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On June 25, 1984, a Petition for Advisory Opinion was received from H.L. Freid & Co., P.C., 
Lake Success Plaza, One Hollow Lane, Lake Success, New York 11042. 

The issue raised is whether a trade-in allowance in a lease transaction is includible in the 
sales tax base. Petitioner describes a situation where a dealer leases a car for $18,000, taking $14,000 
in cash plus a vehicle, valued by the parties at $4,000, as a trade-in. 

Article 28 of the Tax Law imposes a sales tax on the receipts from retail sales (including 
rentals) of tangible personal property. Tax Law, §1105(a). The term receipt is defined to mean: 

The amount of the sale price of any property . . . taxable under this 
article, valued in money, whether received in money or otherwise, . 
. . but excluding any credit for tangible personal property accepted 
in part payment and intended for resale . . . . Tax Law, §1101(b)(3) 

Accordingly, in the situation described by Petitioner, the tax due from the lessee would be 
that measured by a base of $14,000, assuming that the vehicle traded in was taken solely for purposes 
of resale. 

DATED: September 25, 1984	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 
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