
 
  

 

   

 
   

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-81(48)S 

Sales Tax Technical Services Bureau November 17, 1981 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S810609A 

On June 9, 1981, a Petition for Advisory Opinion was received from Migay Trucking  Corp., 
225 South Fourth Avenue, Mount Vernon, New York 10551. 

The issues raised are whether Petitioner's purchases of replacement parts, repairs and 
specialized servicing for the building, maintenance and repair of vehicles which are or will be rented 
to Petitioner's customers are subject to State and local sales tax and whether Petitioner's suppliers 
must accept a Resale Certificate (Form ST-120), when submitted by Petitioner. 

Petitioner purchases, builds and maintains automobiles, trucks and vans which it rents to its 
customers. Petitioner has no other business interest and receives its income solely from the rental 
of vehicles. When placing orders with automotive vendors for replacement parts, repairs, and 
specialized servicing, Petitioner issues a Resale Certificate (Form ST-120) to such vendors. Some 
vendors do not honor the resale certificate and charge Petitioner sales taxes. 

Section 1101(b)(4) defines a retail sale as ". . . a sale of tangible personal property to any 
person for any purpose, other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property . . .". Section 1101(b)(5) defines "sale, selling or purchase" as . . . "Any transfer 
of title or possession or both, . . . rental, . . . conditional or otherwise, in any manner or by any means 
whatsoever for a consideration." 

Section 1132(c) of the Tax Law states, in part: " . . .  it shall be presumed that all receipts for 
property or services of any type mentioned in subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven 
hundred five, . . . are subject to tax until the contrary is established, and the burden of proving that 
any receipt . . . is not taxable hereunder shall be upon the person required to collect the tax or the 
customer. Unless (1) a vendor shall have taken from the purchaser a certificate in such form as the 
tax commission may prescribe, signed by the purchaser and setting forth his name and address and, 
except as otherwise provided by regulation of the tax commission, the number of his registration 
certificate, together with such other information as said commission may require, to the effect that 
the property or service was purchased for resale . . . , the sale shall be deemed a taxable sale at retail. 
The vendor shall not be required to collect tax from purchasers who furnish a certificate of resale . 
. . in proper form." 

Petitioner's purchases of replacement parts for damaged or worn parts, purchases of 
specialized services, such as welding, body work, painting and frame straightening, and purchases 
of fuels, lubricating grease and motor oils for use in the maintenance of Petitioner's rental vehicles 
are purchases for resale within the meaning and intent of section 1101(b)(4) of the Tax Law. 
Accordingly, such purchases are not subject to State or local sales tax, provided Petitioner furnishes 
its supplier a properly completed Resale Certificate (Form ST-120). 
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However, as the Tax Law does not contain any provision which requires that a vendor accept 
an exemption certificate in lieu of collecting sales tax, a vendor may refuse to accept Petitioner's 
resale certificate and, instead, may collect sales tax from Petitioner. The vendor is not under an 
obligation to accept an exemption certificate. 

When a vendor does not accept Petitioner's resale certificate and collects sales tax, Petitioner 
may claim a credit for any tax paid on purchases of tangible personal property or services for resale 
on its quarterly Sales and Use Tax Return (ST-100), at line 2a, page 1. In such instance, Petitioner 
must maintain appropriate documentation to substantiate the amount so claimed. Such credit must 
be claimed within three years from the date the tax collected is payable by the vendor to the State 
Tax Commission. 

DATED: October 29, 1981 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


