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Advisory Opinion: TSB-A-24(44)S 
The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion from 
[ REDACTED ] (“Petitioner”). Petitioner asks whether its purchase or rental of certain tangible personal 
property (“TPP”) and services in connection with its event planning services can be purchased for 
resale; whether it is providing a taxable catering service when food is provided under certain 
circumstances; and whether an agency relationship with its customer affects the taxability of its 
purchases. 

We conclude that for events at which no food or catering is provided, Petitioner can purchase or rent 
for resale taxable TPP and services that are sold to a customer in the same form as purchased. At 
events where Petitioner is providing a catering service on and after June 1, 2018, Petitioner may 
purchase prepared food for resale. However, Petitioner cannot make purchases for resale when it acts 
as the agent of its customer. 

Facts 
Petitioner provides event planning services to customers, consisting of event design, production, and 
management services. Types of events Petitioner produces include product launches, press 
conferences, trade shows, or client appreciation events. Prior to an event, Petitioner plans the overall 
design of the event; coordinates audio, video, and print production services; provides event 
advertising & promotion services; and coordinates and secures guest speakers, labor, equipment and 
supplies needed to conduct the event. At the event, Petitioner provides onsite event staff, production 
designers, and event managers. 

Petitioner furnishes customers with detailed invoices itemizing the charges for TPP, services, and 
expense reimbursements. Pursuant to its contracts with customers, Petitioner may hire subcontractors 
as it deems necessary to provide its services. However, Petitioner remains responsible for the 
obligations and services performed by subcontractors, and the work is deemed to be performed by 
Petitioner. 

Approximately 80% of Petitioner’s events have no food or catering services. At events where food or 
catering services are provided, Petitioner and its employees do not deliver, prepare or serve the food. 
Rather, Petitioner arranges for the services of an unrelated third-party caterer. Petitioner sometimes 
acts as the agent of its customer in arranging catering services. In some of these cases, the caterer 
bills the customer directly. 

Analysis 
Petitioner presents the following issues: 



Issue 1 – Petitioner conducts events in New York at which no food or catering is provided. Petitioner 
leases a venue and purchases TPP, including tables, chairs, chair covers, linens, tents, promotional 
materials, invitations, mailers, flyers, AV equipment, favors, flowers and décor. Petitioner also 
purchases services, including billboard advertising, parking and valet services, band or disc jockey 
services, photographers or videographers, AV operators and event security services. Petitioner 
separately invoices its customers for each purchase of TPP and services. Petitioner asks whether it can 
purchase the TPP and services described exempt from sales tax as purchases for resale, and whether 
it must collect sales tax on its charges to its customer. 

Sales tax applies to the receipts from every retail sale of TPP, except as otherwise provided for in the 
Tax Law, and the receipts from every sale (excluding sales for resale) of certain enumerated services. 
See Tax Law § 1105(a), (c). Among the taxable services are the installation of TPP that remains TPP after 
installation. See Tax Law § 1105(c)(3). 

Tangible personal property and services are considered purchased for resale where: (i) TPP will be 
resold to the customer as such, or as a physical component part of TPP; (ii) TPP is used in performing 
taxable services where such TPP becomes a physical component part of the TPP upon which the 
services are performed or will be actually transferred to the purchaser of the service in conjunction 
with the performance of the service; or (iii) the service is for resale. See 20 NYCRR 532.4(d)(1). In order 
to qualify as a purchase for resale exempt from sales tax, property and services must be purchased 
exclusively for resale. See Matter of P-H Fine Arts Ltd., 227 AD2d 683 (3d Dep’t 1996). We note that 
whether the TPP at issue here is resold by Petitioner to its customers or consumed by Petitioner itself 
in performing a service and not actually transferred to the customer in conjunction with the 
performance of Petitioner’s event planning service is a question of fact that is not susceptible to 
resolution within the content of an Advisory Opinion. See TSB-A-88(16)S. 

