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The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion 

from REDACTED (“Petitioner”).   Petitioner asks about the sales tax consequences of its 

contract with Company X under which Petitioner receives a license to use Company X’s mobile 

point of sale devices at Petitioner’s New York restaurant locations, along with the right to give 

its restaurant customers access to online content Company X makes available through those 

Devices.  We conclude that the payments Petitioner makes under its contract with Company X 

are taxable as receipts from the sale of tangible personal property.  We further conclude that the 

receipts Petitioner receives from charging its patrons for access to such online content are taxable 

as an “other charge” under Tax Law § 1105(d).    

 

Facts 

 

 Petitioner is a casual dining company with restaurant locations nationwide including in 

New York.  It has entered into a contract with Company X, under which Company X promises to 

provide Petitioner with mobile point of sale devices (“Devices”) in its New York locations.  The 

Devices are Android tablets with a touch screen interface that will be placed at each table.  

Petitioner estimates that each location will contain approximately 50 Devices.  The Devices 

provide pictures and detailed descriptions of the menu items.  They allow customers to place 

drink, appetizer, and entrée orders, and to pay their check directly by credit card, debit card, or 

gift card.  Alternatively, the check can be paid through their server/wait staff if preferred.  

 

 Petitioner states that the primary purpose of the Device is to facilitate ordering, check-

out/payment, and customer satisfaction surveys.  The Devices also provide restaurants the option 

to allow Petitioner’s patrons to access premium content, which may be located on the Devices or 

may be online content accessible through the Devices.  This premium content may include news, 

sports, social media accounts, music, and interactive games.  The customer would be charged 

separate fees for premium content.  The premium content fee would be included as a line item on 

the customer’s food and beverage bill and would be collected by Petitioner.  

 

 Company X charges Petitioner a monthly fee for a license to possess and use the Devices, 

and access the premium content on the Devices.  Per the contract between Petitioner and 

Company X, Petitioner is responsible for collecting the revenue generated by accessing the 

premium content.  The agreement also requires Petitioner to collect and remit any State and local 

sales and use tax imposed on the transactions.  Company X may also charge monthly 

commissions to Petitioner as a percentage of the premium content fee income. 
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 Petitioner states that it and Company X may agree to an alternative fee arrangement.   

Under this alternative, Company X would not charge Petitioner a monthly service fee for use of 

the Device.  Instead, Company X would receive from Petitioner all of the premium content fees 

up to a set amount per month, and the fees in excess of such amount would be shared with 

Petitioner.  

 

Analysis 

 

Sales and use tax is imposed on retail sales of tangible personal property.  See Tax Law 

§§ 1105(a) and 1110.  Tax Law § 1101(b)(5) defines “sale” as “any transfer of title or possession 

or both, exchange or barter, rental, lease or license to use or consume … conditional or 

otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a consideration . . .  .”  Therefore, the 

term “sale” for purposes of the Tax Law includes a rental or license to use.  The terms “selling” 

and “purchase” also include rentals. See 20 NYCRR 526.7.  Petitioner’s payments under the 

contract constitute consideration for the license to actually possess and use the Devices.  

Consequently, the monthly charges to Petitioner for the use of the Devices are considered to be 

receipts from the license or rental of tangible personal property and are subject to sales tax.  See 

Tax Law §§ 1101(b)(5) and 1105(a).  The point at which possession of tangible personal 

property is transferred by the vendor to the purchaser, or the purchaser's designee, controls both 

the tax incidence and the tax rate.  See 20 NYCRR 525.2(a)(3).  Thus, when the Devices are 

delivered within New York State, the point of delivery (i.e., the shipping address) dictates the tax 

rate used to compute the appropriate state and local sales tax on the monthly charge. 

 

Petitioner also asks about an alternative fee arrangement, whereby Petitioner would not 

pay a monthly charge for use of the Devices, but instead would pay over all or a portion of the 

premium content fees to Company X.  Payments made by Petitioner to Company X as measured 

by the amount of the content fee collected for the premium services also would be taxable. Even 

though measured by the premium content fee, such amounts still would constitute consideration 

by Petitioner in return for the right to use the Devices and would be taxable as a sale of tangible 

personal property.  See Tax Law §§ 1101(b)(5) and 1105(a). 

 

Turning to the taxability of the charges to customers to access the premium content 

services, Tax Law § 1105(d)(i) imposes sales tax on the receipts from every sale of food and 

drink sold in or by restaurants, taverns or other establishments in New York State.  Included in 

the receipts subject to sales tax under Tax Law § 1105(d)(i) is “any cover, minimum, 

entertainment or other charge made to patrons.”  As part of the food service offered at 

Petitioner’s restaurant, the patrons can pay to access the Devices’ premium services.  The 

premium content fee would be included as a line item on the customer’s food and beverage bill 

and would be collected by Petitioner.  The charge for the access to premium content constitutes 

an “other charge” within the meaning of Tax Law § 1105(d)(i) and thus is taxable.  
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Consequently, whether or not they are separately stated, Petitioner’s full charge for its food 

service and any access charge to the Devices’ premium content are subject to sales tax.   

 

DATED: October 20, 2020 

 

 

             

                              /S/ 

DEBORAH R. LIEBMAN 

        Deputy Counsel 

 

Note: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or 

entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately describes 

all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and Department 

policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific time period at 

issue in the Opinion.  The information provided in this document does not cover every 

situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 


