
 

 

 

 

 
 

 

  
  

 

 

New York State Department of Taxation and Finance	 
Taxpayer Services Division 
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May 26, 1982 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S820505F 

On May 5, 1982, a Petition for Advisory Opinion was received from Gaetano Associates-
Limited Partnership, 311 Turner Street, Utica, New York 13501. 

The issue here raised is whether the sales tax imposed in the City of Utica (effective June 1, 
1982) will be required to be collected on the receipts from retail sales made in stores contained in 
a mall located partly within and partly without the City of Utica. 

Petitioner owns a retail outlet mall which is located within two counties, Oneida and 
Herkimer. The portion of the mall which is located in Oneida County is also contained within the 
City of Utica. The mall consists of a number of separate buildings connected by hallways. Outlet 
stores located in the various buildings are leased to commercial tenants and operated as retail 
establishments. All but one of the buildings are located wholly within one county or the other. One 
of the buildings is divided by the county line, but all of the stores contained in such building are 
wholly located in Herkimer County. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes the State 4% sales tax on the receipts from retail 
sales of tangible personal property made anywhere within the State. No such tax is imposed by 
Herkimer County or by any subdivision thereof. Oneida County also imposes no such tax, nor does 
the City of Utica. However, pursuant to Ordinance Number 48 of the City of Utica, adopted on April 
8, 1982 and effective June 1, 1982, the City of Utica will impose, among others, a tax substantially 
similar to that imposed under section 1105(a) of the Tax Law, applicable to retail sales made within 
the City of Utica, at a rate of 1½%. 

Accordingly, all of the vendors making sales in stores in Petitioner's mall which are located 
within Herkimer County must collect only the 4% State sales tax. Vendors making sales in stores 
in Petitioner's mall which are located within the City of Utica must presently collect the 4% State 
sales tax and, as of June 1, 1982, will be required to collect, in addition, the 1½% tax imposed by 
the City of Utica. It may be noted that the question of which sales tax (or taxes) is to be imposed with 
respect to a given transaction is determined according to the point of delivery. Thus, where a sale 
is made by a vendor located in one of the stores in Petitioner's mall but where delivery is made at a 
point outside of that store, as where goods are delivered to a customer's home, the applicable sales 
tax is that imposed by the taxing jurisdiction or jurisdictions in which such delivery to the customer 
occurs. 20 NYCRR 525.2(a)(3). 

Petitioner additionally inquires, as a hypothetical question, as to the application of the above­
described sales tax statutes where a store is itself divided by a line separating two taxing 
jurisdictions. In such an instance the receipts from any given sale would be subject to the tax or taxes 
imposed by the jurisdiction in which the cash register on which such sale was recorded is located. 

DATED: May 11, 1982	 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 
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