Petitioner separately charges for the TPP provided to its customer. In this scenario, where Petitioner 
purchases the TPP listed above (except for AV equipment, which is more specifically discussed below), 
separately states the charge to the customer for such TPP, and the charge is proportionately related to 
the quantities of TPP provided, it may purchase that TPP for resale. See Echostar Satellite Corp, v. Tax 
Appeals Tribunal, 20 NY3d 286 (2012). However, TPP that is used to perform any service, or where the 
separately-stated charge to the customer is not in proportion to the quantity of items provided, may not 
be purchased for resale. See id.; TSB-A-03(40)S. 

Petitioner may purchase taxable services for resale where such services are provided to a customer in 
the form in which purchased, or where such services become a component part of a taxable service 
that Petitioner performs. See 20 NYCRR 526.6(c)(1). When subcontractors perform taxable services for 
resale as such for an event held in New York, Petitioner may purchase these services for resale. 

When making a purchase of taxable TPP or services, Petitioner should timely provide the vendor with a 
properly completed Form ST-120 - Resale Certificate. Petitioner must collect sales tax on taxable TPP 
and services when they are resold to a customer. 

It is not necessary for Petitioner to provide a resale certificate when purchasing TPP or services that 
are not subject to sales tax. Specifically addressing the services listed by Petitioner, the services of a 
band or disc jockey are not among the services subject to tax under Tax Law § 1105(c). Similarly, the 
provision of valet service is not among the services subject to sales tax, provided that those services 
do not include a charge for parking, garaging, or storing of motor vehicles, which are taxable under 
Tax Law § 1105(c)(4). See TSB-M-08(14)S. If the valet service is sold with parking for a single fee, the 
entire charge is taxable. 



Petitioner’s leasing of a venue that does not include additional services or the use of equipment is 
considered payment for the license to use real property and is not subject to sales tax. See TSB-A-
02(39)S; TSB-A-87(23)S. 

Advertising services that consist of consultation and development of advertising campaigns, and 
placement of advertisements with the media without the transfer of tangible personal property are not 
subject to tax. See 20 NYCRR 527.3(b)(5). If Petitioner arranges for and purchases advertising space on 
a billboard for a customer’s advertisement, such purchase is considered the purchase of advertising 
services that is not subject to tax. See id. However, all purchases by Petitioner of TPP and services that 
may be used to render advertising services are taxable to Petitioner and Petitioner may not purchase 
such TPP for resale. 

The purchase of the services of a photographer or videographer to photograph or film an event is not 
itself a taxable transaction, and any photographs or videos delivered solely electronically are not 
subject to sales tax. Similarly, royalty payments for permission to reproduce the photographic depiction 
itself in or on another product (e.g., poster, brochure, advertising copy, etc.) are not receipts from the 
sale, lease or license to use the photograph itself. See 20 NYCRR 526.7(f). If the charges to the 
customer for the use of the photograph are in the nature of a royalty, the transfer of temporary 
possession or custody of the photograph to the customer for the sole purpose of making the 
reproduction (i.e., incorporating the photograph into a poster, book cover, brochure, etc.) is not 
considered to be a transfer of possession that would convert the royalty right into a taxable use. See 
id.; TSB-A-05(34)S; TSB-A-92(60)S. However, if any use other than mere reproduction is made of the 
photographs or videos, or the charges to Petitioner include the sale of negatives, slides, prints or films 
in tangible form, whether or not separately stated, the entire receipt is subject to sales tax as receipts 
from the sale of TPP. See TSB-D-96(16)S. Petitioner may purchase such TPP for resale if the negatives, 
slides or prints are resold to a customer as such. 

Petitioner can also purchase the following taxable services for resale, when provided in the same form 
as purchased: labor to set up (install) equipment, parking services, and security services. While the 
service of setting up equipment is a taxable service under Tax Law § 1105(c)(3), the service of 
dismantling equipment is not an enumerated taxable service. If the services of installation and 
dismantling equipment are purchased together for a single charge, the entire charge would be subject 
to tax and may be purchased by Petitioner for resale, taxable to the customer. 

To the extent that Petitioner’s design services include selecting the décor or layout of the event, they 
would constitute interior decorating services. Interior decorating services are subject to State and local 
sales taxes, except where those services are provided at an event in New York City, where they would 
only be subject to State tax. See Tax Law § 1105(c)(7); TSB-M-95(13)S; TSB-A-07(17)S. If Petitioner 
purchases taxable interior decorating services and resells them to its customer, it may purchase those 
services for resale. 

