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The Department of Taxation and Finance (Department) received a Petition for Advisory Opinion 

from REDACTED REDACTED REDACTED REDAC (Petitioner) asking whether Petitioner may take a 

credit for sales tax paid on purchases of electricity where the electricity is resold to its tenants. We 

conclude that Petitioner may take a credit on its periodic sales tax return for sales tax paid on purchases of 

electricity subsequently resold to tenants. 

 

Facts 

 

Petitioner is a commercial real estate company that acquires and manages commercial properties 

throughout New York City.  Petitioner purchases electricity and electric service (i.e., transmission) for its 

buildings, and pays sales tax on those purchases.  The bulk of the electricity Petitioner purchases is used 

by its tenants.  However, a portion is consumed in common areas of the buildings.  Petitioner submeters 

the electricity provided to its tenants, and invoices tenants based on their actual usage as measured by 

those submeters.  Each invoice generally includes a "mark-up" as determined by the applicable lease 

agreement.  Petitioner states that it computes and collects sales tax for each tenant on the entire invoice, 

including the mark-up.  

 

Analysis 

 

Sales tax is imposed on the receipts from every sale, other than sales for resale, of electricity and 

electric service. See Tax Law § 1105(b)(1); 20 NYCRR 527.2.  Petitioner purchases electricity and 

electric service for use in its buildings.  Petitioner states that it resells a portion of that electricity and 

electric service to its tenants based on actual usage measured by submeters.  Petitioner is selling 

electricity and electric service to its tenants, and is, therefore, a person required to collect tax. See Tax 

Law § 1131(1).  Petitioner must collect sales tax on the entire charge to its tenants for electricity and 

electric service, including any administrative fee or markup.  See Tax Law §§ 1101(b)(3), 1105(b)(1)(A).  

Petitioner also is required to be registered for sales tax purposes, timely file periodic sales tax returns and 

remit the tax it collects to the Department.   

 

Because some of the electricity and electric service Petitioner purchases is for its own use in 

common areas, the electricity and electric service is not purchased exclusively for resale.  As a result, 

Petitioner cannot issue a resale certificate to purchase electricity and electric service without paying sales 

tax. See Empire State Bldg. Co. v. NYS Dept. of Tax. & Fin., 81 NY2d 1002 (1993); TSB-A-07(8)S.  

However, Petitioner knows the amount of electricity it resells to tenants based on its submeters, and it 

knows the amount of sales tax it paid for such resold electricity. Accordingly, Petitioner may claim a 
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credit for the sales tax it paid for the resold electricity against sales tax collected from tenants. See TSB-

A-05(8)S; TSB-A-07(8)S. This credit may be claimed on Petitioner’s sales tax return, provided it also 

submits a properly completed Form AU-11 and any required documentation.  See TB-ST-350. 

 

DATED: November 10, 2020 

 

 

 

                                                                    /S/ 

DEBORAH R. LIEBMAN 

Deputy Counsel 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 

person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 

for the specific time period at issue in the Opinion. The information provided in this 

document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 

change its meaning. 


