
  
  

 

 

  
    

 
    

 

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-81 (30) S 

Sales Tax Technical Services Bureau October 5, 1981 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S810401B 

On April 1, 1981 a Petition for Advisory Opinion was received from  Carrier  Corporation, 
Carrier Tower, P.O. Box 4800, Syracuse, New York 13221. 

The issues raised are whether or not art services, printing services and distribution services 
purchased by Petitioner for the purpose of preparing and distributing a publication  are subject  to tax 
under the following conditions: (1) if Petitioner instructs the printer to send the printed matter 
directly to  a mailing service for distribution to the ultimate reader or; (2) if Petitioner takes 
possession of the printed  matter  in  New  York  State and makes the final distribution to the ultimate 
reader. 

Petitioner is considering preparing and circulating a publication entitled "Carrier  World" 
which would be directed to people associated with the air conditioning industry. Every issue would 
have articles dealing with research  and  technical advances made within the industry, sales and 
promotional techniques, and biographical sketches of air conditioning dealers and distributors 
"success stories". Circulation would be to distributors and dealers worldwide, about ten percent  of 
which would be in New York State. 

Petitioner would supply completed copy and illustrative material to an advertising agency 
who would set the type, complete the mechanical artwork and turn these items over to a printer. 
Petitioner would furnish the printer with illustrations, additional photographs and retouching 
services. The printer would purchase color separations and paper, print the publication and bill 
Petitioner for the entire amount. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on: "The receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided in this article." 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law exempts from the tax imposed by Section 1105(a) 
"Machinery and equipment for use or consumption directly and predominantly in the production of 
tangible personal property . . . for sale, by manufacturing, processing . . .". An exemption from the 
tax imposed pursuant to section 1105(a) is also provided for newspapers and periodicals. Tax Law 
§1115(a) (5). 

Technical Services Bureau Memorandum TSB-M-79(7.1)S, dated May 15, 1980, provides 
that artwork, illustrations, layouts, drawings, paintings, mechanicals, overlays, designs, photographs, 
and paste-ups will qualify as machinery and equipment and may be purchased tax exempt if used 
directly and predominantly (more than 50%) in the printing of tangible personal property for sale. 

JAMES H. TULLY., COMMISSIONER LOUIS M. JACOBSON, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
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The Collection and Reporting Instructions For Printers and Mailers (Form ST-152) states the 
following: "A printer delivering printed or other duplicated advertising matter to a mailer in New 
York is required to collect the sales tax on his entire charge unless he is furnished with proof of the 
portion of the matter to be mailed to persons outside of New York and the destinations of all of the 
matter to be mailed to persons in New York. 

A mailer or a printer-mailer is required to collect the statewide and appropriate local sales 
taxes on his printing, addressing, and other taxable charges for advertising matter mailed to persons 
in New York. The mailer or printer-mailer must maintain records showing the portion of the matter 
he mailed to persons outside New York and destinations of all matter mailed to persons in New 
York. 

The statewide tax and local sales tax at the rate in effect where delivery is made must be 
collected on the entire charge where printed or other duplicated advertising matter is delivered to the 
customer in New York even if the customer will subsequently send some or all of the matter to 
persons outside New York." 

Accordingly, because the printed matter will not be sold, the exemption provided by Section 
1115(a)(12) of the Tax Law is not applicable. Therefore, Petitioner must pay sales tax on all items 
of artwork, etc. which may be purchased for use in printing the proposed publication. 

If Petitioner instructs the printer to send the printed matter directly to a mailing service for 
distribution to the ultimate reader, and the mailing service informs the printer of the destinations both 
within and without New York State to which the mailing is to be sent, the printer may charge 
Petitioner sales tax on the charges applicable to the printed matter mailed to addresses within New 
York State only. The fees charged by the mailer for its mailing services would be taxed in the same 
manner. 

If Petitioner takes possession of the printed matter in New York and makes the final 
distribution to the ultimate reader, all charges applicable to this printed matter will be subject to the 
state and local taxes in effect at Petitioner's address. Petitioner may apply for a refund or credit of 
the tax paid on the printed matter subsequently mailed to addresses outside New York State. 

The Sales and Use Tax Regulations define a periodical as follows: "In order to constitute a 
periodical, a publication must conform generally to the following requirements: 

  (i) it  must  be  published in printed or written form at stated intervals,  at  least  as 
frequently as four times a year; 

 (ii) it must not, either singly or,  when  successive  issues are put together constitute a book; 

(iii) it must be available for circulation to the public; 

(iv) it must have continuity as to title and general nature of content from issue to issue; 
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(v)	 each issue must contain a variety of articles by different  authors devoted to literature, 
the sciences or  the arts, news, some special industry, profession, sport or other field 
of endeavor." 20 NYCRR 528.6(c). 

Petitioner has not completed development of the format and content of the proposed 
publication. Therefore, there are insufficient facts upon which to  render  an  opinion  as to  whether  or 
not the publication will qualify as a periodical. However, Petitioner may petition  for  such  opinion 
and its impact on this opinion when the format and content have been finalized. 

DATED:  September 18, 1981	 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


