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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S831014A 

On October 14, 1983 a Petition for Advisory Opinion was received from Edward B. Rusin, 
141 Scamridge Curve, Williamsville, New York  14221. 

The issues raised are 1) whether the design services performed by Petitioner are subject to 
sales tax, 2) whether graphic illustrations prepared and sold by Petitioner are subject to sales tax, and 
3) whether sales tax  should be charged to clients on items on which Petitioner has already paid sales 
tax to his suppliers. 

Petitioner performs the service of designing new buildings and designing the renovation of 
existing buildings. Petitioner is not a licensed architect. 

The design prepared is presented by Petitioner's client to potential financial backers and 
lessees, town board members, commissions etc. for review and approval. Upon approval, a full set 
of working drawings (blueprints) is prepared. These drawings may be prepared by Petitioner or by 
an engineering firm. If prepared by Petitioner, the drawings are reviewed and sealed by a licensed 
engineering firm for a fee. 

In addition to performing the design services, Petitioner prepares graphic illustrations of 
existing structures. These illustrations are done in perspective from whatever viewing angle the client 
selects. No design service is performed. 

The taxability of Petitioner's service is determined by the end result of the service rendered. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes a tax on specifically enumerated services. 

When Petitioner's design service is performed as an integral part of an architectural design 
service and culminates in the preparation by Petitioner of completed working drawings (blueprints), 
Petitioner's design service will not be subject to tax provided that: 

1) the preparation of the design by Petitioner and the preparation of the working drawings 
(blueprints) by Petitioner are part of the same contract; and 

2) the working drawings prepared by Petitioner are reviewed and sealed by a licensed 
engineering firm. 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
 

TP-8 (3/83) 



 
  

  

 

  
 

 
  

 

-2­
TSB-A-85(6)S 
Sales Tax 
May 15, 1985 

The Sales and Use Tax Regulations provide that tangible personal property purchased for use 
in performing a service not subject to tax is not purchased for resale. (20 NYCRR 526.6(c)(7)). 
Accordingly, Petitioner's purchases of any supplies or materials used or consumed in performing 
architectural type design services are subject to State and local sales and use tax. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on retail sales of tangible personal property. 
The Sales and Use Tax Regulations define tangible personal property as corporeal personal property 
of any nature having a material existence and perceptibility to human senses. Tangible personal 
property includes artistic items such as sketches and paintings. (20 NYCRR 526.8(a)). 

When Petitioner's service culminates in the preparation of a drawing, sketch or illustration 
without the preparation by Petitioner of completed working drawings (blueprints), the transaction 
is subject to tax under Tax Law section 1105(a) as the sale of tangible personal property. Matter of 
Fred Gardner Co., Inc. State Tax Commission, October 3, 1980, TSB-H-80(200)S; Glushak v City 
of New York, 6 A.D. 2d381, 178 N.Y.S. 2d33. 

Section 1101(b)(4)(i) defines a retail sale to be a sale of tangible personal property to any 
person for any purpose, other than for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property.  Accordingly, Petitioner's purchases of materials which will be transferred to the 
client as a physical component part of a graphic illustration are exempt from tax provided Petitioner 
furnishes his supplier with a properly completed Resale Certificate (Form ST-120).  (20 NYCRR 
526.6(c)(2)). 

DATED: April 22, 1985 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


