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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S830518A 

On May 18, 1983 a Petition for Advisory  Opinion was received from Manhattan Plaza 
Associates, 484 West 43rd Street, New York, New York 10036. 

The issue raised is whether the amounts charged for the use of certain facilities of a health 
club are subject to either of the taxes imposed under Section 1105(f)(1) and (2) of the Tax Law. 

Petitioner, a partnership, owns and operates facilities under the name of Manhattan Plaza 
Health Club, consisting of a swimming pool, sundeck, gym, sauna, steam rooms and lockers. The 
facilities are available to members and their guests at any time during normal operating hours 
without limitation. Memberships are sold on a first come, first serve basis. Petitioner does not 
provide any other services such as social or athletic events, tournaments or dances. Lockers are 
available to members and their guests on a daily basis at no charge. However, small rental lockers 
are available for an additional fee on a yearly basis. The club members possess no proprietary interest 
in the club, and have no control over either club membership or club activities. 

Section 1105(f) of the Tax Law imposes taxes on: 

"(1) Any admission charge where such admission charge is in excess of ten cents to or for 
the use of any place of amusement in the state . . . except charges to a patron for admission 
to, or use of, facilities for sporting activities in which such patron is to be a participant, such 
as swimming pools. 

(2) The dues paid to any social or athletic club in this state if the dues of an active annual 
member, exclusive of the initiation fee, are in excess of ten dollars per year . . . . " 

Section 1101(d)(13) of the Tax Law defines the term "social or athletic club"  to mean "Any 
club or organization of which a material purpose or activity is social or athletic." 

Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

(i) The phrase club or organization means any entity which is composed of persons associated 
for a common objective or common activities. Whether the organization is a membership 
corporation or association or business corporation or other legal type of organization is not 
relevant. Significant factors, any one of which may indicate that an entity is a club or organi­
zation are: an organizational structure under which the membership controls social or athletic 
activities, tournaments, dances, elections, committees, participation in the selection of 
members and management of the club or organization, or possession by the members of a 
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proprietary interest in the organization. The organizational structure may be formal or 
informal. 

(ii) A club or organization does not exist merely because a business entity: 

(a) charges for the use of facilities on an annual or seasonal basis, even if an annual or season 
pass is the only method of sale and provided such passes are sold on a first come, first serve 
basis; 

(b) restricts the size of the membership solely because of the physical size of the facility. Any 
other type of restriction may be viewed as an attempt at exclusivity; 

(c) uses the word club or member as a marketing device; 

(d) offers tournaments, leagues and social activities which are controlled solely by the 
management. 

Based on the facts set forth hereinabove, it is clear that the Manhattan Plaza Health Club is 
not a "club or organization," within the meaning of section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax 
Regulations. The "members" are in reality mere customers of a business entity, such members having 
neither a proprietary interest in the club nor the right to control club membership or club activities. 

Accordingly, payments made to the club do not constitute "dues" subject to tax under section 
1105(f)(2)of the Tax Law. Neither are they  subject to sales tax under section 1105(f)(1) of the Tax 
Law. However, the following two points should be noted: 

(1) Section 1105(c)(4) of the Tax Law imposes a tax on charges for the storage of tangible 
personal property not held for sale in the regular course of business, as well as the rental of 
safe deposit boxes or similar space. Petitioner's charges for annual rentals of small lockers 
are thus subject to tax, under such provision of law. 
(2) Section 1212-A of the Tax Law authorizes New York City to impose a 4% tax on the sale 
of services by weight control salons, health salons, gymnasiums, turkish baths, sauna baths 
and similar establishments located within the City  of New York. Such tax has been imposed 
under section A46-2.0(h) of the Administrative Code of the City of New York. Accordingly, 
the amounts charged for the use of Petitioner's facilities are subject to such 4% New York 
City Tax. 

DATED: August 31, 1983 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


