
  

 

 

 

   

 
 

 
  

 
 

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-85(58)S 

Sales Tax Technical Services Bureau November 14, 1985 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S850919A 

On September 19, 1985, a Petition for Advisory Opinion was received from Capital District 
Mailing Co., Inc., 1462 Erie Boulevard, Schenectady, New York 12305. 

The issue raised is whether services rendered by Petitioner as  a mailing room service 
business, and the machinery purchased for performing  these operations are subject to sales tax. 

Petitioner is engaged in the business of providing  services for other businesses, either as an 
on-site mail room or an off-site mail room. 

Petitioner's customers provide all materials to be mailed, usually  envelopes, inserts and the 
imprinted mailing labels. The customers also purchase and maintain the mailing l ists.  Inserts 
comprise primarily invoices, statements and payment notices and, less frequently, advertising 
brochures and catalogs. Petitioner's services are limited to collating, folding, inserting, sealing, 
addressing by pasting on mailing labels, affixing postage by metering, and posting. Charges for these 
services are based on the number of pieces inserted in the envelopes. Petitioner does not provide 
fulfillment services. 

Petitioner will establish and operate a mail room at the premises of a customer who requests 
on-site mailing services. In that event Petitioner will purchase the necessary mail room machinery, 
i.e., folding machines, inserters, addressers, labelers and postage meters for lease to the customer 
with an option to buy, if Petitioner's services should terminate. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from every sale, except for 
resale, of certain enumerated services including: (2). . . "processing, printing or imprinting tangible 
personal property, performed for a person who . . . furnishes the tangible personal property, not 
purchased by him for resale, upon which such services are performed." 

With regard to services performed by mailers the Department of Taxation and Finance 
announced in New York State Tax Bulletin No. 1965-3 its election to follow the provisions of 
Article 78 of the New York City Rules and Regulations for City sales and compensating use taxes, 
which state in part that "when performed upon the property of an ultimate customer, the receipts 
from the services of folding written or printer matter for insertion into envelopes, sealing, affixing 
stamps, metering and mailing, and the cost of postage, are not subject to the tax if the charges 
therefor are separately stated on any evidence of sale rendered to the customer. Receipts from 
addressing envelopes, manually or mechanically are subject to the tax whether or not a separate 
charge is made therefor." 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
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Accordingly, Petitioner's service of affixing address labels to envelopes is subject to the 
statewide and appropriate local sales tax in effect at the point from which the actual mailing service 
occurs. Charges for collating, folding, inserting, sealing and posting are not taxable, if segregated 
from the taxable amount on the customer's bill. The exempt services may be combined in a single 
amount under the designation "non-taxable mailing". (See: Department of Taxation and Finance, 
Collecting and Reporting Instructions for Printers and Mailers, Form ST-152 (5/71) and supplement 
(5/77)). 

Section 1105(a) of the Sales Tax Law imposes a tax on: "The receipts from every retail sale 
of tangible personal property. . .". 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law exempts from tax: "Machinery or equipment for use or 
consumption directly and predominantly in the production of tangible personal property. . . for sale, 
by manufacturing, processing. . . 

Regulations Section 528.13 states that this exemption applies only to machinery and 
equipment used directly and predominantly in the production phase of a manufacturing operation. 
(NYCRR 528.13[b][2]). 

Therefore, machinery and equipment used for mailing services, and parts, tools and supplies 
used in connection with its operation, are not exempt. Petitioner is required to pay the applicable 
sales or use tax on purchases, for its own use, of folding machines, inserters, labelers, postage meters 
and similar devices. 

Section 1101(b)(5) of the Sales Tax Law defines a sale as: "Any transfer of title or possession 
or both, exchange or barter, rental, lease or license to use or consume, . . . in any manner . . . for a 
consideration, . . ." 

The pertinent Regulations Section provides as follows: "The terms rental, lease, license to 
use refer to all transactions in which there is a transfer of possession of tangible personal property 
without a transfer of title to the property. Whether a transaction is a "sale" or a "rental", lease or 
license to use" shall be determined in accordance with the provisions of the agreement. 

Where a lease with an option to purchase has been entered into, and the option is exercised, 
the tax will be payable on the consideration given when the option is exercised, in addition to the 
taxes paid or payable on each lease payment." (NYCRR 526.7[c][1],[2]). 

In consequence, Petitioner must collect tax on its charges to customers for rental or lease, 
including eventual purchase, of mailing machines. Petitioner's purchases of such property are 
purchases for resale within the meaning and intent of Section 1101(b)(4) of the Tax Law, and are 
therefore not subject to State or local sales tax, provided Petitioner furnishes it supplier a properly 
completed Resale Certificate (Form ST-120). 
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Where Petitioner's customer is an organization described in Section 1116(a) of the Tax Law 
(viz. one of various "exempt" organizations) the receipts from sales and rentals made directly to the 
organization would be exempt pursuant to the terms of such statutory exemption provision, if the 
customer supplies Petitioner with an Exempt Organization Certificate (Form ST-119.1). 

DATED: October 28, 1985	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


