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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S820121A 

On January 21, 1982 a Petition for Advisory Opinion was received from Jonathan Logan, 
Inc., 50 Terminal Road, Secaucus, New Jersey 07094. 

Petitioner presents four issues arising within the context of an audit.

 I. 

One of Petitioner's divisions is engaged in the manufacture of leather goods. As part of its 
production processes naphtha, alcohol and wipers are used to clean the leather. Petitioner inquires 
as to whether sales tax is due on its purchases of these items. 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law provides for an exemption from the State sales tax with 
respect to purchases of "machinery or equipment for use or consumption directly and predominantly 
in the production of tangible personal property . . . for sale . . . by manufacturing . . . . "The items at 
issue here constitute not "machinery or equipment" but "tools", in the case of the wipers, and 
"supplies," in the case of the alcohol and naphtha. Accordingly, the exemption provided for under 
Section 1115(a)(12) of the Tax Law is thus inapplicable to such items. However, the State sales tax 
applicable to such tools and supplies so used or consumed directly and predominantly in the 
production of tangible personal property for sale by manufacturing was reduced from 4% to 2% with 
respect to the period September 1, 1980 through February 28, 1981. As of March 1, 1981 such sales 
became exempt  from  the State sales tax. Tax Law, § l105-B. Such sales were at all times, and 
remain, subject to the New York City  sales tax, but were and are exempt from locally imposed sales 
taxes and the ¼% Metropolitan Commuter Transportation District sales tax. Tax Law § 1109,§ 1210. 

II. 

Petitioner inquires as to "whether additions  to and modifications of . . . [its] divisional 
headquarters are capital improvements and, therefore, exempt from sales and use tax." Petitioner's 
description of the purported improvements is as follows: 

The expenses include new floor to ceiling walls, substantial electrical 
wiring, plumbing, and built in lighting sy stems all of which cannot be 
removed without substantial damage to the premises and the items 
affixed thereto . . . . 
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The applicant as tenant under lease agreements bears sole financial 
responsibility to improve, alter and expand the premises. All 
improvements become the property of the owner at the time of 
installation. The applicant also bears the financial responsibility of 
additional real estate taxes resulting from increases in assessed 
valuation. Such increases are a direct result of the improvements. 

Section 1101(b)(9) of the Tax Law defines the term "capital improvement" as follows: 

An addition or alteration to real property which: (i) Substantially adds 
to the value of the real property, or appreciably prolongs the useful 
life of the real property; and (ii) Becomes part of the real property or 
is permanently affixed to the real property so that removal would 
cause material damage to the property or article itself; and (iii) is 
intended to become a permanent installation. 

The installations described by Petitioner appear to satisfy  the above-quoted statutory criteria and 
accordingly would constitute capital improvements. Within the context of the audit each  item,  of 
course, must be separately found to in fact satisfy the stated criteria. 

III. 

Petitioner states that tax is being asserted to be due on two transactions for which invoices 
are submitted. The first of these states a total price as "including 8% N.Y.C. Sales Tax", while the 
second contains no notation whatever relating to tax. However, appended to the second is a written 
estimate showing an estimate for certain services of $5815.00 "Plus 8% City Sales Tax." At the 
bottom of the typewritten estimate are handwritten estimates for two additional components of the 
proposed service in  amounts  of $1500 and $2000, respectively. The invoice itself merely states a 
total price of $9,315.00. 

Section 1132(a) of the Tax Law provides, in relevant part, that "if the customer is given any 
sales slip, invoice, receipt or other statement or memorandum of the price . . . paid or payable, the 
tax  shall be stated, charged and shown separately on the first of such documents given to him."  The 
Sales and Use Tax Regulations provide, further, that: "The words 'tax  included' or words of similar 
import, on a sales slip or other document, do not constitute a separate statement of the tax, and the 
entire amount charged is deemed the sales price of the property sold or services rendered." 20 
NYCRR 532.1(b)(3). 

Accordingly, in both instances described above, tax is "deemed" to be due on the entire price 
stated. The presumption thus created may be rebutted by an evidentiary showing made either to the 
auditor conducting the subject audit or, upon the issuance of an assessment, at a hearing before the 
State Tax Commission. Matter of Earlecia, Inc., State Tax Commission, September 25, 1981, TSB-
H-81(176)S. Cf., RAC Corp. v. Gallman, 39 A.D. 2d 57. 
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IV. 

Petitioner next inquires as to whether tax  is due on purchases of tangible personal property 
delivered in  New York but thereupon used outside of New York. Sales tax is due on the receipts 
from the retail sale of tangible personal property where delivery  takes place in New York. 20 
NYCRR 525.2(a)(3).  However, the Tax Law provides for a refund or credit of such tax based on 
proof of certain uses. Thus, section 1119(a) of the Tax Law provides, in relevant part, as follows: 

"Subject to the conditions and limitations provided for herein, 
a refund  or  credit shall be allowed for a tax paid pursuant to 
subdivision (a) of section eleven hundred five or section eleven 
hundred ten . . . (2) on the sale  or  use  of tangible personal property 
purchased in bulk,  or  any portion thereof, which is stored and not 
used by the purchaser or user within this state if that property is 
subsequently re-shipped by such purchaser or user to a point outside 
this state for use outside this state, . . . . 

Accordingly, while Petitioner was required to pay tax at the time of purchase, it is entitled to a refund 
or credit with respect to property used in accordance with the above-quoted statutory provision. 

DATED: April 13, 1983	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


