
 
 

    

      

     
    

 
   

    
 

 

 
     

   
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-84(13)S 

Sales Tax Technical Services Bureau April 9, 1984 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S831206B 

On December 8, 1983 a Petition  for Advisory Opinion was received from Junior 
Achievement of Western New York, Inc., 495 Pearl Street, Buffalo, New York 14202. 

The issue raised is whether  sales tax must be collected on sales made by "JA Companies" (a 
program of the Petitioner.) 

Petitioner is a non-profit corporation affiliated with Junior Achievement, Inc., a national 
organization. Petitioner provides  young people with business and economic experience through 
various  programs.  One such  program, "JA Companies," involves students in the operations of their 
own small businesses. Each "company" is comprised of approximately 15 to 20 students who  elect 
officers,  sell  "stock" (although the company is not actually incorporated), manufacture products  and 
market such products, or market services. Sales are conducted on a casual door-to-door basis 
throughout the school term. The students involved in the program  are issued membership cards by 
Petitioner,  make tax-free purchases through the use of Petitioner's vendor identification number,  and 
issue receipts to customers which indicate that the payments for property or services go to Petitioner. 
It is clear, thus, that the activities of the students in making sales constitute activities of the 
Petitioner. 

Section 1116(a) of the Tax Law provides that sales by organizations described therein shall 
not be subject to the sales or compensating use tax. This exemption is applicable to Petitioner, which 
satisfies the criteria set forth in Tax Law, §1116(a)(4). However, such exemption is not applicable 
to (1) sales made by such an organization when made by a shop or store operated by such 
organization, (2) sales of food or drink in or by a restaurant, tavern or other establishment operated 
by such organization and (3) sales (in the City of New York) of the service of parking, garaging and 
storing motor vehicles provided by such organization operating a garage (other than one which is 
part of premises occupied solely as a private one or two family dwelling), parking lot or similar place 
of business. Tax Law, §1116(b). 

Section 529.7(i)(2) of the Sales and Use Tax Regulations defines the term "shop or store" as 
"any place or establishment where goods are sold from display with a degree of regularity, frequency 
and continuity as well as any place where sales are made through a temporary shop or store located 
on the same premises as persons required to collect tax." 20 NYCRR 529.7(i)(2) 

Section 529.7(i)(3) of the Sales and Use Tax Regulations defines the terms "restaurant, tavern 
or other establishment" as including "any dining room, bar and barroom, or concession stand 
operated with a degree of regularity, frequency and continuity as well as any place where sales are 
made through a temporary restaurant, tavern, or other establishment located on the same premises 
as persons required to collect tax. It is immaterial whether or not the restaurant, tavern or other 
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establishment is located on the premises of the exempt organization or whether or not the use of such 
facilities is restricted to the members of the organization." 20 NYCRR 529.7(i)(3). 

Accordingly, the sales of tangible personal property described by Petitioner, where made on 
a door-to-door basis, would not be subject to tax. Sales made under circumstances described in Tax 
Law, §1116(b), summarized above, would be subject to tax. It is to be noted that sales of services 
by an exempt organization such as Petitioner, other than the parking, garaging and storing services 
described in Tax Law, §1116(b)(3), would in all events be exempt from tax. 

DATED:  March 20, 1984 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


