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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S840424A 

On April  24, 1984, a Petition for Advisory Opinion was received from I & D Inc., 3647 
Market Street, Clarkston, Georgia  30021. 

The issue raised  is whether the installation and dismantling services which Petitioner provides to 
exhibitors in the  course  of erecting and breaking down exhibits presented at trade shows and 
conventions are taxable services under New York State and local tax laws. 

Petitioner's business consists of assembling and disassembling exhibits for persons and 
businesses that wish to advertise products and services at trade shows and conventions throughout 
the United States, including  New York. The exhibits are generally constructed by exhibit shops or 
by the exhibitors themselves and may be used at several shows in different parts of the country. The 
exhibits which Petitioner assembles and disassembles are shipped to the point of use by  interstate 
carriers in crates and disassembled parts. Once the shipment arrives at the show floor, Petitioner 
uncrates the exhibit, bolts it together and puts it in place. When the convention is over, Petitioner 
takes the exhibit apart and packs the parts into crates for shipment to the next destination. Petitioner 
does not alter or modify the parts of the exhibit, but simply provides labor for the assembly and 
subsequent disassembly of the exhibit. In the course of providing this service, Petitioner consumes 
miscellaneous items such as tape, nuts and bolts, the cost of which is billed to customers along with 
sales tax paid by Petitioner on these items. 

Section 1105(c)(3) of the Tax Law imposed a tax on "Installing tangible personal property 
. . . not held for sale in the regular course of business, whether or not the services are performed 
directly or by means of coin operated equipment or by any other means, and whether or not any 
tangible personal property is transferred in conjunction therewith. . ." The sales tax regulations 
indicate that "installing means setting up tangible personal property or putting it in place for use." 
(20 NYCRR 527.5(a)(2)). In light of the plain meaning of the above regulation, the service provided 
by Petitioner is the taxable service of installing tangible personal property insofar as Petitioner 
provides labor to erect exhibits and set them in place at trade shows and conventions. 

Petitioner, however, contends that the term "install" as used in section 1105(c)(3) of the Tax 
Law contemplates the addition of property with some degree of permanency. Petitioner argues that 
the tax should be imposed only if the installation is intended to be permanent. 

However, two considerations militate against such a conclusion. First, section 1105(c)(3) 
provides an exemption for property which when installed becomes a capital improvement. 
Accordingly, the statute grants exemption only if the property is installed with a great degree of 
permanence. 
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Secondly, it has been held that section 1105(c)(3) is applicable to the service of installing 
tangible personal property under circumstance where, by contract, the equipment installed was to be 
removed at the termination of the contract. In the Matter of Central Office Alarm Co. v. State Tax 
Commission, 58 AD2d 162, (3rd Dept. 1977). In this case, the installation service was held taxable 
under section 1105(c)(3) of the Tax Law even though the property was installed with no intention 
of permanence. 

Additionally, it should be noted that the service of dismantling displays is not subject to sales 
tax since it is not one of the services taxed under section 1105(c) of the Tax Law. Thus, Petitioner 
is not required to collect sales tax on its charges for dismantling services if such charges are 
separately stated on Petitioner's bills to its customers. However, if Petitioner fails to separately state 
the charges for exempt services, Petitioner is required to collect sales tax  on the entire amount of its 
charges. 

DATED: May 14, 1985 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth herein. 


