
     

 
  

  

   
  

   
 

 
 

 
   

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-84(20)S 

Sales Tax Technical Services Bureau July 20, 1984 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S820913A 

On September 13, 1982 a Petition for  Advisory Opinion was received from Philip M. 
Sherman, 471 Claybourne Road, Rochester, New York 14618. 

The issue raised is whether  the services to be provided by Petitioner's company (Sherman 
Data Finances, a sole proprietorship) will be subject to sales tax. 

The services to be offered by Petitioner's company will be in the form of computer-generated 
financial information. Each of the individual printouts generated by the computer for a particular 
client will be  prepared  by  applying  a  program in  the computer to information provided by the client. 
In the case of a loan, for example, the client  would provide the amount of the principal of the loan, 
its interest rate and its  term.  The application of the appropriate computer program to the information 
supplied by the client would enable Petitioner to provide such client with  a printout showing the 
principal and interest paid or to be included in each monthly loan payment. Petitioner will offer  a 
variety of such computer-generated results, each calculated in the same general manner. In each 
instance, the computer printout will be the result of the application of a computer program to data 
supplied by a client. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes a tax on: "The receipts from every sale, except for 
resale, of the following services: (1) The furnishing of information by printed matter . . ., including 
the services of . . . analyzing information of any kind or nature and furnishing reports thereof to other 
persons, but excluding the furnishing of information which is personal or individual in nature and 
which is not or may not be substantially incorporated in reports furnished to other persons .... " 

The information provided in the reports sold byPetitioner is prepared in a customized format, 
according to the customer's specifications, and is thus "personal or individual in nature," thereby 
satisfying the first of the two criteria for exclusion from the operation of section 1105(c)(1) of the 
Tax Law. Opinion of Counsel, 1965 NYTB-3, p. 24; Opinion of Counsel, 1965 NYTB-4, p.48; Rich 
Products, State Tax Commission Advisory Opinion, TSB-A-83(19)S. The second criterion is that 
the information "is not or may not be substantially incorporated in reports furnished to other 
persons." Petitioner has failed to cite any extant prohibition against such use of the information, 
whether contractual, statutory or customary. It therefore remains to be determined whether the 
information "is not" so used. This criterion is satisfied if (a) the information has not previously been 
so used, and (b) at the time of the rendering of the report in question it could not reasonably have 
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been anticipated that the information would be so used. State Tax Commission Declaratory Ruling 
79-01, TSB-H-80(97)S; Roger S. Farber, State Tax Commission Advisory Opinion, December 17, 
1981, TSB-A-82(3)S; New York Life Insurance Co. v. State Tax Commission, 80 AD 2d 675, aff'd 
(no op) 55 NY 2d 760 (1982); Rich Products, supra. In the present instance, because of the nature 
of the information described herein by Petitioner, it is fair to say that it is reasonably likely that the 
information given to one customer will be substantially included in reports sold to others. This 
conclusion is given support, for example, by the existence of loan amortization tables commonly 
held  for  sale  in stationery stores. See also Roger S. Farber, supra.  Accordingly, receipts from the sale 
of the service  described  by P etitioner  would  be subject to tax. Other services which may be provided 
by Petitioner are not ruled upon herein. 

DATED:  July 2, 1984 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


