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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDA (Petitioner) asking if sales tax is imposed on its sales receipts 

for video, lighting, and sound effect services performed in New York.  We conclude that sales 

tax is not imposed on these receipts.  However, compensating use tax is imposed on Petitioner’s 

in-State use of equipment purchased elsewhere while conducting business in New York State. 

 

Facts  

 

Petitioner is incorporated in Delaware and commercially domiciled in California.  

Petitioner does not have an office in New York State.  Petitioner is engaged in the business of 

providing professional consultation services to advise its customers in incorporating optimal 

video, sound, and lighting into large commercial and private exhibitions, shows, presentations, 

and general entertainment events.  In conjunction, Petitioner utilizes its audio/visual and lighting 

equipment (“equipment”) to provide audio and visual effects during such an event.   

Petitioner begins by advising its customers on the possibilities of video, sound, and 

lighting for each unique event.  Petitioner then determines its customer’s production objectives 

and provides guidance to reach those objectives considering each specific venue and budget.  

After event details are finalized, Petitioner is responsible for the placement and operation of 

equipment necessary for the event.  Petitioner assembles the necessary equipment onsite prior to 

each event.  Petitioner then operates the equipment itself during each event.  Petitioner never 

transfers control of the equipment to a customer.  Likewise, Petitioner never transfers any other 

tangible personal property to its customers, e.g., event recordings. 

Analysis 

 

Petitioner provides professional consultation services to advise its customers on the 

capabilities of video, sound, and lighting equipment and on its potential within an event.  Such 

consultation services are not one of the enumerated services on which sales tax is imposed 

pursuant to Tax Law § 1105(c).  With respect to Petitioner’s provision of audio and visual 

equipment during an event production, sales tax is not imposed on Petitioner’s receipts as sales 

of tangible personal property under Tax Law § 1105(a) because Petitioner does not transfer 

possession or control of its equipment to its customers.  20 NYCRR 526.7.  Rather, Petitioner 

uses its own equipment to provide video, sound, and lighting services.  Those services also are 

not enumerated as taxed services pursuant to Tax Law § 1105(c).  Accordingly, sales tax is not 

imposed on Petitioner’s sales receipts. 
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 It must be noted, however, that compensating use tax is imposed on Petitioner’s in-State 

use of equipment purchased elsewhere.  See generally Tax Law § 1110; TB-ST-910.  The 

compensating use tax exemption afforded to non-residents did not apply to Petitioner after it 

became engaged in business in New York State with respect to property used in such business.  

See Tax Law § 1118(2).  Compensating use tax generally is calculated based on the purchase 

price of equipment.  See Tax Law § 1111(b).  However, if it is affirmatively shown that a piece 

of equipment was used elsewhere for more than six months, then compensating use tax would be 

collected on the market value of that piece of equipment at the time of its first use within New 

York State, not to exceed its cost.  See Tax Law § 1111(b)(1).  Alternatively, compensating use 

tax on equipment used in the performance of a contract for a period of less than six months may 

be based on the fair rental value of such equipment for its period of use within New York State.  

See Tax Law § 1111(b)(2).  Petitioner is liable for compensating use tax on each piece of 

equipment only once and may be entitled to a deduction based on sales or use tax paid to another 

state and/or locality.  See Tax Law § 1118(7); TB-ST-765.   

 

DATED: July 21, 2020 

 

 

 

    /S/ 

DEBORAH R. LIEBMAN 

Deputy Counsel 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is 

limited to the facts set forth therein and is binding on the Department only 

with respect to the person or entity to whom it is issued and only if the person 

or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory 

Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as 

of the date the Opinion is issued or for the specific time period at issue in the 

Opinion. The information provided in this document does not cover every 

situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 


