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 The Department of Taxation and Finance (“the Department”) received a Petition for 
Advisory Opinion from REDACTEDREDACTEDREDACTED (hereinafter “Petitioner”).  
Petitioner asks whether the service contract it provides for new and used computer hardware and 
software products (the “Service Contract”) is subject to sales tax.   
 

We conclude that Petitioner’s Service Contract is subject to sales tax in its entirety unless 
the charge for the exempt software services is reasonable and separately stated on an invoice or 
other statement of price given to the purchaser, in which case the charge for that portion of the 
service is tax exempt. 

 
Facts 
 
 Petitioner offers services for the installation and repair of computer products.  Petitioner 
offers the Service Contract for “new products” and “used products” as defined therein.  Under 
the Service Contract, Petitioner is the Obligor and the Provider/Administrator is a third party.   
The Service Contract covers a customer’s eligible product for mechanical and electrical failures 
that occur during normal use and operation in accordance with the manufacturer’s written 
specifications.  
     

To use the services provided by the Service Contract, a customer calls the toll free 
number listed on the Service Contract.  The Administrator may perform a telephone diagnosis of 
the product failure.  If the product is deemed defective, the Administrator advises the customer 
about the procedures for obtaining service for the product. The support services are performed at 
the customer’s location or by mailing the product to an authorized service center. 

 
Hardware technical support is limited to the proper configuration and operation of the 

hardware components.  Technical support for software is limited to the proper operation of the 
manufacturer approved and pre-installed operating system and application software.  The Service 
Contract does not cover virus related issues, customer installed software, customized software 
applications and hardware components installed after the original purchase date.   
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 Tax Law § 1105(c) imposes tax upon the receipts from every sale, except for resale, of 
certain enumerated services.  Included in these services are the installing, maintaining, servicing, 
and repairing of tangible personal property, whether or not any tangible personal property is 
transferred in conjunction with the service. See Tax Law § 1105(c)(3); 20 NYCRR § 527.5(a).  
“Maintaining, servicing and repairing” includes all activities involved in keeping tangible 
personal property fit, efficient, or ready or restoring it to such condition. See 20 NYCRR § 
527.5(a)(3). “The purchase of a maintenance or service contract is a taxable transaction.” 20 
NYCRR § 527.5(c)(1). 
 

Pursuant to Tax Law § 1105(c)(3), charges for maintaining, servicing and repairing 
computer hardware are subject to sales tax. See TSB-A-98(27)S.  Unlike services to computer 
hardware, Tax Law § 1115(o) provides a tax exemption for charges for installing, maintaining, 
servicing, or repairing computer software. See TSB-A-98(27)S. However, such services will be 
exempt when provided in conjunction with the sale of tangible personal property, such as 
prewritten software and/or hardware, only if the charges for services to the computer software 
are reasonable and separately stated on an invoice or other statement of the price given to the 
purchaser. Tax Law § 1115(o); See TSB-A-98(27)S. “When tangible personal property, 
composed of taxable and exempt items is sold as a single unit, the tax shall be collected on the 
total price.” 20 NYCRR § 527.1(b).  

 
Where a computer systems vendor sells a maintenance agreement to provide, among 

other things, telephone support and on-site training and repairs to a customer’s computer 
hardware and prewritten software, the portion of the cost of the agreement allocated to repair or 
maintenance of the computer system hardware is taxable. See TSB-A-98(27)S; TSB-A-98(73)S. 
However, the portion of the cost attributed to repairs and maintenance of the prewritten software 
is exempt, if the cost is reasonable and separately stated in the written agreement and the 
customer invoice. See id. If the charge for the service of software is not separately stated on the 
maintenance agreement, the charge for the entire maintenance agreement is subject to tax. See id. 

 
Here, where Petitioner provides a Service Contract for both hardware and software 

repairs, the charge for the Service Contract is subject to tax in its entirety unless the charge for 
the exempt software services is reasonable and separately stated on an invoice or other statement 
of the price given to the purchaser. 

 

DATED:  March 18, 2016     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
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person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 


