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On June 17, 1985, a Petition for Advisory Opinion was received from Daniel  Goldberg, 
C.P.A., 151 West 40th Street, New York, N.Y. 10018. 

The issue raised is whether the Tax Law requires a vendor, who makes only taxable sales, 
to retain a detailed record of transactions on cash register tapes. 

Petitioner inquires on behalf of one of its clients whether, for the purpose of analyzing sales, 
properly  dated cash register summaries of each days receipts would be an acceptable substitute for 
the complete cash register tapes.  Petitioner's client lacks storage space and would like to discard all 
cash register  tapes except for a test period, to be designated by the Tax Department, within each 
calendar year. 

Section 1135 of the Tax Law sets forth the record-keeping requirements applicable to 
vendors under the sales tax, in relevant part, as follows: 

Every person required to collect tax shall keep records of every sale... and of all 
amounts paid, charged or due thereon, in such form as the tax commission may by 
regulation require... 

Section 533.2(b) of the Sales and Use Tax Regulations reads, in part as follows:
 (b) Sales records. (1) ... The records must contain a true copy of each:
 (i) sales slip, invoice, receipt, contract, statement or other memorandum of sale; 

(ii) guest check, hotel check, receipt from admissions such as ticket stubs, receipts from 
dues; and 

(iii) cash register tape and any other original sales document. 

(2) The sales record either must provide sufficient detail to independently determine the 
taxable status of each sale and the amount of tax due and collected thereon or may be substantiated 
by analysis of supporting records. 

(i) Cash register tapes which identify the individual items sold, selling price and the tax due 
are sufficient to independently determine the taxable status of each sale and the amount of tax due 
thereon. (20 NYCRR 533.2(b); Emphasis added) 
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Section 533.2(a) of the Sales and Use Tax Regulations further provides, in part: 

(2) Upon audit by the department, or at such other times as the department requests, the 
vendor or  user  must present all the records described in this Part, kept in a manner suitable to 
determine the correct amount of tax due. . . . 

(3) All records required to be kept by this Part shall be preserved for a period of three years 
from the due date of the return to which they relate or the date of filing, if later, . . . and longer than 
three years if their contents are material to any period open or extended pursuant to statute, or in any 
action or proceeding pending before the Tax Commission or in a judicial proceeding  or action."   (20 
NYCRR 533.2(a)(2) and (3); Emphasis added). 

Section 533.2(g) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(g) Incorrect or insufficient records. (1) If the records of a taxpayer are determined to be 
incorrect or insufficient, the return filed on the basis of information obtained from such records may 
be deemed to be incorrect or insufficient. The Tax Commission may then determine the amount of 
tax due the State by using any  information available, whether at the taxpayer's place of business or 
from any other source. 

(2) The records of a taxpayer may be deemed to be incorrect or insufficient if: 

(i) the records are not maintained in accordance with the provisions of this section;" . . . . (20 
NYCRR 533.2(g)). 

Section 533.2(a)(4) of the Sales and Use Tax Regulation provides: 

(4) Guest checks must be retained for at least three years, unless an application is filed with 
the District Office Audit Bureau and permission is granted by the bureau to destroy  the guest checks 
before the expiration of the three-year statute of limitation.  (20 NYCRR 533.2(a)(4)). 

The provisions of regulation section 533.2(a)(4) are applicable only  to guest checks and are 
not applicable to cash register receipts.  At this time, no provisions of the regulations authorizes the 
early destruction of cash register receipts. 

In accordance with the foregoing, daily  summaries of sales without the supporting detailed 
transactions recorded on the cash register tapes would not constitute proper and adequate records. 
(See also: P. Hackett Hardware Company, Inc., Advisory Opinion, August 5, 1982, TSB-A-82(25)S 
and Technical Services Bureau Memorandum, July 15, 1981, TSB-M-81(9)S). 
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It is therefore essential for Petitioner's client to retain  the cash register tapes, and all other 
records relating to returns filed, for the statutory three year period of limitation (Tax Law 1147[b]) 
for determination and assessment of additional tax. 

DATED: September 10, 1985	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