Petitioner may purchase or rent TPP exempt from sales tax if it is purchased or rented exclusively for 
resale or will become a physical component part of TPP resold to a customer, such as: tables, chairs, 
linens, tents, chair covers, promotional materials, invitations, mailers, flyers, favors, flowers, and 
decorative items. 



Issue 2 – Petitioner asks whether certain items can be purchased for resale for an event conducted 
within New York State at which food or catering is provided. These items include the leasing of a 
venue, and the services of billboard advertising, parking & valet services, band or disc jockey services, 
photographers or videographers, AV operators, event security services, wait staff and bartenders. 
Petitioner also asks whether the following items of TPP can be purchased for resale at such an event: 
tables, chairs, chair covers, linens, tents, promotional materials, invitations, mailers, flyers, AV 
equipment, favors, flowers, décor, portable bars or serving stations, silverware, glassware, ice, vessels 
for coffee or tea, liquor, soft drinks, bottled water, alcoholic beverages, juices both containing more 
and less than 70% natural fruit juice, ice served in drinks, candy, confectionary, prepared foods and 
unprepared foods. 

Tax Law § 1105(d) imposes sales tax on the receipts from every sale, including resale, of food or drink 
sold in or by a restaurant or similar establishment in New York State, or by a caterer in all instances 
where the sale is for consumption on the premises where sold. Where such sale is for consumption off 
the premises where sold, sales tax is imposed on the receipts if the vendor or someone acting on 
behalf of the vendor either serves or assists in serving, cooks, heats or provides services with respect 
to the food or drink. 

When Petitioner arranges for the food and beverages at an event and bills the customer for those 
services, it is providing a catering service. A caterer’s entire charge to its customer is taxable. 20 
NYCRR 527.8. In addition, any TPP or services used or consumed by Petitioner in performing catering 
services cannot be purchased for resale (other than taxable food and beverages on or after June 1, 
2018, as described below). See 20 NYCRR 527.8(f)(2)(i); TB-ST-110. In this scenario, Petitioner must pay 
sales tax on TPP used to provide its services, including: tables, chairs, tents, linens, napkins, chair 
covers, portable bars, serving stations, silverware, glassware, serving utensils, audio/visual equipment, 
ice used to chill food or drinks before serving, vessels for coffee or tea, décor, invitations, mailers, 
flyers, and AV equipment. See TSB-M-10(3)S. However, floral arrangements may be purchased for 
resale if all the requirements of 20 NYCRR 527.8(f)(2)(v) are met, including that the customer may opt 
not to have flowers or to hire a florist of its own choosing, and that the customer has the right to 
remove the floral arrangements. 

In addition, if Petitioner maintains its own inventory of TPP, such as tables and chairs, it may not 
purchase such inventory items for resale as they are not purchased exclusively for resale given that 
Petitioner is acting as the caterer in certain situations. If Petitioner does not maintain its own inventory, 
Petitioner may use form ST-120 and check the “Single-Use Certificate” box instead of the “Blanket 
Certificate” box, as its ability to purchase for resale changes from event to event. 

Prior to June 1, 2018, Petitioner was required to pay tax on all purchases of catering services and 
prepared food, and then claim a credit against the tax Petitioner is required to collect on the 
subsequent sale of catering services to its customer. Effective June 1, 2018, otherwise taxable 
prepared food and beverages sold by restaurants or caterers may be purchased for resale and not 
subject to sales tax until the taxable food and beverages are sold to the ultimate consumer. See Tax 
Law § 1105(d)(1), as amended by Chapter 59 of the Laws of 2018. Therefore, on and after June 1, 2018, 
Petitioner may purchase prepared food and drink for resale and collect tax when Petitioner resells its 
catering services to its customers (such as: heated foods, arranged platters of cold cuts, sandwiches, 
hot coffee and hot tea). 



