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Advisory Opinion: TSB-A-20(74)S 
The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from [ REDACTED ] 
(hereinafter “Petitioner”). Petitioner asks whether it should pay sales tax to another entity that charges 
Petitioner for packaging Petitioner’s food product. 

We conclude that the packaging of Petitioner’s food product is not a service subject to New York State 
sales tax. 

Facts 
Petitioner is a manufacturing company in New York State. Petitioner outsources the packaging of the 
food product it manufactures to an unaffiliated entity in New York State. Petitioner provides both the 
food product and the bag to be used in packaging. Petitioner pays a set amount per bag to have its 
food product packaged, weighed, and sealed. At the end of each billing cycle, the entity provides 
Petitioner with an invoice reflecting the number of bags packaged multiplied by the agreed upon rate. 
The food product is then sold by Petitioner to various resellers. 

Analysis 
Tax Law § 1105(c) imposes sales tax on the receipts from every sale, except for resale, of certain 
enumerated services, including producing, fabricating, processing or imprinting tangible personal 
property for a person who directly furnishes the tangible personal property. Processing includes the 
performance of any service on tangible personal property for the owner which effects a change in the 
nature, shape or form of the property. 20 NYCRR 527.4(d). Filling, weighing and sealing bags of a food 
product constitutes the processing of tangible personal property. See id. However, such service is not 
subject to tax when it is performed on property intended for resale. See 20 NYCRR 527.4(a)(2). 
Accordingly, the entity’s charge to Petitioner for filling, weighing and sealing the bag is not subject to 
New York State sales tax where Petitioner will then resell the processed food product. 

DATED: December 1, 2020 

/s/ 

DEBORAH R LIEBMAN 
Deputy Counsel 

  



Note: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the facts set 
forth therein and is binding on the Department only with respect to the person or entity to whom it is 
issued and only if the person or entity fully and accurately describes all relevant facts. An Advisory 
Opinion is based on the law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion 
is issued or for the specific time period at issue in the Opinion. The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 
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