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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACT (‘Petitioner”).  Petitioner asks whether the sales by Petitioner’s 

concession stand sales are subject to New York State and/or local sales tax under Articles 28 and 

29 of the New York Tax Law.  We conclude that the Petitioner’s concession stand sales are 

subject to sales tax.   

 

Facts 

  

 Petitioner is a 501(c)(3) tax exempt organization. Petitioner also has an Exempt 

Organization Certificate from the Tax Department pursuant to 20 NYCRR 529.7(f).   Petitioner’s 

softball season runs from the beginning of May through the end of June with a fall ball program 

running from beginning of September through middle of October.  Petitioner operates a 

concession stand during the softball season one to three days a week.  At the concession stand, 

Petitioner sells water, soda, candy, hot dogs, and pizza.  The concession stand sells mostly to 

participants in the softball league.  

  

Analysis 

 

 Tax Law § 1105 provides that retail sales of tangible personal property are subject to 

sales tax unless a specific exemption or exclusion applies. The Tax Law also exempts certain 

sales by certain organizations that are exempt from sales tax. See Tax Law § 1116(a)(4); 20 

NYCRR 529.7(e). 

 

 However, the sales and use tax exemption for exempt organizations is not without limits.  

Tax Law § 1116(b) provides, in part: 

 

 (b) Nothing in this section shall exempt: 

 

(1)(i) retail sales of tangible personal property by any shop or store operated by an 

organization described in paragraph (4), (5), or (6) of subdivision (a) of this 

section; (ii) sales, other than for resale, of services described in subdivision (b) or 

paragraph five of subdivision (c) of section eleven hundred five of this article by 

that organization whether or not a shop or store; (iii) retail sales of tangible 

personal property and sales, other than for resale, of those services by that 

organization, made with a degree of regularity, frequency, and continuity by 

remote means, such as by telephone, the internet, mail, or otherwise;  or (iv) retail 
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sales of tangible personal property by lease or rental by that organization as 

lessor, whether or not at a shop or store (emphasis added).  

 

See also 20 NYCRR 529.7(i).  

 

 A “shop or store” includes “any place or establishment where goods are sold from display 

with a degree of regularity, frequency and continuity. . .”.  Tax Law § 1116(b)(2) states that sales 

of food or drink in or by a restaurant or similar establishment are subject to sales tax even when 

operated by an exempt organization.  (For example, see Publication 843, A Guide to Sales Tax in 

New York State for Exempt Organizations, where a girl’s youth softball league that operates a 

concession stand is cited as an example of an exempt organization that is required to register for 

sales tax purposes and to collect and remit sales tax.)  

 

While Petitioner is an exempt organization for sales tax purposes, its exemption does not 

extend to sales of prepared food and beverages.  Tax Law § 1105(d)(i) imposes sales tax on 

receipts of food and beverage “sold in or by restaurants, taverns or other establishments.” 

Therefore, Petitioner’s concession stand sales of water, soda, candy, hot dogs and pizza are 

subject to sales tax.  If a receipt is provided, tax shall be stated, charged, and separately shown. 

See 20 NYCRR 532.1(b)(1). However, if no receipt is provided, the unit price method may be 

used.  This method entails displaying to all customers a sign stating that the price of all taxable 

items includes sales tax.  See 20 NYCRR 532.1(b)(4).  

 

DATED: May 19, 2020 

 

 

      /S/ 

       DEBORAH R. LIEBMAN 

      Deputy Counsel  

 

NOTE:  An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 

the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 

or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided 

in this document does not cover every situation and is not intended to replace the 

law or change its meaning.  


