
 
  

 

  
 

 

   

   
 

 
  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-82(23)S 

Sales Tax Technical Services Bureau July 15, 1982 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S810630B 

On June 30, 1981, a Petition for Advisory Opinion was received from Crisray  Printing Corp.,  
154 E. Merrick Road, Freeport, New York 11520. 

The issue raised is whether Petitioner is required to collect sales tax on charges to customers 
for typesetting and plates  used by Petitioner in the printing of pharmaceutical labels for its 
customers. 

Petitioner is engaged in the business of printing drug and pharmaceutical labels. To produce 
these labels Petitioner purchases typesetting and plates from an outside source. When Petitioner 
performs the initial job for the customer, Petitioner charges separately for the typesetting and plates 
on the billing to the customer. Petitioner further states that the typesetting and plates become the 
property of the customer upon payment of the invoice, and that Petitioner retains possession of the 
typesetting and plates for future printing orders. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from retail sales of tangible 
personal property. The term "retail sale" is defined as a sale for any purpose other than for resale or 
for certain uses in conjunction with the rendering of certain taxable services. Tax Law, § 1101(b)(4). 
In the present instance Petitioner's sale of typesetting and plates to its customer subsequent to its use 
in the fulfillment of a printing order constitutes a retail sale of tangible personal property. The 
receipts from such sales are subject to tax and Petitioner is required to collect such tax at the time 
of payment by its customer. An exception to this requirement would arise where its customer 
presented Petitioner with a properly completed certificate, as provided for under section 1132(c) of 
the Tax Law, indicating either that the customer is an exempt organization or that the property is 
being purchased either for resale or for an exempt use. Section 1115(a)(12) of the Tax Law describes 
such an exempt use, providing for an exemption from sales tax with respect to the purchase of 
equipment purchased "for use or consumption directly and predominantly in the production of 
tangible personal property . . . for sale, by manufacturing . . . ." Where its customer purchases the 
typesetting and plates for use, whether by itself, Petitioner or any other entity, directly and 
predominantly in the production of tangible personal property for sale (including the production of 
labels by Petitioner for sale to such customer, where such customer purchases the same for re-sale), 
the customer may make such purchase (i.e., of the typesetting & plates) without the payment of tax 
(except for the New York City tax, if the sale takes place within New York City), if at the time of 
sale it supplies Petitioner with a properly completed Exempt Use Certificate, Form ST-121. See in 
this regard 20 NYCRR 528.13(c)(5). 

DATED: June 30, 1982 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 
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