
  
    

  
 

      
     

 

    
   

  
  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-84(22)S 

Sales Tax Technical Services Bureau October 4, 1984 

STATE OF NEW YORK
  
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S840109A 

On January 9, 1984, a Petition for Advisory Opinion was received from William Esty 
Company, Inc., 100 East 42nd Street, New York, New York 10017. 

The  issue raised is whether Petitioner's purchase orders satisfy the disclosure requirement, 
necessary for a principal-agent relationship to be recognized for sales tax purposes, set forth in 
Technical Services  Bureau Memorandum TSB-M-83(16)S. Where a principal-agent relationship is 
established, the agent (in the present case an  advertising agency) may make purchases without the 
payment of tax where its principal is an organization exempt from tax under the provisions of the 
Tax Law. If its principal is not an exempt organization, not only would sales tax be due on the sale 
to the advertising agency, but, in addition, tax would be due on payments by the principal to the 
advertising agency for services performed on the purchased materials (e.g., editing, cropping, 
retouching, etc.). Such services would constitute the services of "producing, fabricating, processing, 
printing or imprinting" such tangible personal property and, as such, the receipts from the sale of 
such services would be subject to tax under section 1105(c)(2) of the Tax Law. On the other hand, 
if a principal-agent relationship did not exist, the same tax would be payable on the purchase of the 
materials, but no tax would be due on the payment for the services described above, as the same 
would constitute exempt advertising services, pursuant to Tax Law, §1105(c)(1). 

Petitioner, an advertising agency, states that it makes purchases on behalf of its clients, acting 
as agent for its client in making such purchases. The front of the general purchase order used by 
Petitioner provides a line for listing the name of Petitioner's client, there identified as its client. The 
front of the purchase order also states, in bold type - "IMPORTANT! SEE TERMS AND 
CONDITIONS ON REVERSE SIDE." 

On the reverse of the form appears the following: 

"The following terms and conditions shall be applicable to this order: 

1.  Work submitted by the VENDOR pursuant to this order must, in our opinion,  be 
satisfactory for the purposes for which it is ordered, and is subject to  approval  by  the client herein 
specified. All material delivered hereunder,  when  approved by  client,  becomes without reservation 
the property of the client from the moment of creation.

 . . . 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
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3. William Esty Company, Incorporated is  an  accredited advertising  agency and as such, is 
acting as an agent for the client designated on the face of this order." 

Technical Services Bureau Memorandum TSB-M-83(16)S, Advertising Agencies, provides, 
in part, as follows: 

"A. Principal-Agent Relationship 

In order for a principal-agent relationship to exist for sales tax  purposes the conditions set 
forth in TSB-M-78(3)S must be met. Those conditions are: 

1. The advertising agency must clearly disclose to the supplier the name of the client for 
whom the agency is acting as agent, 

Condition 1 above will be met only where the complete name  of the client is disclosed on 
any purchase order given to a supplier and the advertising agency is identified as agent acting for  and 
on behalf of the disclosed client (e.g., X advertising agency as agent for Y, name of client)." 

As the example given indicates, the disclosure of agency status must be clear, direct and 
unequivocal. Such is not the case with the purchase order here under consideration. Thus, it is  stated 
therein that the Petitioner is "an accredited advertising agency" and that it is "as such" that  it  is acting 
as an agent for its client. That is, it is acting as an agent insofar as an advertising  agency  by  its  nature 
and normal operation is an agent for its clients. However, it  cannot  be  said  that  advertising  agencies 
are necessarily agents of their clients for purposes of purchasing property to be  used in creating an 
advertisement. Rather, the proposition must be  proven  in  each case, by reference to the agreement 
entered into by the advertising agency and its client. Thus, the statement on the purchase order does 
not  give clear and unequivocal notice of agency status, hut rather grounds such notice on  a dubious 
legal theory. Accordingly, it cannot be said to satisfy the applicable requirement set forth in the 
Technical Services Bureau Memorandum cited above. 

DATED:  September 17, 1984 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


