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The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

 (“Petitioner’). Petitioner asks 

whether its service of providing transportation to railroad employees is subject to sales tax. 

 

We conclude that receipts from the sale of Petitioner’s transportation service are subject to 

sales tax if service begins and ends in New York State. 

 

Facts 

 

 Petitioner contracts with railroad companies to provide transportation services to railroad 

employees. Petitioner transports their employees exclusively to a required work destination. 

Petitioner does not provide its services to the general public. Petitioner’s vehicles are designed to 

transport eight or fewer passengers. 

 

Analysis 

 

Tax Law § 1105(c)(10) imposes sales tax on transportation service provided in New York 

State, regardless of whether the charge is paid in New York or out of State. Tax Law § 1101(b)(34) 

defines “transportation service” as the service of transporting, carrying or conveying a person or 

persons by livery service; whether to a single destination or to multiple destinations; and whether 

the compensation paid by or on behalf of the passenger is based on mileage, trip, time consumed 

or any other basis. “Livery service” means service provided by limousine, black car or other motor 

vehicle, with a driver. “Limousine” is defined as “a vehicle with a seating capacity of up to fourteen 

persons, excluding the driver, and any vehicle with a seating capacity of between fifteen and 

twenty persons, excluding the driver, that has only two axles and four tires. A “black car” is a “for-

hire vehicle that is dispatched from a central facility.” 

 

Receipts from the sale of a transportation service are subject to sales tax only if the service 

begins and ends in New York. See TSB-M-09(7)S. Transportation service that begins and ends in 

New York is deemed intrastate even if it passes outside New York during a portion of the trip. See 

Tax Law § 1101(b)(34). A charge for transportation service made outside New York is taxable if 

the service begins and ends in New York. See TSB-M-09(7)S. 

 

Petitioner’s service constitutes a transportation service for sales tax purposes. Petitioner is 

hired by railroad companies to transport their employees to their work destinations. The vehicles 

Petitioner uses to provide this service are “limousines,” because they come within the maximum 

seating capacity of up to fourteen persons, excluding the driver. The vehicles may also be within 
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the definition of a black car if they are dispatched from a central facility. Because the service is 

provided by limousine, it constitutes a “livery service.” Finally, because Petitioner transports its 

customer’s employees by livery service, Petitioner is providing a taxable transportation service if 

the trip begins and ends in New York State. 

 

Petitioner contends it is exempt from New York sales tax because its services are “wholly 

in interstate commerce,” based on the decision in Brown’s Crew Car of Wyoming, LLC v. Nevada 

Transportation Authority, No. 2:08-CV000777, 2009 WL 1240458 (D. Nev. May 1, 2009). 

However, that case is not controlling. Even if it were, its holding is that the federal Motor Carrier 

Safety Administration has exclusive jurisdiction over the licensing of rail crew transportation 

services under the Motor Carrier Act (Pub. L. No. 96-296). It does not support a conclusion that 

such services provided within New York are exempt from State and local sales taxes. 

 

DATED: July 30, 2024 

 

 

        /s/ 

   MARY ELLEN LADOUCEUR 

    Principal Attorney 

  

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts 

set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity 

to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes all 

relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 

policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue 

in the Opinion. The information provided in this document does not cover every situation 

and is not intended to replace the law or change its meaning. 




