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ADVISORY OPINION     PETITION NO. S810406A 

On April 6, 1981 a Petition  for  Advisory  Opinion was received from Tee Bar Corporation, 
Rte. 44-55, Highland, N.Y. 12528. 

The issue  raised  is whether Petitioner (a vendor) is relieved of its obligation to collect sales 
tax  from  organizations which present evidences of exemption from New York State and local  sales 
taxes other than a properly completed Form ST-119.1, Exempt Organization Certification. 

Petitioner operates a resort hotel which provides its facilities to the public and regularly 
collects sales tax on its charges. Various organizations which send groups to Petitioner's resort for 
the use of its facilities advise Petitioner that  they  qualify for exempt organization status with respect 
to New York State and local sales taxes. Petitioner's policy has been to accept an exemption 
certificate issued by New York, New Jersey, or Connecticut, as a basis for refraining from the 
collection of tax. 

Section 1132(c)  of  the  Tax Law provides, in relevant part, as follows: ". . . it shall be 
presumed that  all  receipts for property or services of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) 
and ( d)  of  section eleven  hundred five, all rents for occupancy of the type mentioned i n  subdivision 
(e)  of said section . . . are subject to tax until the contrary is established, and the burden  of  proving 
that  any  receipt,  amusement  charge or rent is not taxable hereunder shall be  upon  the person  required 
to collect tax or the customer. Unless . . .  (2)  the purchaser  prior  to taking delivery, furnishes to the 
vendor: any affidavit, statement or additional evidence, documentary or otherwise, which the tax 
commission may require demonstrating that  the purchaser is an exempt organization described in 
section eleven hundred sixteen, the sale shall be deemed a taxable sale at  retail  .  .  . . The vendor shall 
not be required to collect tax from purchasers who furnish  . . . an exempt  organization  statement  in 
proper form . . . . "(Emphasis added). 

The Tax Commission has provided, in its Sales and Use Tax Regulations, for the type of 
documentation required of organizations  asserting  exemptions  with  respect to the tax imposed, by 
Section 1105(e) of the Tax Law, on rents for hotel occupancy, as follows: 

"(d)  Exemptions  from tax on occupancy. The following are exempt from  the State and local 
sales tax imposed on hotel occupancy: (1) New York State and its agencies and instrumentalities. 

(i) Where payment is made by a representative  or employee of the State or its political 
subdivisions while on official business, the  exemption is  established by   furnishing t he operator with 
a properly completed Tax Exemption Certificate (Form AC-946). 

(ii) Where direct payment is made by the State for occupancy by a representative or employee 
of the State or its political  subdivisions while on official business no certificate is required to 
establish the exemption. 
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(2) The United States of America and its agencies and instrumentalities. 

(i) Where payment is made by a Federal employee while on official business the exemption 
is established by furnishing the operator with a properly completed Exemption Certificate, Tax on 
Occupancy of Hotel Rooms (Form ST-129). 

(ii) Where direct payment is made by the United States for occupancy by an employee of the 
Federal Government while on official business no certificate is required to establish the exemption. 

(3) The United Nations, any international organization [of] which the United States is a 
member, and ambassadors, ministers or other diplomatic representatives of foreign governments. 

(i) Where payment is made by United Nations employees or employees of any international 
organization of which the United States is a member while on official business, the exemption is 
established by furnishing the operator with a properly completed Exempt Organization Certification 
(Form ST-119.1). 

(ii) Where payment is made by diplomatic or consular representatives and members of their 
families the exemption is established by furnishing the operator with a properly completed 
Certificate of Diplomatic and Consular Exemption (Form ST-126). 

(4) Organizations determined to be exempt under Section 1116(a)(4) and Section 1116(a)(5) 
of the Tax Law. 

(i) Where payment is made by an exempt organization for occupancy of rooms for its own 
use or for use by its officers and employees in the conduct of the organization's activities the 
exemption is established by furnishing the operator with a properly completed Exempt Organization 
Certificate (Form ST-119.1). 

(ii)  Where the exempt organization purchases rooms for resale to its members it  is  not  liable 
for  tax if a properly completed Exempt Organization Certificate (Form  ST-119.1)  is  submitted to  the 
operator, and the exempt organization is not required to  collect  tax  on  the charge for occupancy to 
its members because it is not the operator of a hotel. 

(iii) Where payment is made  by  members  of an exempt organization directly to the operator, 
there is no exemption from the tax on occupancy." 20 NYCRR 527.9(d). 

Similar  requirements apply with respect to sales of tangible personal property or taxable 
services by Petitioner to its customers. 

Accordingly, Petitioner is required by the Tax Law to collect sales tax on taxable transactions 
unless its customer furnishes it with the appropriate document described in the provision of  the Sales 
and Use Tax Regulations set forth above. 

DATED:  July 29, 1981 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


