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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTE REDACT (“Petitioner”).  Petitioner asks 

whether the temporary transfer of photographs for reproduction to its customer is taxable under 

any of its varying contractual agreements and whether its fee structure would change that 

answer.  

 

 We conclude, in general, that the sale of a photograph transferred to the customer via a 

tangible medium (paper, slide, negative, CD, etc.) is the sale of tangible personal property and is 

subject to sales tax under Tax Law § 1105(a) if delivered in New York, but royalty payments in 

return for temporary transfers of such photographs for purposes of reproduction are not taxable.  

Sales of photographic images delivered solely electronically are not subject to sales tax, whether 

transferred permanently or temporarily.  Petitioner’s fee structures do not affect the taxability of 

its transactions.  All expenses related to the sale of a tangible photograph are included in the 

taxable receipt and all expenses related to a nontaxable temporary transfer of a photograph for 

reproduction are nontaxable.  A customer’s subsequent use of the transferred tangible 

photograph, or an archived digital copy of the photograph, may affect the taxability of the 

transaction.   

 

Facts 

 

 Petitioner is a freelance commercial photographer based in New York City, operating as a 

sole proprietor.  Petitioner is commissioned on a case-by-case basis by publications (newspapers, 

magazines, periodicals, books, catalogs, etc.) and commercial customers (design firms, 

architects, furniture, and housewares manufacturers, etc.) to create photographs for reproduction.  

Petitioner pays sales tax on its purchase of all taxable supplies, equipment, and services.  

 

 When engaged by a customer publication (“customer”), Petitioner captures the 

commissioned images at the specified location(s).  Petitioner may take photographs in a 

traditional/analog manner (with film), or in a digital manner (digital image files).  In the case of 

film, the film is processed by a photo lab to produce either positive transparencies or negatives.  

The customer then is provided with transparencies and/or photographic prints created from the 

negatives.  In the case of digital capture, Petitioner electronically processes the RAW (an image 

file format) image files to a suitable format (Joint Photographic Experts Group [JPEG] or Tagged 

Image File Format [TIFF]) for reproduction and the customer is provided with a set of the digital 

files rendered on a CD or DVD.  Alternatively, Petitioner may send the files to the customer 

electronically (email attachment, digital download, or file transfer protocol).  As agreed to by the 

two parties, once the customer has reproduced the images provided by Petitioner, any physical 
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media used to transfer the images (transparencies, prints, CD, DVD, etc.) are returned, unaltered, 

to Petitioner; electronic files are not returned.  On rare occasion, a customer will retain these 

materials in violation of the terms of the contract.   

 

 For each commission, Petitioner’s agreement with the customer sets forth the specific 

reproduction rights granted to the customer.  The contract specifies that Petitioner will be paid a 

specified fee, plus expenses to complete the commission.  The fee and expenses are delineated as 

separate line items in Petitioner’s invoice submitted to the customer.  The invoice further states 

that "except as otherwise specifically provided herein, all photographs and rights therein, 

including copyright, remain the sole and exclusive property of Photographer."  Furthermore, 

unless otherwise stated, the grant of rights is for one year from the invoice date and is limited, 

geographically, to North America only.  On occasion, Petitioner will allow a corporate customer 

to grant reproduction rights to the customer’s subsidiary, which may be located outside of North 

America.  The terms of the invoice also declare that "customer will not make or permit any 

alterations, additions, or subtractions in respect of the photographs."   

 

 Petitioner maintains an archive of images he has created, both from prior commissions 

and from self-generated, non-commissioned work.  From time to time, a customer will contact 

Petitioner to request permission to reproduce an image or images from Petitioner’s archive for a 

specific purpose, such as reproduction in a periodical.  Petitioner will supply the customer with 

an original positive transparency, photographic print, or digital image file on a CD or DVD for 

the purpose of making the necessary reproduction.   

