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The Department of Taxation and Finance received a Petition for an Advisory Opinion from RED 

REDACT REDACT REDACT REDACT (“Petitioner”).  Petitioner intends to open a sports and an 

amusement facility and asks whether charges to patrons for the right to participate in certain activities at 

the facility, and charges related to hosting birthday parties at the facility are subject to State and local 

sales and use tax.  We conclude that Petitioner’s charges for sporting activities are not taxable.  However, 

Petitioner’s charges for amusement options, i.e. trampoline related activities and admission to bounce 

houses, are taxable.  Furthermore, charges related to birthday parties held at Petitioner’s facility are 

taxable when Petitioner provides catering services or amusement options for the party.   

 

Facts 

 

 Petitioner intends to open a sports and amusement facility in the State outside New York City.  

Petitioner will not charge a fee to enter the premises.  Instead, Petitioner will charge its patrons per unit of 

time for the following: (1) trampolining activities, including trampoline dodgeball, slam dunk basketball, 

and trampoline foam pit jumping; (2) volleyball; (3) junior soccer; and (4) access to bounce houses.  

Petitioner asserts that the charges for each type of transaction will be separate and distinct from each 

other.  Petitioner also will allow customers to host birthday parties at the facility.  In connection with 

birthday parties, Petitioner will make a room available to the customer.  Petitioner also will give 

customers the option of having Petitioner supply the food and drink for the party (e.g., pizza, juice, water, 

and ice cream), and having the birthday party guests participate in any of the above activities.  Petitioner 

will charge the host separately for the room, food and drink, sporting activities, and amusement options. 

There will be no snack bar at the facility and Petitioner will purchase the food and drink for the parties 

from third parties. 

 

Analysis 

 

Tax Law § 1105(a) imposes sales tax on retail sales of tangible personal property.  Tax 

Law § 1105(f)(1) imposes sales tax on “any admission charge where such admission charge is in 

excess of ten cents to or for the use of any place of amusement in the state . . . except charges to 

a patron for admission to, or use of, facilities for sporting activities in which such patron is to be 

a participant.”  Tax Law § 1101(d)(2) defines an “admission charge” as the amount paid for 

admission, including any service charge and any charge for entertainment or amusement or for 

the use of the facilities therefor.  Tax Law § 1101(d)(10) defines a place of amusement as “[a]ny 

place where any facilities for entertainment, amusement, or sports are provided.” 
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Petitioner’s facility will offer various sporting activities and amusement options, 

including trampolining, trampoline dodgeball, slam dunk basketball, trampoline foam pit 

jumping, volleyball, junior soccer, and bounce houses.  Volleyball and junior soccer are sporting 

activities in which patrons will be participants.  Consequently, charges for participation in these 

activities are exempt from sales tax in accordance with Tax Law § 1105(f)(1).  Trampolining, 

trampoline dodgeball, slam dunk basketball, and trampoline foam pit jumping are not sporting 

activities in which the patron is a participant.  Accordingly, Petitioner’s charges for these 

amusement options are taxable under Tax Law § 1105(f)(1).  In addition, Petitioner’s charges to 

the enter the bounce houses constitute admission charges to a place of amusement and are 

taxable under Tax Law § 1105(f)(1).   See Matter of 1605 Book Center, Inc., v. Tax Appeals 

Tribunal, 188 AD2d 694, 696; (3d Dep’t 1992), aff’d, 83 NY2d 240, (1994).   

 

Petitioner also will host birthday parties for which it will collect individual charges for 

room rental, sporting activities, amusement options, and/or food and drink.  Petitioner does not 

have a snack bar and the food and drink will be provided by a third party.  Petitioner’s charges 

for food and drink are subject to tax.  See Tax Law § 1105(d)(i).  Petitioner can purchase the 

food and drinks for resale exempt from tax if Petitioner provides the vendor with a properly 

completed Form ST-121, Exempt Use Certificate. 

 

 While Petitioner’s charges for room rentals and sporting activities are not subject to sales 

tax, the question arises whether those items are taxable when they are being sold in conjunction 

with the taxable sale of food and drink during birthday parties held at Petitioner’s facility.  See 

TSB-A-02(12)S.  When Petitioner provides food, beverages, and other services for a birthday 

party, Petitioner meets the definition of a caterer.  See TB-ST-110.  In general, all charges by 

caterers related to a customer's event are taxable.  See Id.  A caterer’s charges for catering 

prepared food and drink and any “other charge” for the coordination of the event are subject to 

sales tax under Tax Law § 1105(d)(i).  See TSB-A-03(20)S citing TSB-H-86(138)S.  Petitioner’s 

charge for the use of a room and/or for sporting activities in connection with its catering of a 

birthday party falls within the scope of the term “other charge” specified in Tax Law § 

1105(d)(i). Id.  Consequently, the entire charge for a catered birthday party at Petitioner’s facility 

is subject to sales tax. 

 

 The taxability of birthday parties that are not catered turns on whether patrons engage in 

sporting activities or amusement options.  Charges for a birthday party that consists simply of a 

room rental fee and charges for sporting activities are not taxable, since charges for room rentals 

and sporting activities are not individually subject to sales tax.  As for birthday parties at which 

patrons partake in any of the amusement options available,  when taxable and nontaxable items 

or services are sold together as one package, the entire charge is subject to sales tax (See 20 
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NYCRR 527.1(b), 532.1(b)) unless the following criteria apply: 1) the taxable and nontaxable 

items may be purchased separately, 2) the charges for the items are separately stated on the bill 

or invoice, and 3) the charges are reasonable in relation to the total charge.  See TB-ST-860.  If 

all three of these criteria are satisfied, sales tax may be collected only on the taxable items, in this 

case the charges for the amusement options.   

 

DATED: November 10, 2020 

 

 

 

 /S/ 

       DEBORAH R. LIEBMAN 

       Deputy Counsel 

 

NOTE:  An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited 

to the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect 

to the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully 

and accurately describes all relevant facts.  An advisory Opinion is based on the 

law, regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is 

issued or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information 

provided in this document does not cover every situation and is not intended to 

replace the law or change its meaning. 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




