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 The Department of Taxation and Finance (“the Department”) received a Petition for 
Advisory Opinion from REDACTEDREDACTEDREDACEDREDACTEDREDACTEDREDA 
REDACTED (hereinafter “Petitioner”).  Petitioner asks whether sewing services she provides to 
customers on quilts are subject to sales tax. 
 

We conclude that the sewing services provided by Petitioner to customers are subject to 
sales tax.  
 
Facts 
 

Petitioner performs a sewing service on customers’ quilts.  Petitioner sews the layers of a 
quilt together with a stitching design.   

 
Analysis 
 

Tax Law Section 1105(c)(2) imposes sales tax on the receipts from every sale, except for 
resale, of the service of “producing, fabricating, processing, printing or imprinting tangible 
personal property, performed for a person who directly or indirectly furnishes the tangible 
personal property, not purchased by him for resale, upon which services are performed.”  Section 
1105(c)(3) imposes sales tax on the receipts from “installing tangible personal property…or 
maintaining, servicing or repairing tangible personal property…not held for sale in the regular 
course of business, whether or not the services are performed directly or by means of coin-
operated equipment or by any other means, and whether or not any tangible personal property is 
transferred in conjunction therewith, except: (ii) any receipts from laundering, dry-cleaning, 
tailoring, weaving, pressing, shoe repairing and shoe shining.” 

 
Petitioner provides the service of sewing customers’ quilts.  This service is taxable under 

Tax Law § 1105(c)(2) because it constitutes the service of “producing, fabricating or processing” 
tangible personal property and those services are performed on property (quilts) provided 
directly or indirectly by Petitioner’s customers.   
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Petitioner’s service is also taxable under Tax Law § 1105(c)(3) as a service to tangible 
personal property. While Tax Law § 1105(c)(3)(ii) provides that receipts from tailoring are 
excluded from sales tax, that exception is not applicable here.  “Tailoring” is the service of 
providing alternations to clothing.  See 20 NYCRR § 527.5(b)(3).   Petitioner is not providing a 
tailoring service because she is not sewing or altering clothing.  Accordingly, Petitioner’s service 
is subject to sales tax under both Tax Law § 1105(c)(2) and (3).  Petitioner must register for sales 
tax purposes, collect the sales tax from her customers on receipts from this service, file periodic 
returns and remit the tax to the Department.  

 
 

DATED:  October 14, 2016 
 
 
 
      /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


