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On June 14, 1982 a Petition for Advisory Opinion was received from North American Precis 
Syndicate, Inc., 201 East 42nd Street, New York, New York 10017. 

The issues raised are: 

1. Whether Petitioner is required to pay New York State sales and use taxes on purchases of 
artwork, silkscreens, engraving, composition, printing and supplies, photography and other materials 
for use in producing booklets which are delivered to Petitioner's clients' designees located outside 
New York State. 

2. Whether charges to Petitioner, by an out-of-state clipping service, for clippings delivered 
to Petitioner's New York State location, are subject to State and local sales or use tax. 

3. Whether Petitioner's charges to clients, who are charitable  organizations and qualify for 
exemption from sales tax, are subject to State and local sales tax. 

Petitioner creates booklets containing  informational material which present its clients to the 
public in a favorable light. The booklets are paid for by  Petitioner's clients and, in accordance with 
their instructions, are delivered to newspaper editors at various locations throughout the country. 
Based on the form in which the booklets are prepared, an editor of a newspaper may tear out a 
particular item and use the tear-out as a master for the duplicating process used in printing the 
newspaper. Petitioner  states that its purchases of personal property and services which it uses to 
produce the booklets are purchases of property  and services which are incorporated in or used to 
produce tangible personal property for sale. 

As part of the services which Petitioner renders to its clients, Petitioner furnishes such clients 
with actual clippings of the items which appear in the various newspaper  and periodicals. To 
accomplish this, Petitioner retains the services of a clipping service located outside New York State. 
The clipping service cuts out the items and forwards them to Petitioner who then sorts the items and 
forwards them to the appropriate clients. 

Among Petitioner' s clients are various charitable organizations located within and without 
New York State. Petitioner contends that these organizations are exempt  from sales tax and that, 
thus, Petitioner's charges to them should not be subject to New York State sales and use tax. 

ROBERT W. BOUCHARD, ACTING  COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO , DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
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Issue 1: 

Section 526.6 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part as follows: "Retail sale. 
(Tax Law §1101(b)(4)). (a) The term 'retail sale' or 'sale at retail' means the sale of tangible personal 
property to any person for any purpose except as specifically excluded . . . . (c) Resale exclusion. (1) 
Where a person, in the course of his business operations, purchases tangible personal property or 
services which he intends to sell, either in the form in which purchased, or as a component part of 
other property or services, the property or services which he has purchased will be considered as 
purchased for resale and therefore not subject to tax until he has transferred the property to his 
customer . . . . (2) A sale for resale will be recognized only if the vendor receives a properly 
completed resale certificate . . . . (3) Receipts from the sale of property purchased under a resale 
certificate are not subject to tax at the time of purchase by the person who will resell the property. 
The receipts are subject to tax at the time of the retail sale." 

Section 528.13 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part as follows: 
"Machinery and Equipment Used in Production . . .  - (Tax Law, §1115(a)(12)). (a) Exemption. (1) 
An exemption is allowed from the tax  imposed under section 1105(a) of the Tax Law, and from the 
compensating use tax imposed under section 1110 of the Tax Law, for receipts from sales of: 

(i) Machinery  or equipment used or consumed directly and predominantly in the production 
for sale of tangible personal property . . . by manufacturing, processing . . . 

.  .  .  . 

(4) There is no exemption from the tax imposed in New York City  under section 1107 of the 
Tax Law, for machinery, equipment or other  tangible  personal property used or consumed in 
production . . . 

(5) An Exempt Use Certificate (Form ST-121) is used to make purchases eligible for this 
exemption without payment of sales tax." 

The exemption described in the above-quoted regulation has been extended to cover not only 
machinery and equipment, but all tangible personal property  used as described. (Tax Law, Section 
1105-B.) 

