
 

 
  

 

 

 

 

 
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-83(9)S 

Sales Tax Technical Services Bureau March 8, 1983 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S820609A 

On June 9, 1982, a Petition for Advisory Opinion was received  from  Scives, Inc., Chalet 
Motel, Route 11, Potsdam, New York 13676. 

Petitioner inquires as to the proper sales tax  to be collected on transfers made in exchange 
for foreign money. 

Petitioner operates a tavern located near the Canadian border. The majority of his customers 
are Canadians who pay for their purchases in Canadian currency.  Petitioner states that the prices 
established for all beverages are stated in Canadian dollars, and that his employees are aware of this 
fact and accept the currency with knowledge that it is not the equivalent of  U.S.  currency. All 
transactions with the Canadian customers are handled in Canadian currency; i.e., if a customer 
presents Canadian money in payment of a purchase and if he is entitled to any change, he would 
receive his change in Canadian currency. Further, the employees are required to maintain records 
showing the total Canadian dollars received and the equivalent value in U.S. dollars. For record 
keeping purposes, employees are required to maintain accurate records showing total Canadian 
monies received, bank charges and true U.S. dollar value. 

The receipts from Petitioner's sales of food and drink are subject to a tax of four percent upon 
the "receipts" from sales of food and drink. Tax Law, §1105(d)(i). The term "receipts" is defined, 
in section 1101(b)(3) of the Tax Law, as "The amount of the sale price of any property and the 
charge for any service taxable under this article, valued in money, whether received in money or 
otherwise . . . . " 

Accordingly, where Petitioner makes sales of food and drink in exchange for Canadian 
money, it is the value of such Canadian money at the time delivered to Petitioner that is the proper 
base for computing the sales tax due. The tax to be remitted to the Tax Commission, however, must 
be in the form of United States legal tender. 

Section 1135(a) of the Tax Law provides that "Every person required to collect tax shall keep 
records of every sale and of all amounts paid, charged or due thereon and of the tax payable thereon 
" Upon an audit, records indicating receipts in the form of "dollars" will be presumed to have been 
in the form of United States dollars. In order to rebut such presumption Petitioner should maintain 
detailed records of every sale, with respect to the nature of the receipt in each case, as required by 
section 1135(a) of the Tax Law. 

DATED: February 18, 1983 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 
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