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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
REDACTEDREDACTED (hereinafter “Petitioner”).  The Petitioner sells cookies through retail 
stores in New York.  The cookies are baked at the stores and kept warm while displayed at the 
counters and are delivered to customers in a heated state.  Petitioner asks whether its cookie sales 
are taxable pursuant to Tax Law § 1105(d)(i).   
 

We conclude that Petitioner’s sales are taxable under Tax Law § 1105(d)(i) since 
Petitioner sells the cookies in a heated state.  

 
Facts 
 
 Petitioner is in the business of selling cookies.  Petitioner’s business model is focused on 
selling warm cookies to customers.  The cookies are baked at Petitioner’s stores and kept warm 
while displayed at the counters.  Cookies purchased for delivery are kept warm in heat sleeves 
until delivered to customers.   
 
 Petitioner sells cookies to three different types of customers: (i) customers who purchase 
a few cookies usually for immediate consumption; (ii) customers who purchase cookies in to-go 
boxes, usually from four to a few dozen cookies at a time; and (iii) customers who order cookies 
to be delivered by Petitioner.   
 
Analysis 
 

Tax Law § 1105(d)(i) provides that a sales tax shall be imposed on:  The 
receipts from …… every sale of food and drink  of any nature or of food 
alone, when sold in or by restaurants,  taverns or other establishments in 
this state, or by caterers …: 
 
(1) in all instances where the sale is for consumption on the premises 
where sold; 
 
  *                           *                                  *                                             

 
(3) in those instances where the sale is made ……for consumption off the 
premises of the vendor, except where food (other than sandwiches) or drink 
or both are (A) sold in an unheated state and, (B) are  of a type commonly 
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sold for consumption off the premises and in the same form and condition, 
quantities and packaging, in establishments which are food  stores other 
than those 
principally engaged in selling foods prepared and ready to be eaten. 

  
Section 527.8 of the Sales and Use Tax Regulations provides further clarification of the 
above section of the Tax Law as follows:  

(d) Consumption on premises. The phrase for consumption on the premises 
shall mean that the food or drink sold may be consumed on the premises  
where the vendor conducts his business.  

 
 (e) Consumption off premises. 
 
 (1) The phrase for consumption off the premises shall mean that the food, 
 including sandwiches, or drink is intended to be consumed at a place away 
 from the vendor's premises.  
 

(2) Food or drink in a heated or unheated state. The determination of when 
food or drink is sold either in a heated or unheated state must be made  
according to the vendor's method of merchandising.  

  
(i) If the vendor attempts to maintain the food at a temperature which is 
warmer than the surrounding air temperature by using heating lamps, 
warming trays, ovens or similar units, or cooks to order, the vendor is 
selling food in a heated state.  

  
(ii) If the vendor sells prepared foods from units maintained at or below 
surrounding air temperature, such sales are sales of prepared food in an 
unheated state.  

 
 

Petitioner’s business model is focused on selling warm cookies to customers.  Whether 
Petitioner sells cookies in small quantities in its stores, in larger quantities in to-go boxes or 
delivers cookies to customers, the cookies are always sold in a heated state.  Thus, pursuant to 
Tax Law § 1105(d) and 20 NYCRR § 527.8, Petitioner’s receipts from the sales of cookies are 
taxable, whether sold for on-premises or off-premises consumption.   
   

DATED: April 27, 2016       
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity.  It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
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person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts.  An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

 


