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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 

REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED 

REDACTE (“Petitioner”).  Petitioner asks whether the locally imposed fee that covered stores in 

Suffolk County are required by law to charge customers for carryout bags is subject to state 

and/or local sales tax under Articles 28 and 29 of the Tax Law.  We conclude that such a fee is 

not subject to sales tax. 

 

Facts  
 

 The Suffolk County Legislature enacted Local Law No. 27-2016, entitled Local Law to 

Reduce the Use of Carryout Bags in Retail Sales (“Local Law”).  This Local Law took effect on 

January 1, 2018.  The Local Law was passed to encourage consumers to bring and use their own 

recyclable carryout bags for shopping by imposing a fee of five cents for each carryout bag 

provided by retail stores.  The Local Law states that all covered stores are required to collect 

such a fee for each carryout bag provided to any customer when the customer makes a purchase 

and does not bring his or her own carryout bag.   

 

 The Local Law defines a covered store as a store engaged in retail sales of “personal, 

consumer or household goods . . . that provide carryout bags to customers in which to place 

purchased items.  This term does not include food service establishments located outside of 

grocery stores, supermarkets, convenience stores or foodmarts.”  The Local Law defines carryout 

bags as: 

[A]ny bag that is provided by a covered store to a customer at the point of sale and is 

used to carry goods from such store, provided, however, that such term shall not include 

any of the following: (i) a bag without handles used to carry produce, meats, poultry, fish, 

dairy, dry goods or other non-prepackaged food items to the point of sale within a 

covered store or to prevent such food items from coming into direct contact with other 

purchased items; (ii) a bag provided by a pharmacy to carry prescription drugs; (iii) a 

garment bag; or (iv) any other bag exempted from the provisions of this local law. 

  

The Local Law states that covered stores are allowed to retain the fee collected from the 

customer for the carryout bag. The covered store is required to separately itemize the fee for the 

carryout bag pursuant to the Local Law on the receipt provided to the customer.  
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Analysis 

 

 Petitioner asks whether the carryout bag fee is subject to State and/or local sales taxes 

under Articles 28 and 29 of the Tax Law. Under § 1105(a), sales tax is generally imposed on the 

receipts from the sale of tangible personal property.  The fee at issue here is a locally mandated 

charge for the use of a carryout bag intended to encourage the use of reusable bags.  We 

conclude that does not constitute the sale of tangible personal property. Under these specific 

circumstances, the carryout bag fee is not subject to State or local sales taxes.   

   
 

DATED: July 25, 2018 

 

 

 

      /S/ 

      DEBORAH R. LIEBMAN 

      Deputy Counsel  

 

NOTE:  An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 

the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 

or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided 

in this document does not cover every situation and is not intended to replace the 

law or change its meaning.  

 

 

 

 

 


