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STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S820310A 

On March 10, 1982 a Petition for Advisory Opinion was received from Otisca Industries, 
Ltd., P.O. Box 127 Salina Station, 501 Butternut Street, Syracuse, New York 13208. 

The issue raised is whether receipts from the purchase of a computer which is employed for 
both scientific calculations and financial and administrative purposes is subject to the sales taxes 
imposed under Article 28 of the Tax Law and authorized under Article 29 of the Tax Law. 

Petitioner is engaged in research and development and has no business activity in any 
commercial area. Petitioner hopes to develop certain fossil fuel patents which will become 
commercial products within the next five years. 

During 1979 Petitioner purchased a computer, the size and speed of which were criteria for 
selection based on anticipated future use in making complex scientific calculations. Less than 
twenty-five per cent of the capacity of the computer is devoted to financial and administrative needs. 
However, such usage normally accounts for approximately seventy-five per cent of the actual usage 
time of the computer. Petitioner states that during certain periods of time the scientific usage of the 
computer may greatly exceed the financial and administrative use. Petitioner points out, however, 
that the amount of any such future direct use for research and development cannot be accurately 
projected. 

Petitioner states that it did not pay sales tax on the purchase of the computer because it 
considered it to be used solely for research and development, or in support of the total research 
objective of Petitioner's organization. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes the State sales tax on receipts from retail sales of 
tangible personal property. Section 1115(a)(10) of the Tax Law, however, exempts from such tax 
receipts from the sale of: "Tangible personal property purchased for use or consumption directly and 
predominantly in research and development in the experimental or laboratory sense. Such research 
and development shall not be deemed to include the ordinary testing or inspection of materials or 
products for quality control, efficiency surveys, management studies, consumer surveys, advertising, 
promotions, or research in connection with literary, historical or similar projects." 

The Sales and Use Tax Regulations provide the following definitions, applicable herein: "(1) 
Direct use in research and development means actual use in the research and development operation. 
Tangible personal property for direct use would broadly include materials worked on, and machinery, 
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equipment and supplies used to perform the actual research and development work. Usage in 
activities collateral to the actual research and development process is not deemed to be used directly 
in research and development. (2) Tangible personal property is used predominantly in research and 
development if over fifty per cent of the time it is used directly in such function. (3) Tangible 
personal property is exempt only if it meets the tests of direct and predominant use." 20 NYCRR 
528.11(c). (emphasis supplied) 

Petitioner states that financial and administrative needs will normally account for 
approximately seventy-five per cent of the actual usage time of the computer, even though during 
certain periods of time the scientific usage may greatly exceed the other uses. The use of the 
computer for administrative and financial purposes constitutes an activity which is collateral to 
Petitioner's research and development activities, and the time thus spent does not constitute time 
spent directly in research and development. 20 NYCRR 528.11(c). Inasmuch as the use of the 
computer fails to satisfy the requirements set forth at 20 NYCRR 528.11(c), quoted above, it does 
not constitute property to which the exemption provision contained in section 1115(a)(10) of the Tax 
Law is applicable. The foregoing  considerations are equally applicable to local sales taxes imposed 
pursuant to the authority of Article 29 of the Tax Law. 

DATED: July 21, 1982 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


