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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACT (“Petitioner”).  

Petitioner asks whether the fee it pays for an information technology (IT) support service, as 

described below, is subject to tax.  We conclude that Petitioner does not owe State and local 

sales and use tax on that fee because the only taxable component of the IT support service is 

delivered to Petitioner outside the State of New York.   

  

Facts 

  

 Petitioner provides investment advice to its customers.   Some of Petitioner’s customers 

are located in New York.  As part of its service, Petitioner conveys significant data to its 

customers.  Petitioner conveys the data to its customers mostly by means of its website, although 

some information is also conveyed by emails and via telephone calls.  To prepare its investment 

advice and to house its website, Petitioner uses IT assets, including servers, all of which are 

located outside New York.   

  

 To maintain those IT assets, Petitioner has hired a New York-based company, Company 

X, to provide it with “managed IT services.”   All of Company X’s work is done remotely, i.e., 

over the Internet.  All of Company X’s employees are located in New York.  Company X’s 

managed IT services require it to manage Petitioner’s IT assets and the data on them in order to 

keep them secure and operational.  This includes the following main tasks: 

 

1. Support hardware covered by the manufacturer’s warranty, which involves 

communicating with Petitioner’s employees to identify the problem, communicating that 

information to the manufacturer of the hardware, following up with the manufacturer as 

necessary, and then communicating the manufacturer’s suggested resolution of the 

problem to Petitioner. Company X does not fix the hardware itself.   

2. Support Petitioner’s standard business software, which involves communicating with 

Petitioner to identify the problem, sharing that information with the developer of the 

software, following up with the developer as necessary, and then communicating the 

developer’s suggested resolution of the problem to Petitioner.  Company X does not fix 

the software problem itself.   

3. Manage the backing up of Petitioner’s data, including reporting on success or failure of 

any attempted backups, and scheduling test restores.   
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4. Manage the security of Petitioner’s IT system, including implementing best practices, 

reporting on any attempted breaches of the Petitioner’s firewall, scheduling security 

audits, providing and deploying anti-virus and anti-malware software on location, routing 

all inbound email through an anti-spam platform, managing Petitioner’s domain name 

system (DNS) to render the system less vulnerable to malware, and working with 

Petitioner to physically secure the network and connected devices.   

 

Company X charges Petitioner a single monthly charge for its managed IT services, 

which is based on the number of Petitioner’s devices (i.e., IT assets such as servers) covered by 

the service.    

 

Analysis  

 

 The Tax Law imposes sales and use tax on retail sales of tangible personal property.  See 

Tax Law § 1105(a).  “Prewritten computer software” is included in the definition of tangible 

personal property.  See Tax Law § 1101(b)(6).  Among the services made taxable by the Tax 

Law is the service of repairing, maintaining, and servicing tangible personal property not held for 

sale in the regular course of business.  See Tax Law § 1105(c)(3).  The Tax Law exempts the 

service of repairing, maintaining, or servicing prewritten software.  See Tax Law § 1115(o).  

Also subject to tax are “[p]rotective and detective services, including, but not limited to, all 

services provided by or through alarm or protective systems of every nature, including, but not 

limited to, protection against burglary, theft, fire, water damage or any malfunction of industrial 

processes or any other malfunction of or damage to property or injury to persons.”  Tax Law § 

1105(c)(8).   

 

 The service Company X is selling to Petitioner has a number of components.  The 

services of supporting Petitioner’s hardware and software (i.e., items 1 and 2, above) fall short of 

being services to maintain, service or repair tangible personal property, or even to supervise such 

a service, and are thus not subject to tax.  See TSB-A-15(13)S (service of supervising a taxable 

service performed by a third-party is not subject to tax).   Similarly, Company X’s back-up 

service (Item 3 above) also does not appear to be taxable.  Because the service of providing 

backup and storage of data is not a taxable one (see TSB-A-16[19]S), management of that 

service also would not be taxable.  Thus, those components, if analyzed on a standalone basis, 

would not be taxable.  In contrast, the service described in Item 4 above, which Petitioner refers 

to as the service of managing the security of Petitioner’s IT assets and data, standing alone, 

would constitute a protective service.  See TSB-A-16(20)S; N-90-20.  Here, because the 

computer assets and data being protected are located outside the State, this component of 

Petitioner’s service also is not taxable.  See TSB-A-16(20)S, supra (protective services are 

provided in New York if the property being protected is located in New York).  Generally, 

taxability of an integrated service, such as the managed IT services being provided by Company 

X, is determined based on the service’s primary function.  See Matter of SSOV '81 Ltd., Tax 
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Appeals Tribunal, January 19, 1995.  However, it is not necessary to determine the primary 

function of Company X’s managed IT services in this matter because the only taxable 

component of the managed IT Services is being delivered to Petitioner outside of New York.  

Under that circumstance, whether or not Company X’s managed IT services as a whole would 

constitute a taxable imposition, the fee Petitioner pays for those services is not subject to sales 

and use tax.   

 

DATED:  October 27, 2020 

 

 

 

 /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 