Because Petitioner produces booklets which it sells to its clients, Petitioner is considered to 
be manufacturing tangible personal property for sale. Accordingly, Petitioner's purchases of artwork, 
silkscreens, engravings, composition, photography, as well as other materials and supplies which are 
used in the production phase of its finished product may be purchased tax exempt under the 
provisions of Section 1105-B and 1115(a)(12)  of  the  Tax Law, provided Petitioner furnishes its 
supplier with a properly completed Exempt Use Certificate, Form ST-121. The purchases of such 
items will be exempt  from the statewide sales tax, the Metropolitan Commuter Transportation 
District Tax and  all  local sales taxes, but will be subject to the New York City sales tax of 4%. 
Petitioner's purchases of services such as printing, and of items which are transferred to the clients 
as actual physical component parts of the finished booklet, are considered to be purchases for resale 
and may be made tax exempt provided Petitioner furnishes his supplier with a properly completed 
Resale Certificate, Form ST-120. 
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Petitioner's sales of the booklets are considered to be sales of tangible personal property and 
the total charge to its clients will be subject to New York State and local sales taxes based upon the 
point of delivery where Petitioner sends the booklets to editors within New York State. However, 
to the extent deliveries of the booklets are made to locations outside New York State, receipts from 
the sale of such booklets will be exempt from New York State and local sales taxes. 

Issue 2: 

Section 527.3 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows:  "Sale of 
Information Services. - (Tax Law §1105(c)(1)).  (a) Imposition. (1) Section 1105(c)(1) of the Tax 
Law imposes a tax on the receipts from the service of furnishing information . . . . (2) The collecting, 
compiling or analyzing information of any kind or nature and the furnishing reports thereof to other 
persons is an information service . . . . (b) Exclusions (1) Sales tax does not apply to receipts from 
sales of information services which are for resale as such. (2) The sales tax does not apply to the 
receipts from the sale of information which is personal or individual in nature and which is not or 
may not be substantially incorporated into reports furnished to other persons by the person who has 
collected, compiled or analyzed such information . . . . 

Example 4:	 A firm is in the business of reading newspapers and periodicals, 
cutting out all articles in which the name of the customer or a topic 
of interest to the customer appear, and transferring such clippings to 
the customer, whether by mail or otherwise, for a fee. This is a 
service of furnishing information which is taxable. The tax is due on 
the entire charge regardless of the method of billing for the service 
except that any separately stated charge for postage or other delivery 
is not subject to tax. Even though this information may be individual 
in nature, it may be incorporated in reports furnished to others." 

Because Petitioner takes delivery of the various items from the clipping service and, after 
sorting them, forwards them to its clients, Petitioner is considered to be purchasing a taxable 
information service for resale purposes. Accordingly, the charges to Petitioner by the clipping service 
will be tax exempt provided Petitioner furnishes the clipping service with a properly completed Form 
ST-120, Resale Certificate. When Petitioner delivers the items to its clients, the charge to Petitioner's 
clients will be subject to New York State and local sales taxes if delivery occurs within New York 
State, but will be exempt from State and local sales taxes if delivery occurs outside New York State. 

Issue 3: 

Section 529.7(h) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, that: "Sales to 
exempt organizations. (i) Any sale or amusement charge to or any use or occupancy by an exempt 
organization to which an exempt organization certificate has been issued is exempt from sales and 
use tax. (2) In order to exercise its right to exemption the organization must be the direct purchaser, 
occupant or patron of record. It must also be the direct payer of record and must furnish its vendors 
with a properly completed exempt organization certification . . . . Direct payer of record means that 
direct payment is made by the organization or from its funds . . . . " 
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Accordingly, Petitioner's charge to a charitable organization will be exempt from sales tax 
provided the charitable organization issues Petitioner a properly completed Exempt Organization 
Certification, Form ST-119.1, and the charitable organization is the direct purchaser and direct payer 
of record. If the charitable organization does not fulfill all of the above requirements, charges for 
booklets and clipping services delivered to locations in New York State will be subject to New York 
State and local sales taxes. 

DATED: March 11, 1983 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


