
     
   

     
  

 

  
   

  
   

 

   

 
   

   
  

   

 
    

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-82(39)S 

Sales Tax Technical Services Bureau October 28, 1982 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S820210A 

On  February  10,  1982 a Petition for Advisory Opinion was received from  Delta  Design,  Ltd. 
d/b/a Designers, II, 691 Walt Whitman Road, Melville, New York  11746. 

Petitioner inquires as to its Sales Tax  obligations  with  respect  to  two  contracts. In the first 
instance, Petitioner contracts to publish a magazine or  sports program for an exempt organization. 
In the second instance, Petitioner contracts to publish a magazine or sports program for a corporation 
which is acting on behalf of an exempt organization. Such corporation solicits funds on behalf of the 
exempt organization and uses these funds to pay Petitioner. In this second case, Petitioner's contract 
is with the corporation rather than with the exempt organization. In each case Petitioner purchases 
materials and services necessary to the fulfillment of its contract. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on "the receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided in this article." The term "retail sale" is 
defined, in relevant part, in section 1101(b)(4) of the Tax Law as "A sale of tangible personal 
property to any person for any purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component 
part of tangible personal property. . . ." Accordingly, those items purchased by Petitioner which are 
resold to its customer, such as the paper and ink incorporated into the product so sold, are subject 
to the resale exclusion described above, and the receipts from such sales are not subject to tax. In 
order to avail itself of the benefit of this exclusion, Petitioner should provide its suppliers with a 
properly completed Resale Certificate (Form ST-120). The resale exclusion here described is 
similarly applicable to Petitioner's purchases of services, such as printing, utilized in producing the 
final product sold to its customer. 

Further, the receipts from Petitioner's purchases of machinery, equipment, tools and supplies 
used predominantly in the production of the product sold to its customer are exempt from tax 
pursuant to Tax Law, §§ 1105-B and 1115(a)(12). (It may be noted that such exemption provisions 
are not applicable to the New York City sales tax, imposed under section 1107 of the Tax Law) This 
exemption would apply to such items as artwork, illustrations, layouts, drawings, paintings, 
mechanicals, overlays, designs, photographs and paste-ups. See Technical Services Bureau 
Memorandum TSB-M-79(7.1)S. To avail itself of the benefits of the exemption Petitioner should 
present its supplier with a properly completed Exempt Use Certificate (Form ST-121). 

The foregoing considerations are applicable to both of the contracts described by Petitioner. 
In addition, where the publication sold constitutes a "newspaper or periodical," the receipts from the 
sale thereof would, under either contract, be exempt from tax pursuant to section 1115(a)(15) of the 
Tax Law. 

ROBERT W. BOUCHARD, ACTING  COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO , DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
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(The Sales and Use Tax Regulations set forth the applicable definition of the terms "newspaper" and 
"periodical." See 20 NYCRR 528.6.) However, where the publication does not constitute a 
newspaper or periodical, the sales tax implications of the sales by Petitioner to its customers would 
be as follows. Where Petitioner's customer is an organization described in section 1116(a)(4) of the 
Tax Law, (viz., any of various "exempt" organizations) the receipts from sales made directly to such 
organization would be exempt from tax pursuant to the terms of such statutory exemption provision. 
To make sales on such an exempt basis, Petitioner must be provided with a copy of the customer's 
Exempt Organization Certificate (form ST-119.1). The same result would arise from sales made to 
an intermediary corporation acting as agent for the exempt organization. For the requirements which 
must be met in order to establish a purchase as constituting a purchase by an agent for another, see 
Technical Services Bureau Memorandum TSB-M-78(3)S. Sales made to an entity which is not itself 
exempt  under  section 1116 of the Tax Law, nor acting as agent  for  such  an  organization,  would be 
subject to tax under section 1105(a) of the Tax Law. An  exception to this rule would arise, however, 
where the intermediary corporation purchased the printed materials for resale to the exempt 
organization, and supplied Petitioner with a properly completed Resale Certificate. 

DATED:  October 13, 1982 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


