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ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S830812A 

On  August  12,  1983 a Petition for Advisory Opinion was received from Plaza Athletic Club, 
Inc., 50 Chestnut Street, Rochester, New York 14604. 

The issue raised is whether Petitioner is required to collect sales tax on membership dues. 

Petitioner  operates a health and fitness center consisting of Nautilus, racquetball, aerobics, 
weights, swimming pool and  saunas. Memberships can be purchased for all functions or purchased 
on an individual basis. 

The members of the organization do not participate in management decisions, do not select 
other members, and neither have a proprietary interest in the organization nor control social or 
athletic activities. 

Section 1105(f)(2) of the Tax Law imposes a tax on "The dues paid to any social or athletic 
club in this state if the dues of an active annual member, exclusive of the initiation fee, are in excess 
of ten dollars per year . . . . " 

Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides as follows: 

(i) The phrase club or  organization means any entity which is composed of persons associated 
for a common objective or common activities. Whether the organization is  a membership  corporation 
or association or business  corporation or  other  legal type of organization is not relevant. Significant 
factors, any one of which may indicate that an entity is a club or organization are: an organizational 
structure under which the membership controls social or athletic activities, tournaments, dances, 
elections, committees, participation in the selection of members and management of the club or 
organization, or possession by the members of a proprietary interest in the organization. The 
organizational structure may be formal or informal. 

(ii)	 A club or organization does not exist merely because a business entity: 

(a)	 charges for the use of facilities on an annual or seasonal basis,
 
even if an annual or season pass is the only method of sale and
 
provided such passes are sold on a first-come, first-served basis;
 

(b)	 restricts the size of  the membership solely because of the physical size of  the facility. 
Any other type of restriction may be viewed as an attempt at exclusivity; 

(c)	 uses the word club or member as a marketing device; 
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(d)	 offers tournaments,  leagues and social activities which are controlled solely by the 
management. 

Inasmuch  as the organizational structure of Petitioner's business operation  does not  allow for 
membership control of social or athletic  activities, tournaments, dances, elections, committees, 
participation in the selection of members or management of the club, and since there is  no evidence 
of possession by the members of a proprietary interest in the organization, or of exclusivity with 
respect to membership, Petitioner does not constitute a social or  athletic  club  within  the meaning of 
section 1105(f)(2) of  the Tax  Law.  Accordingly, the membership charges do not constitute "dues" 
subject to tax. 

DATED:  October 13, 1983	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


