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 The Department of Taxation and Finance (“the Department”) received a Petition for 

Advisory Opinion from REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED REDACTED 

REDACTED REDACTED (hereinafter “Petitioner”).  Petitioner asks whether a student club 

(which is an exempt organization for New York sales tax purposes) that solicits monetary 

donations for the purchase of books for children must report the funds collected on quarterly 

sales tax returns. 

 

We conclude that, because the student club is only soliciting donations for the 

purchase of the books and is not actually selling any books, the club does not need to report 

the funds collected on sales tax returns.   

 

Facts 

 

 Petitioner is a public school district located in New York. A student club in 

Petitioner’s school district proposes to participate in a charitable fundraiser with a local 

charity that is an exempt Internal Revenue Code §501(c)(3) organization.  This charity 

provides books for children.  The student club would distribute to potential donors a form 

listing children’s book titles and the corresponding cost for each book.  A donor then 

completes the form by selecting the books he or she wishes to donate and forwards the form 

and payment to the student club.  The club forwards the forms and collected payments to the 

charity to buy the books and distribute to recipients. 

   

Analysis 

 

Here, the student club is not purchasing or selling books, but only soliciting donations 

from various donors.  The club then remits the monetary donations to the charity, which 

purchases books with the funds received.  The donations received by the club are not subject 

to sales tax as no sale of tangible personal property has occurred.  Tax Law Section 

1101(b)(4).   The charity, to which the donations are forwarded, is the purchaser of the 

books.   
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Therefore, the student club does not need to report any of the donations/funds 

collected on sales tax returns. 

 

DATED: May 1, 2017   

 

      /S/ 

 DEBORAH R. LIEBMAN 

 Deputy Counsel 

 

NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to 

the facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to 

the person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 

accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 

regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued 

or for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided 

in this document does not cover every situation and is not intended to replace the 

law or change its meaning. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


