
    

 

 
         

    
      

  
  

   

     

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-81 (27) S 

Sales Tax Technical Services Bureau September 24, 1981 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S810505B 

On May  5,  1981 a Petition for Advisory Opinion was received from Gilford Construction 
Corporation, 1818 Gilford Avenue, New Hyde Park, New York 11040. 

The issues raised are: (1) whether replacement parts,  equipment,  belts,  and the like used in 
manufacturing ready-mix concrete are exempt from sales tax, and (2) whether  trucks hired by 
Petitioner to deliver ready-mix concrete are subject to tax. 

Petitioner  operates a ready-mix  concrete  manufacturing plant where cement, sand, stone or 
gravel, and water are placed in mixing  tanks  mounted on truck chassis and mixed to form the 
finished product. Petitioner delivers this material and collects tax from  its customers. At times, 
Petitioner must hire additional trucks to deliver finished concrete to the ultimate customer. 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law exempts from tax: "Machinery or equipment for use or 
consumption directly and predominantly in the production of tangible personal property by 
manufacturing, processing but not including parts with a useful life of one year or less or tools or 
supplies used in connection with such machinery, equipment or apparatus." 

Section 1105-B of the Tax Law provides a phase-out of the statewide tax on purchases of 
certain parts, tools, supplies and services to tangible personal property used or consumed in 
production. Subdivision (a) of such section states: ". . . receipts from the retail sales of parts with a 
useful life of one year or less, tools and supplies for use or consumption directly and predominantly 
in the production of tangible personal property . . . for sale by manufacturing, processing . . . shall 
be  exempt from such tax on and after March first, nineteen hundred eighty-one." Similarly, Section 
1105-B provides that with respect to purchases of such items and services made between September 
1, 1980 and February 28, 1981, the statewide tax shall be two per cent. The tax imposed within the 
City of New York is not affected by this phase-out and taxes imposed by other localities on services 
to exempt tangible personal property remain imposed. 

Section 1105(a) of the Sales Tax Law imposes a tax on: "The receipts from every retail sales 
of tangible personal property . . . ". 

Section 1101(b)(5) of the Sales Tax Law defines a sale as: "Any transfer of title or possession 
or both, exchange or barter, rental, lease or license to use or consume,  in any manner  for a 
consideration, . . ." 

JAMES H. TULLY., COMMISSIONER LOUIS M. JACOBSON, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
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The vehicles in question consist of a truck chassis with a mixing unit mounted thereon. The 
mixing unit qualifies for the production exemption provided in Section 1115(a)(12) of the Tax Law; 
however, such exemption is not applicable to the truck chassis and its components (motor, 
transmission, etc.) 

Accordingly, Petitioner's purchases of replacement parts, equipment, belts etc. for the mixing 
unit which is used directly and predominantly in the production of ready-mixed concrete by 
manufacturing are exempt from local taxes other than the New York City tax and, effective March 
1, 1981, are also exempt from the statewide sales and use tax. For the period from September 1, 1980 
through February 28, 1981, such purchases were exempt from local taxes (except the New York City 
tax) but subject to the statewide tax at the rate of two per cent. However, purchases of similar 
replacement parts for use in the truck chassis and its components (motor, transmission, etc.) are not 
used directly and predominantly in production and are thus subject to tax. 

In addition, the rental of trucks by Petitioner to deliver ready-mix concrete to customers is 
subject to tax. When the trucks are provided to Petitioner with a driver and the vendor's billing shows 
a separately stated charge for the services of the driver, such amount is not subject to tax, if it is 
reasonable in relation to prevailing wage rates for drivers. Also, if the billing for the truck rental is 
further segregated to a charge for the truck and a charge for the mixing unit and such amounts are 
reasonable in relation to the purchase price of each, the rental charge applicable to mixing unit would 
be exempt provided a properly completed Exempt Use Certificate (Form ST-121) is furnished to the 
lessor. The portion of the rental charge applicable to the truck is taxable and, pursuant to the Sales 
and Use Tax Regulations, provided the lessor pays all vehicle registration fees and all vehicle 
insurance, tax is due on eighty two per cent (ninety per cent within New York City) of such rental 
charge. 20 NYCRR 530.4. 

DATED:  August 26, 1981 s/LOUIS ETLINGER 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 