 

 Petitioner's charges are separated into two main categories: a fee for the creation of the 

images, and the expenses required to accomplish the assignment.  On occasion, customers will 

request that the entire cost for the photo shoot be set forth as a “flat fee,” in which case there is 

no itemization of fees and expenses.  When expenses are itemized, they may include line items 

for:  film, processing (analog or digital), equipment rental (analog or digital) assistant(s), travel 

expenses, stylist(s), expendables (gels, filters, tape, batteries), and the like.  Petitioner does not 

sell these products or services other than in connection with the transfer of photographs to its 

customer.  On occasion, at the customer’s request, the purchase of the film and its subsequent 

processing are billed directly to the customer by a third party photo lab.   The fee structure and 

payment schedule are determined on a commission-by-commission basis.  For example, 

Petitioner may charge its customers one fee for capturing the images and the related expenses in 

doing so, called a “day rate” or “creative fee,” and a second fee that is based on the size and 

number of images published as reproductions (i.e. reproduction rights), sometimes called a 

“space rate.”  On occasion, third parties - other than the commissioning party - pay only the fee 

associated with reproduction rights to use the images.  

 

Under the terms set forth on Petitioner's invoice, the customer assumes the obligation "to 

return all photographs prepaid, fully insured, safe and undamaged, by bonded messenger, air 

freight, or registered mail within thirty (30) days after the first use thereof as provided, but in all 

events (whether published or unpublished) within one (1) year after the date hereof.”  On 
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occasion, customers will pay Petitioner an additional fee to use previously reproduced images 

that Petitioner has provided to the customer, which the customer has archived.   

 

Analysis 

 

 Petitioner first asks about the taxability of transfers of photographs for purposes of 

making reproductions. Tax Law § 1105(a) imposes sales tax on receipts from retail sales of 

tangible personal property unless an exemption or exclusion applies.  Photographs embodied in a 

digital format and delivered electronically (“digital photographs”) are not tangible personal 

property, whether the transfer is temporary or permanent.  See TSB-A-05(34)S.   Photographs 

printed on paper or other physical media or placed on a CD, DVD, hard drive, or other physical 

format (“tangible photographs”) and transferred to the purchaser via such media are tangible 

personal property.  See Tax Law § 1101(b)(6); TSB-A-12(10)S; TSB-A-99(48)S.  Thus, outright 

sales of tangible photographs are subject to tax.  See Tax Law § 1105(a).   

 

A temporary transfer of a tangible photograph can constitute a sale, since “sale” includes 

rentals, leases, and licenses to use.   See Tax Law § 1101(b)(5); 20 NYCRR 526.7 (a) and (c). 

But, the temporary transfer of a tangible photograph is not a sale as long as (1) the customer 

merely takes possession or custody of the photograph for the sole purpose of making a 

reproduction; and (2) payment for the right to reproduce the image is in the nature of a royalty.  

See 20 NYCRR 526.7(f)(1); Howitt v. Street and Smith Publications, Inc., 276 NY 345 (1938); 

TSB-A-99(48)S.   These requirements are met here.   

 

With regard to the first requirement, the temporary nature of the transfer, Petitioner’s 

contracts specify that the original photographs must be returned unaltered within one year from 

the date the customer receives the original photographs.  A one-year transfer of possession 

qualifies as “temporary” for the purposes of this regulation.  See TSB-A-88(48)S.  Customers’ 

alteration of copies of the reproduced images does not convert the transaction to a taxable license 

to use because the original photographs are returned unaltered.  See 20 NYCRR 526.7(f)(3).   

 

With regard to the second requirement, royalties are payments made in relation to the 

continued exercise of the copyright, rather than a lump sum payment.  April Prods., Inc. v. G. 

Schirmer, Inc., 308 N.Y. 366, 372 (1955) (contrasting payment of a royalty with payment of a 

lump sum); 75A N.Y. Jur. 2d Literary and Artistic Property § 31 (“royalties are payable during 

the entire term of the copyright, as opposed to payment of a lump sum or of installments not 

related to the usufruct of the copyright”).  Petitioner’s charges for the use of a reproduction of a 

tangible photograph in a book, newspaper, periodical, or other printed medium are in the nature 

of a royalty, because Petitioner is paid for each new use of the reproduction, regardless of exactly 

how the amount of the payment is determined.  See 20 NYCRR 526.7(f)(1); TSB-A-88(48)S.  

When customers request that the entire cost for the photo shoot be set forth as a “flat fee,” this is 

only a payment for a particular use and is not a payment for unlimited uses of the photo, which is 

the type of “lump sum” payment that fails the second requirement mentioned above.      