Petitioner does not need to furnish a resale certificate when purchasing nontaxable food and 
beverages, such as meats, vegetables, fruits, etc., and fruit juice containing at least 70% natural fruit 
juice. Taxable food and drink items, including candy and confections, fruit drinks containing less than 
70% natural fruit juice, soft drinks, soda, bottled water, beer, wine and other alcoholic beverages, and 
ice served in drinks, may be purchased for resale when sold to a customer as part of the catering 
service. See 20 NYCRR 527.8(f)(2)(ii). 

When Petitioner purchases taxable services that it uses to provide the catering services, it must pay tax 
to the service provider and it cannot issue a resale certificate nor claim a credit for the tax paid on such 
purchases. See id. Taxable services that are not considered to be resold by a caterer include 
decorating services, parking services, security services, setting up (installing) TPP and AV 
services/operators. See 20 NYCRR 527.8(2)(ii); Matter of 21 Club, Inc., (Tax Appeals Tribunal 2008). 

As in Issue 1, purchases of the following services are not taxable to Petitioner because they are not 
services subject to tax: bands, disc jockeys, waitstaff, bartenders, photographers, videographers, valet 
staff, and the leasing of a venue without additional services. However, these services are included in 
Petitioner’s catering service and, therefore, Petitioner must charge sales tax to its customer on these 
services, regardless of whether they are separately stated. See Matter of Stephen Gallagher, Inc., Tax 
Appeals Tribunal, August 3, 2000. 

Issue 3 – Petitioner asks whether an event conducted within New York State would be deemed 
catered by Petitioner and therefore entirely subject to sales tax when the food or catering is provided 
only as a convenience and incidental to the event. 

When the food and drink are merely incidental to the event (e.g., coffee, tea, cookies), the charge for 
the incidental food and drink items are subject to tax. However, it would not cause the entire charge 
for conducting the event to be taxable as long as the charge for such food and drink is separately 
stated and reasonable in relation to the overall charge. See TSB-A-15(30)S; TSB-A-15(21)S. Food and 
drink are not merely incidental to an event if significant time and/or expense is devoted to the 
preparation or serving of such food and drink. 

Issue 4 – Finally, Petitioner asks whether its entire charge for its event management service would be 
subject to tax when it acts as agent of the customer and hires an unrelated third-party as a caterer on 
behalf of the customer, and either: (i) the caterer invoices Petitioner separately and Petitioner pays the 
catering invoice separately; or (ii) the caterer contracts with and invoices the customer separately and 
the customer pays the catering invoice separately. Petitioner submits that it would not prepare, serve 
or deliver the food and all food service would be provided by the caterer. 

If a customer independently hires an unrelated third-party caterer, Petitioner would not be considered 
to be providing a catering service and otherwise nontaxable charges by Petitioner for services or TPP 
would not be subject to tax. See TSB-A-98(46)S. 

However, if Petitioner arranges for catering services as a customer’s agent, Petitioner may not issue a 
resale certificate and must pay sales tax to the vendor as an agent of the customer, regardless of 
whether Petitioner is invoiced separately for the catering service. Tax Law § 1105(d)(i)(2) imposes sales 
tax on food and drink, “in those instances where the vendor or any person whose services are 
arranged for by the vendor, after the delivery of the food or drink by or on behalf of the vendor for 
consumption off the premises of the vendor, serves or assists in serving, cooks, heats or provides 
other services with respect to the food or drink” (emphasis added). If Petitioner arranges for the food 
and drink, the event is still deemed to be catered by Petitioner, despite any agency relationship, and all 
charges by Petitioner to its customer related to the customer’s event are taxable. See Matter of 
Chemical Bank v Tully, 94 AD2d 1 (3d Dep’t 1983); Matter of Stephen Gallagher, Inc., Tax Appeals 



Tribunal, August 3, 2000. Any expenses incurred by Petitioner for a catered event that are included in 
the overall charge to the customer are also taxable; regardless of whether those charges are 
separately listed on the customer’s bill or invoice. 

DATED: October 8, 2024 

/s/ 

MARY ELLEN LADOUCEUR 
Principal Attorney 

Note: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set 
forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to whom it is 
issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory 
Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion 
is issued or for the specific time period at issue in the Opinion. The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 
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