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ADVISORY OPINION     PETITION NO. S810217A 

On  February  17,  1981 a Petition for Advisory Opinion was received from Ridings Equipment 
Corp., 60 Paul Road, Rochester, New York. 

The issue raised is whether New York State Sales Tax is applicable to certain charges, 
referred by Petitioner as "rental  service charges", made to customers at the time an option to 
purchase rented property is exercised. 

Petitioner, a dealer in heavy construction equipment, is also involved in financing equipment 
purchases for its customers and may make arrangements whereby a customer may rent a piece of 
machinery with an option to purchase it after a period  of  time,  whereupon  the  customer  will receive 
one hundred percent credit for all rent previously paid. At the time of purchase charges called "rental 
service charges," comprising "interest charges on  the amount financed," are included in the invoice 
amount. Petitioner  states that it is commonly held in the heavy equipment industry that "rental 
service charges" refer to interest charges, and that  this  is  true in  this  case.  Petitioner  asserts that these 
charges are exempt from sales tax as they  are nothing more  than  part  of  a financial arrangement in 
connection with an installment sale. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from the sale of tangible 
personal property. Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines the term "receipt" as "The amount of 
the sale price of any property and the charge for any service taxable under this article, valued in 
money, whether received in money or otherwise, including any amount for which credit is allowed 
by the vendor to the purchaser, without any deduction for expenses or early payment discounts . . .". 

The "rental service charges" billed by Petitioner to his customers comprise part of the sale 
price of the machinery sold, and as such are part of the receipt subject to sales tax. Such amounts do 
not constitute a charge for credit extended at the time of sale and therefore do not enjoy the 
exemption applicable to such an interest charge. 
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