
 

  

   

  
  

  
  

   
    

 

 
   

 

  

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-82(43)S 
Sales Tax 
December 7, 1982 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S810929B 

On September 29, 1981, a Petition for Advisory Opinion was received from Corporate 
Graphics, Inc., 655 Third Avenue, New York, New York 10017. 

Petitioner inquires as to its obligation to collect sales tax on its charges for the designing of 
corporate annual reports. Petitioner is presently under audit. 

Petitioner is engaged in the business of designing annual reports for publicly held 
corporations. Its contracts with its customers provide for the payment of a "design fee," representing 
an "overall charge for the designing of the booklets, as well as for the reimbursement of expenses. 
Such expenses include "travel expenses (air, railroad, local, hotel, meals, tips, etc.), telephone calls, 
costs of messengers, freight, parking, auto rentals, xeroxes, stats, pictures (black and white and color 
(C-prints)." Other reimbursed expenses include photographers' travel expenses (although 
photographers' fees are paid directly by the client) and "On Press Expenses," which are normal travel 
and telephone costs incurred by Petitioner in fulfilling its contractual obligation to examine and 
approve or disapprove the printer' s first run of the annual reports. The printer engaged to produce 
the reports is selected and paid directly by Petitioner's client (except for one instance during the audit 
period at issue, where Petitioner made a subsequently reimbursed payment). After the completed 
design is approved by the customer, it is sent to the client's designated printer either by the client or 
by Petitioner. After production the reports are shipped by the printer to Petitioner's client. Finally, 
the contract between Petitioner and its client provides that if the client causes a delay in the 
scheduled operations, the client is required to pay Petitioner $1,000 for each day of overtime 
necessary to bring the job back on schedule. 

Section 1105(a) of the Tax Law, contained in Article 28, imposes the State sales tax on "the 
receipts from every retail sale of tangible personal property, except as otherwise provided in this 
article." The term "retail sale" is defined, in relevant part, in section 1101(b)(4) of the Tax Law, as 
"a sale of tangible  personal  property  to  any  person  for any  purpose, other than (A) for resale . . ., or 
(B) for use by that person in performing" certain taxable services under specified circumstances. The 
term  "receipt"  is defined, in relevant part, in section 1101(b)(3) of the Tax Law, as "the amount  of 
the sale price  of  any property and the charge for any service taxable under this article, valued in 
money . . . without any deduction for expenses . . . ." The foregoing is equally applicable to the New 
York City, Yonkers and Metropolitan Commuter Transportation  District sales taxes imposed under 
sections  1107, 1108 and 1109 of the Tax Law, respectively, and to  local  sales  taxes  imposed under 
the authority of Article 29 of the Tax Law. The applicable tax in each instance is that imposed by 
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or for the jurisdiction within which the point of delivery to the purchaser or his designee is located. 
20 NYCRR §525.2(a)(3). 

In the present instance Petitioner is engaged in making retail sales of tangible personal 
property (printer-ready designs), and is accordingly required to collect the sales tax applicable at the 
place of delivery of such property to Petitioner's customer or such customer's designated printer. 
Where such delivery takes place outside of the State, no tax is due. The "receipts" on which the tax 
is to be based is the entire payment by the customer to Petitioner, as outlined above, including the 
design fee, reimbursed expenses and on-press expenses. Matter of Fred Gardner Co., Inc., State Tax 
Commission, October 3, 1980, TSB-H-80(200)S. This conclusion is in accord with section 526.5(e) 
of the Sales and Use Tax Regulations, which provides as follows: "Expenses. All expenses incurred 
by a vendor in making a sale, regardless of their taxable status and regardless of whether they are 
billed to a customer are not deductible from the receipts. 

Example 1:	 A photographer contracts with a customer to furnish photographs at 
$50.00 each in addition to expenses. The customer is billed as 
follows: 

Photographs (2) $100.00 

Model fees     60.00 

Meals     10.00 

Travel     25.00 

Drops (Flowers)
Total Due 

      5.00 
$200.00 

Receipt Subject to Tax $200.00  .  .  .  . "  20 NYCRR 526.5(e). 

As to the single instance where Petitioner made a subsequently reimbursed payment to the 
printer, the following would apply. If the payment to the printer was made on behalf of the client, 
as agent therefor, and the appropriate sales tax was paid to the printer, then no tax need be collected 
from the customer. In any other case Petitioner would be purchasing the completed catalogues for 
resale, and would be required to collect tax from its customer in the full amount charged. 

DATED:  November 17, 1982	 Frank J. Puccia 
Director 
Technical Services Bureau 


