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On October  6,  1981, a Petition for Advisory Opinion was received from Darien Lake Fun 
Country, Inc., 9993 Allegany Road, Corfu, New York. 

Petitioner, the operator of an amusement park, raises the following questions: 

(1) Is sales tax due on amounts paid by Petitioner under the terms of a concession lease 
agreement under which Petitioner leases amusement rides? The amount paid to the lessor by 
Petitioner is based on a percentage of "ride revenue." 

(2) Is sales tax due on receipts from Pay-One-Price admission tickets? 

(3) Would sales tax be due if Petitioner  provided for a separate charge and ticket for 
admission to the amusement park and a separate charge and ticket for riding  on the amusement 
rides? 

(4) May Petitioner, under  either  the Pay-One-Price concept  or the separate admission ticket 
and separate ride ticket  concept, allocate receipts between non-taxable participating sports, such as 
Treasure Island Golf, and taxable non-participating sports, on the basis of turnstile count? 

(5) Are receipts Petitioner receives from concessionaires, and receipts obtained by such 
concessionaires from customers, subject to sales tax? 

Petitioner owns and operates an amusement park. During 1980,  Petitioner entered into an 
agreement with Huss Trading  Corporation  of  America,  an unrelated company, whereby Huss would 
lease to  Petitioner  various rides on a turn-key basis. Under the terms of the agreement  Petitioner  is 
to pay to Huss, as rent for the rides,  a percentage of the gross receipts derived from the Pay-One-
Price admissions, "exclusive of an admission charge and/or sales and admission taxes." If a 
designated dollar amount is  not  paid under this formula by specified dates, Petitioner is required to 
pay a specified amount. 

(1)  Section  1105(a)  of  the Tax Law imposes the State sales tax on "the receipts from every 
retail sale of tangible personal property . .  .  ."  The term  "sale" includes a rental or lease. Tax Law, 
§1101(b)(5). A retail sale is defined, in relevant part,  as  one other than for resale. Tax Law, 
§1101(b)(4)(i).  Petitioner's charge to its customer for riding on an amusement ride is  not  a retail  sale 
but, rather, an "admission charge . . . to or for the use of any place of amusement," subject to tax 
under section 1105(f)(1) of the Tax Law. 20 NYCRR § 527.10(b)(3)(iv); Outdoor Amusement 
Business Association v. State Tax Commission,  ____ NY 2d ____ (1982) (adopting the dissent in 
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84 AD 2d 952). Accordingly, Petitioner's payments under its lease do not constitute receipts from 
a purchase for resale. Such payments, therefore, constitute receipts subject to tax under section 
1105(a) of the Tax Law. The foregoing applies irrespective of whether the receipts represent a 
percentage of Petitioner's receipts or a fixed amount. 

(2)  Under Petitioner's Pay-One-Price arrangement a customer pays a single fee covering  both 
general admission and unlimited use of specified rides  and  attractions.  These  receipts are subject to 
the tax on admission charges imposed under section 1105(f)(1) of the Tax Law. 

(3) It follows from the foregoing that the tax imposed under section 1105(f)(1) of the Tax 
Law would be due on receipts from the sale of separate admission and ride tickets. 

(4) Petitioner's admission  charges,  whether  under  the separate admission or Pay-One-Price 
arrangement, are clearly admission charges of the type sought to be taxed. They are  charges  for 
admission to a place of amusement,  and  the entire amount is required to be paid in order to gain 
entry. Therefore, they are , in their entirety, taxable admission  charges,  irrespective of the fact that 
some customers, once inside, may choose to participate  in  activities a separate charge for which 
would not be taxable. Accordingly, there is no basis  for  such  allocation  as  is suggested by Petitioner. 
Technical  Services Bureau Memorandum, TSB-M-79(1)S, cited by Petitioner, dealt not with an 
allocation of a single receipt but with a determination  as to the presumptive nature of various 
receipts. WEBR v. State Tax Commission, 58 AD 2d 471, also cited by Petitioner, dealt with a 
situation wholly  unlike the one presented here. WEBR involved the sale of a radio station business, 
including both real and personal property, and the issue raised was the appropriate method of 
determining the portion of the unallocated purchase price which was attributable to the purchase of 
the personal property. A careful review of both TSB-M-79(1)S and WEBR compels no conclusion 
contrary to that expressed herein. 

(5) The concessionaires in question are,  in  return  for  payments equal to specified percentages 
of gross receipts, granted by Petitioner, in various combinations, the exclusive right to operate 
certain  businesses on the premises, the use of real property, the use of tangible personal property, and 
the service of equipment maintenance. Petitioner should in the case of each contract  allocate the 
portion  of  its receipts to each of the elements described above. The receipts reasonably  attributable 
to the rental  of  or  license to  use tangible personal property and the service of equipment maintenance 
would be subject to sales tax. The receipts reasonably attributable to  the rental  of  or  license to use 
real property, or attributable to the license exclusively to operate a business on Petitioner's premises, 
would not be subject  to sales tax. In addition to these general rules, the following also apply. 
Petitioner's payments to  Show Biz for the production of theatrical performances would not  be subject 
to tax. Receipts from Petitioner's purchase of buildings and stands from Corfu Amusements at the 
end of the applicable lease would be subject to tax only insofar as they represented receipts from  the 
sale  of  tangible personal property, as opposed to real property. Petitioner's  payments  to Omnivision 
would be subject to tax as  receipts arising from a retail sale (rental) of the films and lens. Such 



   

   
 

  

  

 
   

 

-3­
TSB-A-82(50)S 
Sales Tax 
December 30, 1982 

purchases would not be for resale, pursuant to the reasoning set forth in (1), above. As to the 
concessionaires' responsibilities, insofar as they make sales subject to tax they would be required to 
register as vendors, and to collect and remit tax (except as described below). It is to be noted, in this 
regard, that no tax is due on admission charges to theatrical performances, for the use of coin 
operated amusement devices, for carnival-type games of skill, or for the provision of parking. Where 
a concessionaire makes taxable sales, and pursuant to the contract with Petitioner is required to 
account for and pay over its receipts to Petitioner, the following applies: 

"If a leased department or concession must account for and pay over its receipts to the lessor­
vendor, the lessor-vendor must report and remit the tax thereon to the bureau with its return. The 
leased department or concession must also file a return reporting only its sales and have attached 
thereto a statement to the effect that (i) it is a leased department or concession; (ii) the lessor-vendor 
is responsible for reporting sales and remitting tax due; and (iii) identifying the lessor-vendor by 
name, address and vendor identification number. Both the leased department or concession and the 
lessor-vendor shall be jointly responsible for  the collection and remitting of the taxes on the sales 
made by the leased department or concession." 20 NYCRR 526.10(g)(3) 

DATED:  December 14, 1982 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


