
    

   
 

 
  

   
  

   

 

   
 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-83(27)S 

Sales Tax Technical Services Bureau June 24, 1983 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S820712A 

On July 12, 1982 a Petition for Advisory  Opinion was received from Syracuse University, 
Office of the Comptroller, Skytop Offices, Syracuse, New York 13210. 

The issue raised is whether the sales tax imposed under  section  1105(f)(1) of the Tax Law 
is applicable to handling fees collected by Petitioner when processing mail orders for tickets  to its 
football or basketball games. 

Petitioner imposes a handling fee of $1.00 on mail orders for tickets to its home  football or 
basketball games. The handling fee is assessed  only on  mail orders for individual game tickets. The 
handling fee is separately noted on  ticket  order  forms.  The handling fee covers the cost of postage 
connected with  mail orders, as well as Petitioner's cost in processing such orders, and is paid when 
the ticket order is placed. The fee is $1.00 for each order,  irrespective of the number of tickets 
ordered. 

Section 1105(f)(1) of the Tax Law imposes a sales tax on admission charges "to or for the 
use of any place of amusement in the state," with certain exceptions not germane to the present 
matter. Section 1101(d)(2) of the Tax Law defines the term "admission charge", as "The amount paid 
for admission, including any service charge and any charge for entertainment or amusement or for 
the use of facilities thereof." 

Section 1105(f)(1) of the Tax Law imposes a tax on "any admission charge," with certain 
exclusion not pertinent here. The term admission charge is defined, in section 1101(d)(2) of the Tax 
Law as "the amount paid for admission, including any service charge and any charge for 
entertainment or amusement or for the use of facilities therefor." Within this context the phrase "the 
amount paid for admission" means just that: viz., the amount paid by a patron for a ticket or right 
of admission. In the present matter the amount paid is equal to the face value of the tickets plus one 
dollar. The fact that the additional dollar is denominated a handling charge is of no moment. It is 
significant that in defining the term "receipt," for purposes of the sales tax on receipts from the retail 
sale of tangible personal property, the Tax Law provides that such term means the "sale price of any 
property . . . without any deduction for expenses . . . and excluding the cost of transportation of 
tangible personal property sold at retail where such cost is separately stated in the written contract, 
if any, and on the bill rendered to the purchaser." That is, the taxable receipt includes not only the 
list price of the article of property but also handling charges and, except where certain formal 

JAMES H. TULLY., COMMISSIONER LOUIS M. JACOBSON, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
 

TP-8 (4/80) 



 

-2­
TSB-A-83(27)S 
Sales Tax 
June 24, 1983 

requirements are met, transportation charges. No such exclusion for transportation charges is 
contained in the definition of admission charges. In accordance with the foregoing, then, it is 
concluded that Petitioner's receipts denominated handling charges, as described above, are subject 
to tax under section 1105(f)(1) of the Tax Law. 

DATED:  June 8, 1983 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


