes as evidenced by a price list, catalog  price or record of 
sales. If the manufacturer does not sell in excess of 10% of its modular homes on an uninstalled 
basis  as computed under regulation section 531.3(b)(1)(ii), its use tax is based upon the cost  of 
materials used by the manufacturer in manufacturing the modular home.   In  either event, the 
applicable rate of tax is the rate in effect where the modular home is installed by the manufacturer. 
The manufacturer is not required to collect sales tax on the receipts from its sales to Petitioner. 
However, the manufacturer may, if it wishes, pass on to the Petitioner the use tax it paid as one of 
the elements of its cost. 

It should be noted that if Petitioner contracts with its customer to sell to the customer a 
modular home installed by Petitioner or by another individual (other than the manufacturer) acting 
as the agent of the Petitioner, the Petitioner's purchase of the modular home from the manufacturer 
is considered to be the purchase of tangible personal property and is subject to sales tax. The 
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manufacturer is required to collect sales tax from Petitioner on such a purchase.  The tax is based 
upon the total sales price of the modular home charged by the manufacturer less separately stated 
freight charges and any frame deposit to the extent that such deposit will be refunded to Petitioner 
upon return of the frame. 20 NYCRR 526.5(g), (j); Tax Law section 1105(c)(3)(iii).  The applicable 
rate of tax is the rate in effect in the locality where the modular home is delivered by the 
manufacturer to the Petitioner or to the Petitioner's designee. 

If the locality where Petitioner takes delivery of the modular home and the locality where the 
modular home is installed are not the same, then Petitioner must also pay use tax for the difference 
if the rate is higher in the locality of installation and may claim a credit for the difference if the rate 
is lower in the locality of installation. 

Petitioner's sale of the modular home to Petitioner's customer under these circumstances is 
not subject to sales tax inasmuch as it constitutes a capital improvement. 

It should also be noted that if Petitioner contracts with his customer to sell to the customer 
a modular home on an uninstalled basis, with the customer arranging for installation, then it is the 
customer who is deemed to be the contractor.  In such a case, the Petitioner may purchase the 
modular home from the manufacturer without payment of sales tax.  However, Petitioner must 
collect sales tax on his sale of the modular home to his customer since such sale is a retail sale 
subject to tax.  The tax is based upon the total sales price of the modular home charged by Petitioner 
less any separately stated freight charges charged by Petitioner and any deposit which is refunded 
to the customer. 20 NYCRR 526.5(g),(j). The applicable rate is the rate of sales tax in effect in the 
locality where the modular home is delivered by Petitioner or his agent to Petitioner's customer. 
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Additionally, it should be noted that, in all cases, property included in the modular home 
which is not incorporated as a component part of the structure (e.g. freestanding furniture or 
appliances) may never become a capital improvement.  Thus, the sale of such property by the 
manufacturer to the Petitioner is not subject to tax (provided the Petitioner furnishes to the 
manufacturer a properly completed resale certificate) but the sale of such property by the Petitioner 
to the customer is a retail sale subject to tax. 

DATED: May 28, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


