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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDA.  Petitioner asks: (i) 

whether its REDA system—comprised of a spinal cord stimulator device, a wireless remote, and 

charger—is exempt from sales tax as a prosthetic device or medical equipment; and (ii) whether 

its spinal cord trial stimulator device is exempt from sales tax as a prosthetic device or medical 

equipment.  We conclude that Petitioner’s products do not qualify as exempt prosthetic aids and, 

while the products qualify as medical equipment, purchases of the product by medical service 

providers for compensation are not exempt purchases of medical equipment. 

 

Facts  

 

 Petitioner’s REDA system (“System”) is a type of spinal cord stimulator that is designed 

to be a long-term solution for persons who have permanent chronic pain due to an injury or other 

disorder.  The System consists of the REDA implant (“Implant”), a wireless remote, a charger 

and charger components.  Petitioner submits that the Implant inhibits pain by emitting a high 

frequency pulse, thereby allowing the user to move more freely and use affected musculoskeletal 

areas in a way that is not possible without the System.  The System is indicated as an aid in the 

management of chronic pain of the trunk and/or limbs, including pain associated with failed back 

surgery syndrome, intractable low back pain, and leg pain.  It operates to interrupt pain receptors 

by delivering electrical energy to the spinal cord through a high frequency pulse.  

 

 Purchasers of the System include physicians, hospitals, and pain clinics.  The Implant 

must be surgically installed by a doctor and the System may not be purchased at retail by a 

patient separate from the surgical procedure.  The Implant is surgically installed in the patient's 

spinal cord above the injured or affected area.  The patient uses the wireless remote to turn the 

stimulation on or off and control the stimulation strength.  The Implant runs on battery power 

and is recharged through the patient’s skin.  To recharge, the patient places the charger in a 

holster and attaches it to a charger belt.  The patient positions the belt to align the charger with 

the Implant.  The belt can be placed over a thin layer of clothing.  The charger itself is recharged 

using a separate power adapter.  The wireless remote and charger are designed solely for use 

with the Implant and have no other functionality or purpose. 

 

 Before receiving the Implant, a doctor may first provide the patient with a trial stimulator 

device to determine how well the Implant might work for the patient.  Petitioner offers the trial 

device solely to evaluate whether the Implant is right for a patient and not for long-term use.  

The trial device uses the same technology as the Implant, but it is a temporary device that 

externally adheres to the spine.  A doctor implants thin insulated wires, known as “leads” near 
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the spine and the leads attach to the device.  The patient will use the trial device for a test period 

of typically 5 to 7 days and then return the device to their doctor.  The trial device is reused and 

not sold for individual use on each patient.  For purposes of this Advisory Opinion, references to 

the System does include the trial device. 

 

Analysis  

 

Tax Law § 1105(a) imposes sales tax on the retail sale, except for resale, of tangible 

personal property.  As relevant here, Tax Law § 1115(a)(4) exempts purchases of prosthetic aids 

and artificial devices (“prosthetic devices”), as well as their component parts, from the tax 

imposed by Tax Law § 1105(a).  Tax Law § 1115(a)(3) exempts purchases of medical equipment 

and their component parts, and supplies, that are required for use in the cure, mitigation, 

treatment or prevention of illness or disease, or the correction or alleviation of physical 

incapacity, from the tax imposed by Tax Law § 1105(a).  However, the Tax Law §1115(a)(3) 

exemption for medical equipment does not include purchases of medical equipment and supplies 

for use in performing medical services for compensation. See Tax Law § 1115(a)(3); 20 NYCRR 

528.4(a); see also, e.g., TSB-A-09(16)S.   

  

The function of a device is key in determining whether it should be classified as medical 

equipment or as a prosthetic device. See TSB-A-01(5)S.  To qualify as a prosthetic device, the 

property must: (i) completely or partially replace a missing body part or the function of a 

permanently inoperative or permanently malfunctioning body part; (ii) be primarily and 

customarily used for such purposes; and (iii) not be generally useful in the absence of illness, 

injury or physical incapacity. See 20 NYCRR 528.5(b)(l). Petitioner’s Implant is installed into a 

patient’s spinal cord and it functions to inhibit pain through electrical energy or pulses. The 

Implant does not replace a missing body part or perform the function of a permanently 

inoperative or permanently malfunctioning body part.  Rather, the System is intended to block or 

control pain that would otherwise naturally occur in the patient. 

 

The Department has previously ruled that certain products would qualify as prosthetic 

devices in circumstances where they replace all or part of an inoperative or malfunctioning body 

part. See, e.g., TSB-A-17(11)S (product implanted permanently into the male urinary tract 

partially replaces function of the urethra); TSB-A-12(5)S (implantable or paracorporeal cardiac 

device replaces function of a malfunctioning human heart); TSB-A-09(16)S (skin matrix product 

replaces function of the skin); and TSB-A-01(5)S (ventilator replaces function of permanently 

malfunctioning lungs or respiratory system).  

 

Petitioner submits that the System is used to deliver a pain relief treatment through 

variable frequency emissions within the spine.  The System cannot be said to replace a function 

of an inoperative or malfunctioning part of the body (e.g., the nervous system).  The product 

actually operates to block the transmission of pain, a natural response to a bodily injury and thus 

impedes a normal function of the nervous system.  Thus, the System does not qualify as an 

exempt prosthetic aid.   
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Instead, Petitioner’s System is considered medical equipment because the Implant 

mitigates and alleviates physical incapacity (pain); and the wireless remote and charger are 

designed specifically for use with the Implant and have no other functionality or purpose.  

Petitioner maintains that purchasers of the System are medical service providers, such as 

physicians, hospitals, and pain clinics.  Because the exemption for medical equipment does not 

extend to purchases for use in performing medical services for compensation, such purchases of 

the System are not exempt purchases of medical equipment. See Tax Law § 1115(a)(3). 

Petitioner must collect tax on sales of the System to medical service providers for compensation. 

 

We note that sales of the System to a qualified tax-exempt organization under Tax Law § 

1116(a) that provides medical services for compensation, such as a not-for-profit hospital, would 

be exempt from sales tax. See TSB-A-17(22)S.  Petitioner's records for each sale to an exempt 

organization should include a copy of Petitioner's invoice listing the exempt organization as the 

purchaser and a copy of Form ST-119.1, Exempt Organization Exempt Purchase Certificate, 

completed by the organization. 

 

DATED: November 24, 2020 

 

  

 /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


