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The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACT (Petitioner).  Petitioner requests guidance on whether it 

can accept Direct Payment Permits from its customers where the dispatched location of its 

security guards is known at the time of sale.  We conclude that Petitioner must refuse to accept 

Direct Payment Permits for any sale where it is not impossible at the time of acquisition of 

services to determine the taxable nature of those services. 

 

Facts 

 

 Petitioner operates a security guard service company.  Currently, Petitioner accepts 

Direct Payment Permits issued by the Department from its customers at the time of sale for all 

sales.  At the time of its sales, Petitioner has knowledge of the location to which a security guard 

will be dispatched.  Given the knowledge of the location to which the security guard will be 

dispatched and at which services will be performed, Petitioner knows at the time of sale whether 

its services are taxable protective services pursuant to Tax Law § 1105(c)(8).  Petitioner seeks 

guidance as to whether a Direct Payment Permit can be accepted in all sales or, if not, when it 

must refuse to accept the permits and collect tax on its services pursuant to Tax Law § 

1105(c)(8). 

 

Analysis 

 

Tax Law § 1132(c)(2) provides that the Commissioner may authorize a purchaser, who 

“acquires tangible personal property or services under circumstances which make it impossible at 

the time of acquisition to determine the manner in which the tangible personal property or 

services will be used, to pay the tax directly to the Commissioner and waive the collection of the 

tax by the vendor” (emphasis added).  This authorization is documented by way of a Direct 

Payment Permit.  The statute provides further that a vendor shall not be required to collect tax 

from a purchaser who furnishes a valid Direct Payment Permit in proper form. 

 

Sales and Use Tax Regulation 532.5 explains that a Direct Payment Permit is a notice to 

a vendor that the holder is authorized to pay directly to the Department any tax due on purchases 

any tax due on purchases.  The regulation states that “[t]he vendor’s responsibility for the 
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collection of tax from the permit holder is waived upon receipt of such permit.”  See 20 NYCRR 

532.5(a).  However, the regulation expressly states that the permit may not simply be used as a 

device to defer payment of the sales tax on purchases.  See 20 NYCRR 532.5(e)(2)(i). 

 

 Petitioner asks whether it can accept Direct Payment Permits from its customers for all 

sales.  In selling and scheduling its services as a security guard service company, Petitioner has 

knowledge of the location to which its guards will be dispatched and at which services will be 

performed.  Petitioner acknowledges that its services would be subject to taxation where security 

guard services are provided within the State.  See Tax Law § 1105(c)(8).   

 

 Accordingly, a Direct Payment Permit cannot be accepted routinely by Petitioner for 

every sale.  The permit must not be used by a holder and Petitioner must not accept such permit 

where it is not impossible at the time of acquisition to determine the manner in which the 

purchaser will use its services.  If Petitioner knows that the security services are clearly taxable 

at the time of sale, as is the case here for certain sales, it must refuse to accept the Direct 

Payment Permit for these sales and collect tax pursuant to Tax Law § 1105(c)(8). 

 

It must also be noted, as the Department set forth in TSB-A-98(44)S, misuse of a Direct 

Payment Permit by the holder may be grounds for revocation of the permit.  See 20 NYCRR 

532.5(g). 

 

DATED:   July 14, 2020    

 

 

 

 

                                                            /S/ 

DEBORAH R. LIEBMAN 

Deputy Counsel 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion. The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 