 



 

 

 - 4 -  

 

 

 

TSB-A-20(66)S 

Sales Tax 

November 24, 2020 

Petitioner next asks whether its expense charges in relation to transfers of tangible 

photographs are subject to sales tax.  As previously outlined, under Petitioner’s standard 

contract, which requires the customer to return all tangible photographs in an unaltered condition 

within one year of receipt, the transfers of the photographs are temporary and therefore 

nontaxable.  Accordingly, all related expense charges also are nontaxable.  See Tax Law § 

1101(b)(3).  If Petitioner transferred a photograph permanently, it would be a sale and yield a 

different result.  See Tax Law § 1105(a).  As relevant here, “receipt” is defined as the amount of 

the sale price of any property and the charge for any taxable service, valued in money, whether 

received in money or otherwise, including any amount for which credit is allowed by the vendor 

to the purchaser, without any deduction for expenses or early payment discounts and also 

including any charges by the vendor to the purchaser for shipping or delivery.  See Tax Law § 

1101(a)(3).  Accordingly, the portion of Petitioner’s invoices billed as expenses that are incurred 

in connection with Petitioner’s sale of a tangible photograph cannot be excluded from the total 

receipts subject to tax.  The entire amount of the invoice is considered to be the sales price paid 

by Petitioner’s customers for the tangible photographs resulting from the commissioned 

assignments, whether Petitioner’s invoice shows one “flat fee” or a commission along with a 

series of fees and expenses.  See TSB-A-89(20)S.  Therefore, Petitioner’s expense charges in 

relation to permanent transfers of tangible photographs are subject to sales tax.   In the event that, 

at the customer’s request, Petitioner has the third-party lab bill the customer directly for 

Petitioner’s purchase of film or processing service, tax remains due on those purchases.    

 

Petitioner next asks about the tax consequences when a customer, contrary to Petitioner’s 

standard contract, retains possession of the tangible photographs permanently, makes 

unauthorized alterations to the tangible photographs, or grants reproduction rights to third parties 

without Petitioner’s consent.  Such actions on the part of the customer, particularly if a pattern of 

such action develops, could undermine the claim that the intent of both parties at the time of sale 

was for royalty payments to be made for the temporary transfer of the tangible photograph for 

purposes of reproduction only. This possibly would subject to tax the consideration for the 

original transfer of the tangible photograph.  See 20 NYCRR 526.7(f)(1);  D.J.H. Const., Inc. v. 

Chu, 145 AD2d 716 (3d Dep’t 1988).  Whether such subsequent use would cause payment for 

the original transfer to be taxable is a question of fact that is not suitable for resolution in an 

Advisory Opinion.   

 

Finally, Petitioner asks about the customer’s subsequent use of the reproduced image that 

the customer has made from a tangible photo temporarily transferred by Petitioner and digitally 

archived by the customer. The use of an archived digital image in that circumstance does not 

involve the transfer of tangible personal property and, therefore, is not taxable.  See TSB-A-

05(34)S; TSB-A-88(48)S.  However, a subsequent use of an archived digital image in a manner 

that could result in the payment for such use to not be considered a royalty (e.g., a charge to use 

the archived image indefinitely) would undermine the claim that the intent of both parties at the 

time of sale was for royalty payments to be made for the temporary transfer of the tangible 

photograph for purposes of reproduction only.  This could subject to tax the consideration for the 

transfer of the tangible photograph, as well as the payments for the subsequent uses of the 

reproduced image, particularly if a pattern of such subsequent use occurs.  See 20 NYCRR 
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526.7(f)(1);  D.J.H. Const., Inc., supra. Again, whether such subsequent use would cause those 

payments to be taxable is a question of fact that is not suitable for resolution in an Advisory 

Opinion.  

 

If Petitioner discovers that its customer is using the tangible photograph or archived 

image in such a manner as described above, then Petitioner should collect and remit sales tax 

from that customer on all consideration received for that commission.  Alternatively, if the 

Department discovers any such use, then it may assess Petitioner for the sales tax Petitioner 

should have collected.     

 

DATED:  November 24, 2020 

 

 

 

 

 

 /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


