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STATE OF NEW YORK
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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S810924B 

On September 24, 1981, a Petition for Advisory Opinion was received from DM Advertising, 
Inc., 600 Third Avenue, New York, New York 10016. 

The issue here raised is whether Petitioner's purchase of photography  and artwork used in the 
construction of mechanicals to be sold, under the circumstances described below, are subject to the 
sales and compensating use taxes imposed under Article 28 of the Tax  Law. It  is concluded herein 
that they are not. 

Petitioner is an advertising  firm part of whose business consists of providing assistance to 
clients in the creation of booklets and folders. As part of this process Petitioner creates and provides 
its clients with mechanicals of two types. In one instance Petitioner purchases artwork and 
photography which it affixes to the mechanical board, the entire camera-ready mechanical being then 
transferred to its client. In the second case, Petitioner purchases artwork and photography, photostats 
of which (in either reduced or enlarged form) are affixed to the mechanical board so as to indicate 
the proper size and placement of the actual photography and artwork on the ultimate, camera-ready 
mechanical. Petitioner then transfers to its customer both the prepared mechanical board and the 
artwork and photography. Possession of the artwork and photography is necessary to enable the 
client to make proper use of the mechanical, inasmuch as the two are used in conjunction in the final 
production process. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes the State sales tax on the ". . . receipts from every 
retail sale of tangible personal property . . . . " The term "retail sale" is defined, in relevant part, in 
section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law as "A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible personal 
property . . . . " The compensating use tax is imposed on the use within the State of tangible personal 
property purchased at retail, by a resident of the State, upon which sales tax has not been paid. Tax 
Law, §1110. 

Where Petitioner provides its client with a mechanical part of which consists of artwork and 
photography purchased by Petitioner it is clear that such items were purchased for resale as physical 
component parts of tangible personal property sold by Petitioner. Accordingly, the purchase of such 
artwork and photography would not constitute a retail sale the receipts from which are subject to 
sales tax, and the use of the same (viz., being attached to the mechanical board) would not be subject 
to the compensating use tax. Where the mechanicals composed of the photostats are transferred to 
its client by Petitioner, the same are accompanied by the artwork and photography from which the 
photostats had been made. In such instance the photography and artwork is sold "as such", and 
accordingly was purchased by Petitioner "for resale as such." 
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The photography and artwork in this instance is not used by Petitioner prior to its sale to the client 
other than in a manner intended solely to render the photography and artwork themselves the more 
saleable. It follows that the purchase of photography and artwork in this second instance does not 
constitute a retail sale the receipts from which are subject to the sales tax, nor does their photostating 
constitute a use subject to the compensating use tax. 

DATED: March 30, 1982	 s/GABRIEL DI CERBO 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


