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Advisory Opinion: TSB-A-24(45)S 
The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion [ REDACTED ] 
(“Petitioner”). Petitioner, which sells tangible personal property to purchasers in New York, asks 
whether its purchase of certain order fulfillment services in New York and its storage of inventory on 
the premises of the person providing those services cause it to qualify as a vendor and thus require it 
to collect sales and use tax. We conclude that, if Petitioner does not otherwise qualify as a vendor, 
neither its purchase of the services at issue, nor its storage of inventory on the premises of the person 
providing those services, cause it to qualify as a vendor and thus be under a duty to collect sales and 
use tax. 

Facts 
Petitioner is an online retailer of consumer and household products that is organized under the laws of 
Texas and headquartered in Colorado. When Petitioner began operations, it handled all sales order 
fulfillment from its headquarters in Colorado. Recently, it hired a national provider of order fulfillment 
services, Company X. Through its fulfillment platform, Company X stores Petitioner's inventory in select 
fulfillment centers throughout the United States and draws on this inventory to fulfill sales orders on 
behalf of Petitioner. Company X handles billing and collection for these sales as well, retaining a fee for 
its services and returning the balance to Petitioner. 

Petitioner's only presence in New York is the storage of inventory at Company X’s warehouses. 
Through Company X’s order fulfillment service, Petitioner stores inventory in New York at Company X’s 
fulfillment centers. Company X is responsible for picking the purchased items from Petitioner’s 
inventory, packaging them, and shipping the items to Petitioner’s customers. Company X hires 
common carriers, who are unrelated to it or Petitioner, to perform the shipping. In addition, Company 
X's order fulfillment service includes the following services: (i) accepting purchase orders electronically 
or by mail, telephone, fax or internet; (ii) responding to consumer correspondence and inquiries 
electronically or by mail, telephone, fax or internet; and (iii) billing and collection activities. Petitioner 
stipulates that Company X and Petitioner are not “affiliated persons” within the meaning of that term in 
Tax Law § 1101(b)(8)(v)(B). Company X provides each of these services for Petitioner in New York and 
provides no other services for Petitioner in New York. Petitioner has no other presence or activity in 
New York. 

Analysis 
The Tax Law imposes tax on the retail sale or use of tangible personal property and certain 
enumerated services. See Tax Law § 1105(a), (b), and (c). The sales tax is a tax on the purchaser, to be 
collected by “persons required to collect tax,” which include vendors and marketplace providers. Tax 
Law §§ 1101(b)(8), 1101(e)(1), 1132(a)(1). Tax Law § 1101(b)(8)(v) excludes from the definition of a vendor a 
person who is not otherwise a vendor “who purchases fulfillment services carried on in New York by a 
person other than an affiliated person” or who “owns tangible personal property located on the 



premises of an unaffiliated person performing fulfillment services for such person.” Tax Law § 1101(b)(18) 
defines “fulfillment service” to include the following activities “performed by an entity on its premises 
on behalf of a purchaser”: 

(i) the acceptance of orders electronically or by mail, telephone, telefax or internet;

(ii) responses to consumer correspondence and inquiries electronically or by mail, telephone, telefax or
internet;

(iii) billing and collection activities; or

(iv) the shipment of orders from an inventory of products offered for sale by the purchaser.

According to Petitioner, Company X’s activities on behalf of Petitioner in New York are limited to the 
above activities. Thus, Company X is performing fulfillment services on behalf of Petitioner. Because 
Company X stipulates that it is an unaffiliated person with regard to Petitioner, Petitioner’s purchase of 
fulfillment services from Company X and its storage of inventory on Company X’s property in New York 
do not make Petitioner a vendor for sales tax purposes. See Tax Law § 1101(b)(8)(v). 

However, effective June 1, 2019, a marketplace provider is required to register for sales tax purposes 
and collect sales tax for all sales of tangible personal property it facilitates if it has a physical presence 
in New York State if its gross receipts from sales it made or facilitated of tangible personal property 
delivered in New York exceeds $500,000 and it made or facilitated more than 100 such transactions. 
A sale is facilitated by a marketplace provider when it provides the forum in which, or by means of 
which, a sale takes place or an offer of sale is accepted, including an internet web site, catalog, shop, 
store, booth or similar forum; and it collects the receipts paid by a customer to a marketplace seller for 
a sale of tangible personal property, or contracts with a third party to collect the receipts for sales of 
such property. See Tax Law § 1101(e)(1). 

Here, Company X provides an internet platform on which sales of Petitioner’s tangible personal 
property are made, and it collects the receipt from such sales from customers. Company X will be 
considered a marketplace provider and will be required to register and collect sales tax if the total 
gross receipts from all the sales of tangible personal property in New York that it made or facilitated in 
the preceding 4 sales tax quarters exceeded $500,000 and it made or facilitated more than 100 such 
sales. See TSB-M-19(2.1)S. If Company X qualifies as a marketplace provider, it must collect sales tax on 
all sales of tangible personal property to New York customers that it makes or facilitates, including 
sales of Petitioner’s products, regardless of whether the services provided to Petitioner are limited to 
fulfillment services as defined in Tax Law § 1101(b)(18). 

DATED: October 10, 2024 

/s/ 

MARY ELLEN LADOUCEUR 
Principal Attorney 

Note: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set 
forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to whom it is 
issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory 
Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion 
is issued or for the specific time period at issue in the Opinion. The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 
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