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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACT “(Petitioner”).  

Petitioner asks whether its sales of individual 8-ounce yogurt cups while maintaining in-store 

and outside seating at its stores are subject to sales tax.  

 

We conclude that Petitioner's sales of individual 8-ounce yogurt cups in its stores are not 

subject to New York State and local sales taxes when sold for off-premises consumption.  If 

Petitioner sells the product for on-premises consumption, the product would be subject to New 

York State and local sales taxes. 

 

Facts  

 

Petitioner is a convenience store chain with numerous locations throughout New York 

State.  These locations have both indoor and outdoor seating for customers. The indoor seating 

typically consists of 3-4 booths and the outdoor seating typically consists of 2 picnic tables.  

Petitioner locates the individual 8-ounce yogurt cups (“product”) that it sells in both open face 

coolers in the front of its stores and in closed coolers in the rear of its stores.  The product is sold 

in an individual serving size container from which the customer can directly consume its 

contents.  In all instances the product is covered with a lid so that the customer may consume its 

contents off-premises.  Petitioner states that the yogurt cups are identical to those sold in grocery 

stores. 

 

Analysis 

 

 Receipts from the retail sales of food, food products, beverages, dietary foods and 

health supplements, sold for human consumption, generally are exempt from New York State 

sales and use taxes imposed under Tax Law § 1105(a) on the retail sale of tangible persona 

property. See Tax Law § 1115(a).  Accordingly, yogurt cups of the kind Petitioner sells generally 

are exempt from sales taxes. See TB-ST-525; TB-ST-283; TB-ST-135.  However, Tax Law § 

1105(d)(i)(1) provides that sales of food or drink are taxable in all instances where the sale is for 

consumption on the premises where sold.  Consumption on the premises means that “the food or 

drink sold may be consumed on the premises where the vendor conducts its business,” while off-

premises consumption means the food “is intended to be consumed at a place away from the 

vendor’s premises.” See 20 NYCRR 527.8(d)(e).  In addition, Tax Law § 1105(d)(i)(3) provides 

that sales of food or drink are taxable in those instances where the sale is for consumption off the 

premises of the vendor unless the food or drink (other than sandwiches) is sold in an unheated 

state, and is of a type commonly sold for consumption off the premises and in the same form and 
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condition, quantities and packaging in establishments that are food stores, other than those 

principally engaged in selling foods prepared and ready to be eaten. 

 

Petitioner states that it provides tables and chairs for its customers to eat prepared foods 

on-premises.  However, the mere presence of tables and chairs does not make all its sales 

taxable.  Similarly, the placement of the product in an open cooler in front of the store or in a 

closed cooler in the rear of the store does not determine whether the product is subject to tax.  

Rather, because Petitioner’s product is sold in an unheated state and in the same form and 

condition, quantities and packaging as in grocery stores, we conclude that the yogurt cups are not 

subject to New York State and local sales taxes if sold for off-premises consumption. See Tax 

Law § 1105(d)(i)(3); TB-ST-135.  If Petitioner sells the yogurt cups for on-premises 

consumption, they would be subject to sales tax.   

 

DATED:  October 27, 2020 

 

 

 

 

 /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 
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