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On  November 4, 1985, an Advisory Opinion was issued to Robert H. Matheis dba Pizza 
Oven Baking Co., 54 Vine Street, Lockport, New York 14094.  Such Advisory Opinion is modified 
by appending thereto the following discussion of an issue not treated therein. 

The issue raised is whether Petitioner's pizzas, sold in an  unheated state for off premises 
consumption, are subject to the sales and use tax imposed under Articles 28 and 29 of the Tax Law 
when such Pizzas are baked by Petitioner after receiving orders for such pizzas  from Petitioner's 
customers. It is noted that Petitioner's pizza is somewhat unusual in that it is sold and eaten in an 
unheated state. 

Section 1105(d)(i) of the Tax Law imposes a tax  upon "[T]he receipts from every sale of ... 
food and drink of any nature or of food alone, when sold in or by  restaurants, taverns or other 
establishments in this state, ... where the sales is for consumption off the premises of the vendor, 
except where food (other than sandwiches) or drink or both are (A) sold in an unheated state and, 
(B) are of a type commonly sold for consumption off the premises and in the same form and 
condition, quantities and packaging, in establishments which are food stores other than those 
principally engaged in selling food prepared and ready to be eaten." 

The Advisory Opinion issued to Petitioner on November  4, 1985 concluded that" ... if 
Petitioner can establish that the unheated pizza sold in his establishment for off premises 
consumption is of a type commonly sold for consumption off the premises and in the same form and 
condition, quantity and packaging in  food stores such as bakeries, then such unheated pizza will not 
be subject to tax." 

This conclusion is equally applicable to pizzas baked by  Petitioner after receiving orders for 
such pizzas and to pizzas which are not baked pursuant to a specific  order  inasmuch as section 
1105(d)(i) of the Tax Law makes no distinction between ordered and unordered food. 

It is noted that regulation section 527.8(e)(1) provides, in part: 

"(1) Food or drink in a heated or unheated state.  The determination of when food or drink 
is sold either in a heated or unheated state must be made according to the vendor's method of 
merchandising. 
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(i) If  the vendor attempts to maintain the food at a temperature which is warmer than 
the surrounding air temperature by using heating lamps, warming trays, ovens or similar units, or 
cooks to order, the vendor is selling food in a heated state. 

(ii) If the vendor sells prepared foods from units maintained at or below surrounding 
air temperature, such sales are sales of prepared food in an unheated state." (emphasis added). 

Thus, if  a vendor cooks food to order and sells the food at a temperature which is warmer 
than the surrounding air temperature, such food is considered to be sold in a heated state even if the 
vendor makes no effort to maintain the food at a temperature which is warmer than the surrounding 
air temperature. However, in the instant case, Petitioner cooks pizzas to order and sells them at room 
temperature. Accordingly, the provisions of regulation section 527.8(e)(1)(i) do not apply to 
Petitioner. His pizzas are not deemed to be sold in a heated state merely  because they are cooked to 
order. 

It bears repeating that  the unheated pizza sold by Petitioner in his establishment for off 
premises consumption is subject to tax unless Petitioner can establish that such pizza is of a type 
commonly  sold for consumption off the premises and in the same form and condition, quantity and 
packaging in food stores such as bakeries. 

DATED: July 3, 1986	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


